Son dönemde yabancı düşmanlığının giderek arttığı Avrupa’da Müslümanlar, Türkler ve sığınmacılar kadar Yahudilerin de yabancı düşmanlığına maruz kaldıklarına ilişkin gelişmelere yer verdiğimiz hatırlanacaktır. Bu kapsamda önemli bir gelişme, Holokost’un eskiden olduğu kadar duyarlı bir şekilde ifade edilmemesi düşüncesinin Yahudiler tarafından dile getirilmesidir. Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı (İng. European Jewish Congress – EJC) Dr. Moşe Kantor da bunu ifade edenlerden biridir. Son günlerde Dr. Kantor’un bu konuya vurgu yaptığını gözlemlemekteyiz. Yahudi cemaatinin duyduğu bu rahatsızlığa karşın, son günlerde ne zaman bir soykırım anma etkinliği olsa ön saflarda bulunanların Yahudi lobisinden ziyade Ermeni diasporası mensupları olması dikkat çekmektedir. Benzer bir durum Amerika Birleşik Devletleri’nde de (ABD) gözlemlenmektedir. Bu yorumumuzda bu konu üzerinde duracağız.
EJC Başkanı Dr. Moşe Kantor, Holokost’un unutulmaya başladığından yakınmasının ardından Holokost’a dikkat çeken konuşmalarına bir başka örnek de Monako’da gerçekleşmiştir. Monako’da düzenlenen bir törenle, Monako Prensi II. Albert, önde gelen düşünce kuruluşlarından European Medal of Tolerance tarafından ülkesinin Holokost sırasında, 1942’de 66 Yahudi’nin sınır dışı edilmesi konusunda sergilediği tutumdan dolayı özür dilediği için onur madalyasına layık görülmüştür.[1] Böylece EJC’nin çalışmalarının sonuç vermeye başladığını söylemek mümkündür.
Her ne kadar EJC Başkanı Holokost’a dikkat çekse de sadece Avrupa’da değil, Amerika Birleşik Devletleri’nde de Yahudi Soykırımı’nın etkisini yitirmesinden endişe duyan Yahudi lobisi, Massis Post haberine göre soykırım farkındalık ayı olarak Nisan ayının belirleneceği ve Yahudi Soykırımı anma gününün (Yom HaShoah) de bu ay içinde anılacağını paylaşmıştır. Ancak belirlenen aya ve hatta güne Yahudilerden çok Ermenilerin sahip çıktığı gözlemlenmiştir. Nitekim soykırıma uğradığını iddia eden Ermeniler soykırım anma ayı etkinliklerinde aktif bir şekilde var olma niyetiyle hareket etmektedir. Oysa söz konusu tarih, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “soykırım” olarak kabul edilmiş olayları kapsamaktadır. Sözde soykırım iddialarının temsilcilerinin bu etkinlik kapsamında yer almaması gerekti konusundaki görüşlerimizi daha önce de belirtmiştik.[2]
Aslında Holokost olarak andığımız Yahudi soykırımının popülerliğini yitirmesi ya da öyle bir hissiyatın hasıl olması çok da şaşırtıcı olmamalıdır. Nitekim Amerika’daki soykırım konusundaki etkinliklere ek olarak başka bir gerçek daha dikkat çekmektedir. Bir Yahudi soykırımı araştırmaları enstitüsü olarak 1993 yılında ilk görsel materyal olan Yahudi bir aileden gelen yönetmen Steven Spielberg tarafından çekilen “Schindler’in Listesi” filmini ön plana çıkaran USC University of Southern California Shoah Foundation Görsel Tarih ve Eğitim Enstitüsü (İng. The Institute for Visual History and Education), 2001 yılında hoşgörüsüzlük, önyargı ve gericilikle mücadele konusunda yeni bir misyon edinerek çalışma alanlarını genişletmiştir. Steven Spielberg’in enstitüye açık bir şekilde destek verdiğinden bu noktada bahsedilmesi gerekmektedir. Enstitü’deki genişleme Nisan 2010 tarihinde Ermeni Film Kuruluşu ve Dr. Michael Hagopian ile imzalanan bir işbirliği anlaşması ile devam etmiştir.[3] Bu anlaşma ile Ermeni sözde soykırımı mağdurları ile yapılan görüşmelerin görsellerinin korunması ve paylaşılması amaçlanmıştır. Bu anlaşma sonrasında ilk defa Nisan 2014 tarihinde Ermeni Film Kuruluşu dijitalleştirilmiş görseli USC Shoah Foundation ile paylaşmıştır. 2015 yılında da sözde Ermeni Soykırımı Davası (İng. Landmark Armenian Genocide Lawsuit) avukatı Vartkes Yeghiayan[4] tarafından Gelişmiş Soykırım Araştırmaları Merkezi’ne (İng. The Center for Advanced Genocide Research) 40 kutu kadar ilk birincil kaynak belge bağışı yapılmıştır. 24 Nisan 2015’te, sözde soykırımın 100. yılında ise ilk 60 görsel USC Shoah Foundation arşivlerine eklenmiştir. Yine 2015 yılında Cornell Üniversitesi USC Shoah Foundation arşivlerine erişimi başlatmıştır. Artık USC, sadece Holokost’la değil, soykırım olarak adlandırdığı diğer çalışmalarla anılmaya başlanmıştır. Bunların arasında “soykırım” tanımına uymayan sözde Ermeni soykırımı da yer almaktadır. Küresel çalışmalarını Arjantin, Ermenistan, Avustralya, Avusturya, Belarus, Brezilya, Bulgaristan, Kamboçya, Kanada, Çin, Hırvatistan, Küba, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Guatemala, Macaristan, İsrail, İtalya, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya, Ruanda, Sırbistan, Slovakya, Günay Afrika, İsveç, Ukrayna, Birleşik Krallık, ABD ve Özbekistan’da sürdürmektedir. Küresel çalışma alanlarında Yahudilerin ve Ermenilerin yoğun olarak bulunduğu Türkiye’nin bulunmaması dikkat çekilmesi gereken başka önemli bir noktadır.
Görüldüğü gibi Holokost’un küresel etkinliğinin azalmasında, soykırım olarak kabul görmemiş sözde bir soykırımın güçlenmesi konusunda Yahudi lobisinin bu yanlış tutumunun büyük katkısı bulunmaktadır. Holokost’un neden eskisi kadar popüler olmadığını sorgularken “soykırım” sayılmayan bir olaya yer verilmesi ve bilimsel yaklaşımlar benimsemesi beklenen enstitülerin Türkiye’yi küresel araştırma alanı kapsamı dışında bırakmaları objektiflikle ve bilimsellikle bağdaşmamaktadır. Yahudiler, sözde Ermeni soykırımına destek vererek, kendileri için önem taşıyan “soykırım” kavramının içinin boşaltılmasına zemin hazırlamaktadır. Holokost’un izlerinin eskisi kadar derin olmadığını düşünen Yahudi lobisinin yürütülen faaliyetlere daha eleştirel gözle bakması gerekmektedir.
[1] “Monaco Prince Honored for Holocaust Apology”, timeofisrael.com, 6 Mart 2018, https://www.timesofisrael.com/monaco-prince-honored-for-holocaust-apology/.
[2] “Ermeni İddialarının Yahudi Soykırımı Ardında Saklanma Çabası”, avim.org.tr, 21 Şubat 2018, http://avim.org.tr/tr/Yorum/ERMENI-IDDIALARININ-YAHUDI-SOYKIRIMI-ARDINDA-SAKLANMA-CABASI.
[3] “USC Shoah Foundation – About Us”, https://sfi.usc.edu/about.
[4] Vartkes Yeghiayan’ın Türkçe’ye çevrilmiş iki kitabı bulunmaktadır. 1- Rafael Lemkin’in Ermeni Soykırımı Dosyası, 2009 (çev. Ali Çakıroğlu), 2- Malta Belgeleri, 2007 (çev. Jülide Değirmenciler)
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (20 KASIM – 26 KASIM 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.11.2017 -
G-20 NEDEN ORTADAN KALKMAMALI?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 15.09.2023 -
AB, DÜZENSİZ GÖÇMEN SORUNUNU AKDENİZ’E GÖMÜYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 20.06.2023 -
SON YILLARDA SIKLIK KAZANAN İRAN – ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN GELİŞİMİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 26.10.2016 -
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDAN İŞGAL ALTINDAKİ DAĞLIK KARABAĞ’DAKİ SÖZDE DEVLETE ZİYARET
Hazel ÇAĞAN ELBİR 15.10.2018
-
ERMENİ SORUNU KİLİSE TARAFINDAN DİNİ VE ETNİK DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLEMEYE ALET EDİLİYOR
Mehmet Oğuzhan TULUN 21.06.2015 -
FRANSA HEM SICAK HEM SOĞUK ÜFLÜYOR
Ömer Engin LÜTEM 20.11.2011 -
ERMENİ MALLARI
Ömer Engin LÜTEM 20.12.2010 -
PAPA FRANSUVA’NIN ÇİFTE STANDARDI
Mehmet Oğuzhan TULUN 09.06.2015 -
TÜRKİYE'NİN F-35 PROGRAMINA KATILIMINA KARŞI ERMENİ VE YUNAN AMERİKALILARIN ORTAK KARALAMA KAMPANYASI
Teoman Ertuğrul TULUN 06.03.2018
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"DEVAM EDEN DEVLET-HALEF DEVLET TARTIŞMALARI VE ULUSLARARASI SORUMLULUĞA HALEFİYET TEORİLERİ IŞIĞINDA ERMENİ MESELESİ" BAŞLIKLI KONFERANS