Katolik dünyasının yeni Papa’sı seçilmiştir. Hıristiyan dünyasının sayıca çoğunluğunu oluşturan Katolik mezhebinin ruhani liderinin başında bulunduğu kuruluş ve kişiliği tüm dünyayı, bu kapsamda kuşkusuz Türkiye’yi ve Türkiye’nin bağlantı noktasında bulunduğu Avrasya’yı da yakından ilgilendiren bir gelişmedir. Türkiye-Vatikan ilişkilerinin tarihi çok gerilere gider. İlişkileri şekillendiren başlıca unsur din farkı olmakla beraber, tarih boyunca din farklılığının siyasi gerçekçilik ile nasıl mezcedilebileceğinin öğretici ve ilginç örnekleri bugün dahi akademisyenler, tarih ve siyaset bilimciler bakımından eşi bulunmaz bir zenginlik oluşturmaktadır.
Günümüzde Vatikan’ın rolü, Türkiye’nin Avrupa coğrafyası ve Avrupa kimliği üzerinde önemli bir etken oluşturmaya devam etmektedir. Vatikan’ın Avrupa Birliği’ni bir Hıristiyan birliği olarak görmek istediği sır değildir. Türkiye’nin üyelik başvurusunun ucu açık tutulmak istenmesinde bu mülahazanın da yer aldığında kuşku yoktur. İstifa eden eski Papa’nın bu konuda, Vatikan yönetiminde kardinal olarak görev yaptığı eski konumunun da etkisiyle, dogmatik olduğu, Türkiye’nin Vatikan nezdindeki Büyükelçilerinin randevu taleplerini yanıtlamadığı bilinmektedir. Regensburg konuşması bu dogmatizmin nerelere kadar ulaştığını göstermiş, daha sonra bu hatasını giderme girişimleri olumlu olmakla beraber inandırıcılıktan uzak kalmıştır.
Yeni Papa’nın seçiminde Vatikan’ın duyarlılıklarının, güncel sıkıntılarının ve dengeli geleneksel muhafazakar yaklaşımlarının dikkate alındığı gözlenmektedir. Yeni Papa İtalyan asıllıdır, doktorasını Almanya’da yapmıştır. Diğer taraftan Güney Amerika’da doğmuştur ve Katolik nufusun en yoğun ve aktif olduğu Latin dünyasını temsil etmektedir. Başlıbaşına bu nitelikler seçimin ipuçlarını vermektedir. Geldiği bölge itibarıyla, istifa eden halefinden farklı olarak, sırça köşkte oturanların komşularına taş atmamaları gerektiğini bilecek durumdadır.
Yeni Papa’nın önemli, bir ilk oluşturan özelliği Katolik mezhebi içindeki sayıca en güçlü cezvit tarikatı mensubu olmasıdır. 1534 yılında kurulan bu tarikat Vatikan nezdinde inişli çıkışlı bir çizgi izlemiş, misyonerlik faaliyeti ile tanınmıştır. Tarikatın en bilinen yönü, okullar açmak ve öğrenci sayısını artırmak suretiyle etkinliğini küreselleştirmektir. Günümüzde, Antarktika dahil altı kıtada, 112 milleti kapsayan etkinlik sürdürmekte, 3730 eğitim kurumunda 2,5 milyon öğrenciye hizmet vermektedir. Tarikatın kurucularından Francis Xavier Asya coğrafyasında, Hindistan’da ve vefat ettiği Çin’de herkesten daha fazla insanı Katolikliğe geçirme ile tanınmış ve azizlik mertebesini almıştır.
Yeni Papa keza resmi papalık ismini bir ilk olarak “Francis I” seçmiştir. Bu tercihin kaynağını, İtalya’nın koruyucu azizi, başka bir tarikatın kurucusu (fransiskaner) Asos’lu Francis’e dayandırmıştır. Katolik yayın organlarında yer alan bilgilerde, yeni Papa’nın mütevazi bir yaşamı benimsemiş, kendisini kanıtlamış bir düşünür olduğu vurgulanmakta, Arjantin’in geçirdiği ekonomik çöküntü döneminde fakirleri kollamaktaki rolünden övgüyle bahsedilmekte,küreselleşmenin dünyanın fakir halklarına yüklediği külfetin önde gelen savunucusu olduğu kaydedilmektedir. Diğer taraftan Arjantin’de askeri yönetim döneminde sesini çıkarmamakla eleştiren ve tutuklanan papazları dahi korumadığını iddia eden muhalif sesler de bulunmaktadır.
Yeni Papa’nın Lobi gruplarından ve siyasi rüzgarlardan etkilendiği yönünde bir işaret de Buenos Aires’te yönettiği bir ayinde Ermeni iddialarına yer vermesi olmuştur. Oysa kısa bir süre önce yapılan bir Katolik başrahipler toplantısında sözcü başrahibin Vatikan arşivlerinde Osmanlı dönemiyle ilgili bir milyon civarında belge bulunduğunu,bunların arasına 1915 zorunlu tehcirinin Ermenilerin iç sorunlarından kaynaklandığını belirten belgeler de bulunduğunu söylediğinin basında yer aldığı hatırlanacaktır. Kutsal görevini devraldığında dünyada kardeşlik bağlarını geliştirme vadinde bulunan yeni Papa’nın evrensel barış ve bir arada yaşama yönünde atabileceği adımlar Türkiye’de somut beklentiler ile izlenecektir.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
BALKAN SAVAŞLARININ YÜZÜNCÜ YILDÖNÜMÜ
Alev KILIÇ 15.10.2012 -
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÜYELERİNİ İFLASTAN KURTARMA PAKETİNE GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ (GKRY) DE EKLENDİ
Alev KILIÇ 13.11.2012 -
BALKANLAR VE TÜRKİYE
Alev KILIÇ 25.04.2013 -
AVRUPA KALESİ SAFLARINI PEKİŞTİRİYOR
Alev KILIÇ 21.02.2013 -
DAĞLIK KARABAĞ SORUNUNDA ÇÖZÜM YÖNÜNDE YENİ BİR ADIM ATILAMADI
Alev KILIÇ 11.12.2012
-
FRANSA RUANDA SOYKIRIMINDAKİ SORUMLULUĞUNU KABUL ETMEDE BAŞARISIZLIK GÖSTERİYOR
Gülperi GÜNGÖR 02.06.2021 -
AVİM'DEN BAŞSAĞLIĞI
AVİM 07.10.2014 -
ERMENİSTAN’DA BAŞKAN SEÇİMİ
Ömer Engin LÜTEM 19.02.2013 -
2020 DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞININ ERMENİSTAN VE DİASPORADAKİ YANSIMALARI
Şevval Beste GÖKÇELİK 25.11.2020 -
YENİ AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI VE AVRUPA’NIN ÖZGÜRLÜK DEĞERLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.02.2022
-
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"GÖÇMENLERİN İNSAN HAKLARI VE TÜRKİYE’NİN GÖÇ DİPLOMASİSİ" BAŞLIKLI KONFERANS