
14 Şubat 2025’te Agos’ta, Ohannes Kılıçdağı tarafından “Soykırım İnkârı Cahilleştirdi” başlıklı bir yazı yayınlanmıştır. Kılıçdağı yazısında ASALA terör örgütü tarafından 7 Ağustos 1982 yılında Ankara Esenboğa Havaalanına yapılan terör saldırısına değinmekte ve saldırının faillerini “terörist” olarak adlandıramayacağını bu ve benzeri ifadelerin anlamlarının muğlak olduğunu ve manüpilatif ifadeler olduğunu belirtmişti. Yine yazısında “soykırımı” anlamayan Türklerin cahilleştiğini de ileri sürmüştür.[1]
Bu noktada kavram karmaşası çeken Agos’un yazarı için nokta nokta ilerlemek daha faydalı olacaktır. Öncelikle terör nedir ne kime terörist denir açıklamakta fayda vardır. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun birinci maddesinde terörün tanımı “Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.”[2] şeklindedir. İkinci maddede ise terör suçlusu kimsenin tanımı “Birinci maddede belirlenen amaçlara ulaşmak için meydana getirilmiş örgütlerin mensubu olup da, bu amaçlar doğrultusunda diğerleri ile beraber veya tek başına suç işleyen veya amaçlanan suçu işlemese dahi örgütlerin mensubu olan kişi terör suçlusudur. Terör örgütüne mensup olmasa dahi örgüt adına suç işleyenler de terör suçlusu sayılır.” olarak belirtilmiştir.
Yukarıda görüldüğü gibi mevzuatta terör ve terör suçlusu kavramlarının tanımı açıkça yapılmış ve sınırları belirtilmiştir. Bu gibi hukuki karşılığı mevzuatta tanımlı olan terimlerin somut olaylarda kullanılması ya da kullanımdan kaçınılması yalnızca etik değil, yasal açıdan da doğru değildir. Mevzubahis Esenboğa Saldırısı; teşekkülü, yapılma amacı ve sonuçları açısından ayrı ayrı incelendiğinde Terörle Mücadele Kanunu’nda tanımlanmış olan “terör” ve “terör suçlusu” kavramlarını şüpheye yer bırakmayacak şekilde karşılamaktadır. Bu karşılama, saldırının meşruiyetinin tartışılmasını gereksiz ve kötü niyetli kılmaktadır. Masum insanların, her ne saikle olursa olsun, bir havaalanında vahşice katledilmeleri, 3713 sayılı kanunun dördüncü maddesinde sınırlı sayıda belirtilen ve başta Türk Ceza Kanunu olmak üzere çeşitli mevzuattaki madde hükümleri gereğince bir terör suçudur. Bu fiilleri gerçekleştiren kişiler ise yine 3713 sayılı kanunun 2. maddesi gereğince terör suçlusudur. Bu çıkarımlar şüpheye ya da yoruma yer bırakacak denli muğlak değildir. Tam aksine, Esenboğa Saldırısının bir terör eylemi, saldırganların ise terörist olduğu hukuk ile sabit bir gerçek olarak tarihte değişmeyecek yerini almıştır. Agos gazetesinin genel itibariyle bu gerçeği farklı zamanlarda farklı üsluplarla değerlendirmesi[3] bu durumu değiştirmemektedir.
Bu noktada şunu da hatırlamakta fayda var ki, “soykırım” hukuki bir terimdir ve bir yetkili mahkeme bir vakanın soykırım teşkil ettiğine karar vermediği sürece soykırım söylemi bir iddia ya da iftira olmaktan öteye geçemez.[4] Kılıçdağı’nın soykırım gibi hukuki bir terimi alelade kullanması ve hatta bunu hukuksuz bir şekilde Türklerin de kabul etmesini beklemesi göz önünde bulundurulduğunda, 9 kişinin şehit olduğu, 72 kişinin yaralandığı bir terör eyleminin bağımsız Türk mahkemesi ile suçu sabit kılınmış faillerine terörist diyememesi en iyi ihtimalle kavramların anlamını bilmemesinden yani cehaletinden kaynaklanıyor gibi görünmektedir.
İronik olan ise yazarın kendi cehaletinin farkında olmadan Türklere yönelttiği cehalet suçlamasıdır. Türkler geçmişte yaşanan olayların farkında ve bilincindedir. Hatta bu bilinç sadece tarihi belgelerden elde edilmiş devlet aklının oluşturduğu bir algı değil, aynı zamanda atalarının anlattığı anılar yoluyla elde edilmiş bir birikimidir. Doğu Anadolu’da ataları Ermeniler tarafından şehit edilmiş ya da köyleri Ermeni çeteciler tarafından yok edilmiş olan onlarca Türk’ün anılarını duyabilirsiniz. Bu noktada Türk halkının her şeyin farkında olduğunu, ancak günümüzde kin ya da nefret duyguları ile beslenen bir millet olmadığını ve makul davranarak toplumsal çatışmaları beslememeyi tercih ettiğini açıkça görebilmekteyiz.
Neticede, maalesef Agos kurucusu Hrant Dink’in vefatından sonra yön değiştirerek Türklük karşıtı, Taşnak yanlısı bir tutum sergilemeye başlamıştır. Bu durum AVİM olarak uzun süredir dikkatimizi çeken ve çeşitli yazılarımızda aktardığımız bir konu olmuştur.[5] Ne var ki Kılıçdağı bunu bir adım daha ileri taşıyarak bizi bir kere daha şaşırtmayı başarmıştır. Teröriste “terörist” demeye bile dili varmayan yazar Türk halkını fütursuzca cehaletle suçlamaktadır. Acı olan ise bunu yaparken kendi cehaletinin farkında olmamasıdır.
[1] Ohannes Kılıçdağı, “Soykırım İnkârı Cahilleştirdi”, Agos, 14 Şubat 2025, https://www.agos.com.tr/tr/yazi/31935/soykirim-inkri-cahillestirdi.
[2] 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Tarihi: 17 Şubat 2025, https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.3713.pdf.
[3] “İHD: 32 Yıl Önce Oğlu İdam Edilen Bir Annenin Dileği Yerine Geldi”, Agos, 8 Ocak 2016, https://www.agos.com.tr/tr/yazi/13937/ihd-32-yil-once-oglu-idam-edilen-bir-annenin-dilegi-yerine-geldi.
[4] Tuğçe Tecimer, Selenay Erva Yalçın, Teoman Ertuğrul Tulun, “Uluslararası Hukukta Tartışmalı Kavramlar: Luis Moreno Ocampo'nun Açıklamalarının Değerlendirilmesi”, AVİM, 13 Ağustos 2024, https://avim.org.tr/tr/Analiz/ULUSLARARASI-HUKUKTA-TARTISMALI-KAVRAMLAR-LUIS-MORENO-OCAMPO-NUN-ACIKLAMALARININ-DEGERLENDIRILMESI.
[5] Tuğçe Tecimer, “Agos’un Değişen Yayın Politikaları”, AVİM, 18 Aralık 2024, https://avim.org.tr/tr/Yorum/AGOS-UN-DEGISEN-YAYIN-POLITIKALARI.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AZERBAYCAN-ERMENİSTAN SINIRINDAKİ GERGİNLİĞE DAİR ÇELİŞKİLİ İFADELER
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 21.04.2025 -
ERMENİSTAN ANAYASASI’NDA YAPILMASI BEKLENEN DEĞİŞİKLİKLER GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 20.09.2024 -
ERMENİSTAN ANAYASA MAHKEMESİ KARARI: TÜRKİYE’YE KARŞI TUTUM DEĞİŞMEDİ
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 15.10.2024 -
PAŞİNYAN’IN BATI ERMENİSTAN AÇIKLAMALARI VE KAMUOYUNDAKİ GERÇEKLER
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 20.01.2025 -
PAŞİNYAN’DAN BARIŞ SÜRECİNE TEK TARAFLI BAKIŞ
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 12.02.2025
-
TÜRKLER VE YAHUDİLER - TARİHSEL BİR BAKIŞ
AVİM 16.02.2022 -
ERMENİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ’NİN “ERMENİLERİN SEVK VE İSKÂNI’NIN 100NCÜ YILI” ÖZEL SAYISI YAYINLANDI
AVİM 22.06.2015 -
SURİYE’DEKİ “ERMENİ SÖYLEMİ” NE KADAR GÜVENİLİR?
AVİM 04.02.2019 -
AVRUPA’DA YÜKSELEN AŞIRI SAĞDAN NASİBİNİ ALAN YALNIZCA YAHUDİLER DEĞİLDİR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 26.02.2019 -
AVRUPA KOMİSYONU’NDAN TÜRKİYE-BULGARİSTAN SINIRINA İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI İLE “TAKVİYE”
Hazel ÇAĞAN ELBİR 07.02.2023
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“BOLŞEVİK İHTİLALİ SONRASI KAFKASYA’DA TÜRKLER VE ERMENİLER” BAŞLIKLI KONFERANS