BATI ERMENİSTAN İDDİASI VE KAMUOYUNDAKİ YANSIMALARI
Yorum No : 2025 / 31
27.03.2025
3 dk okuma

Geçtiğimiz günlerde Paşinyan hükümeti 10 Türk gazeteciyi Ermenistan’a davet ederek sorularını yanıtlamıştır. Gazetecilere verdiği beyanatlarda “Anayasamızda Batı Ermenistan (Doğu Türkiye) ifadesi yer almıyor. Başka yerlerde mevcut ama anayasamızda yok.” ifadelerini kullanmıştır. Bu açıklama daha önce defaatle üzerinde durduğumuz Anayasa Değişikliği ve Batı Ermenistan konusunu bir defa daha gündeme getirmiştir.

Paşinyan’ın bahsettiği “başka yerler” ifadesi Anayasanın giriş kısmında açıkça atıf verilen Bağımsızlık Bildirgesi’dir. Daha önce de çok defa üzerinde durduğumuz üzere, Anayasa devletlerin iç hukuktaki hiyerarşik sıralamasında en temel ve üst belgedir. Ermenistan Anayasası’nın giriş kısmında atfa tabi olan Bağımsızlık Bildirgesi de aksi hukuki belgelerle ispatlanmadığı için anayasa hükmündedir ve günümüze kadar da öyle yorumlanagelmiştir. Anayasa Mahkemesinin Azerbaycan ile sınırların belirlenmesi hususunda vermiş olduğu kararda Bağımsızlık Bildirgesi’nin tarihi bir belge olduğu ve geçerli olmadığı, açıkça olmasa da, ifade edilmiştir. Ne var ki anayasa, devlet hukukunda sahip olduğu güç nedeniyle Azerbaycan ile barış süreci bakımından net açıklamalara ve değişikliklere ihtiyaç duymaktadır. Bağımsızlık Bildirgesi’ne olan açık atfın kaldırılması hakkında herhangi bir açıklama yapmaktan çekinen Paşinyan ve hükümete bağlı diğer yetkililer; 2027’de gerçekleşmesi planlanan anayasa değişikliği için hayati olan bu sorunu görmezden gelmekte, Anayasa Mahkemesinin verdiği karar ile Bağımsızlık Bildirgesi’nin fiilen yürürlükte olmadığını iddia etmektedirler. Bu iddianın hukuk dünyasında bir yansıması olmadığı durumu, izahtan varestedir.

“Batı Ermenistan” kavramının geçtiği tek yer Bağımsızlık Bildirgesi de değildir.  Bilindiği gibi Erivan’da bulunan Tsitsernakaberd (Ծիծեռնակաբերդ) isimli mimari yapıda 12 “Batı Ermenistan” daki 12 vilayeti temsil ettiğine dair beyanlar bulunmaktadır. [1] Ayrıca Ermenistan’dan “Batı Ermenistan Turu” adı altında Türkiye’nin belirli illerine turistik geziler düzenlendiği de açık kaynaklardan görülmektedir. Görüldüğü üzere Paşinyan her ne kadar Anayasa’da” Batı Ermenistan” lafzının geçmediğini belirtse de sadece Bağımsızlık Bildirgesi’nde değil Ermenistan vatandaşlarının perspektifinde Batı Ermenistan bir idea olarak yerini korumaktadır.

Sonuç olarak Ermenistan vatandaşları nezdinde bu ulaşılmaz fikrin kendine gündemde sıkça yer edinmesi, Paşinyan hükümetinin aksi yönde herhangi bir çabası olmadığı için kolaylaşmaktadır. Hâlihazırda 2018’den beri planlandığı iddia edilen anayasa değişikliği, Bağımsızlık Bildirgesi’ne yapılan atfın kaldırılması açısından makul bir zemin oluşturmaktadır. Paşinyan tarafından da sıkça modern politikalara ve uluslararası hukuka aykırı olduğu için eleştirilen ve “tarihi” olduğu cihetiyle görmezden gelinen belge, anayasa değişikliği ile birlikte hukuk dünyasının dışına atılıp tarihteki yerini almalıdır.

 


[1]Lilit Avazyan, “ Ծիծեռնակաբերդը` Աղոթատեղի և Ուխտավայր”, HolyTrinity,  24 Nisan 2012, https://web.archive.org/web/20140711162343/http://www.holytrinity.am/posts/view/167


© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.