SOYKIRIM TARTIŞMASINA NAMİBYA’DAN BİR YORUM
Yorum No : 2016 / 38
28.06.2016
3 dk okuma

1915 olaylarıyla ilgili olarak Papa Fransuva’nın son açıklamaları ve Alman Federal Meclisi’nin aldığı son karar, “soykırım” sözcüğünün çarpıtıldığını ve tarihsel gerçeklere ilişkin olarak öznel bakış açılarının halen hakim olduğunu tekrar gözler önüne sermiştir. Namibia’nın başkenti olan Windhoek merkezli “New Era” gazetesinde ve ayrıca AVİM internet sitesinde de bugün yayınlanan, Prof. Dr. Joseph B. Diescho’nun kaleme aldığı “The Genocide Debacle in Germany and Turkey - an Objective Perspective” (“Almanya ve Türkiye’deki Soykırım Fiyaskosu – Nesnel Bir Bakış Açısı”) başlıklı makale, Türkiye ve Türk halkına karşı kullanılan “soykırım” anlatısının yanlışlarını ortaya koymaktadır.

Profesör Joseph B. Diescho stratejik liderlik, kurumsal ilişkiler, siyasi analiz, (sosyal) dönüşüm ve farklılık yönetimi alanlarında uzman olan Namibyalı bir akademisyendir. Afrika politikaları ve anayasal demokrasi konuları üzerinde çalışmaktadır. Prof. Dr. Diescho daha önce Namibya’nın bağımsızlığı için Birleşmiş Milletler nezdinde kampanyalar yürütmüştür.

Prof. Dr. Diescho, geçen yıl, 13 Mayıs 2015 tarihinde, Avrupa’nın Afrika’daki sömürgeciliğinin halen süren insani ve ekonomik sonuçları hakkında AVİM’de bir konferans vermiştir. Yirminci yüzyıl Namibya tarihi ve Namibya’nın Alman İmparatorluğu tarafından sömürgeleşme süreci hakkında konuşan Prof. Dr. Diescho, Almanya’nın Namibya’daki Herero ve Nama halklarına karşı gerçekleştirdiği toplu katliamlar hakkında görüşlerini aktarmıştır. Diescho, konferans sırasında Ermeni soykırım iddialarına da değinmiş, bu söylemin sakatlıklarını ve tarihin nasıl çarpıtıldığını ortaya koymuştur. Diescho’nun sözleri Papa Fransuva ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere, önde gelen bazı şahsiyetlerin yaptığı yanlı açıklamalara da bir sert bir cevap niteliği taşımıştır.

“Soykırım” kelimesinin tekrar gündemin merkezine oturduğu bu dönemde, Prof. Dr. Diescho’nun yukarıda değindiğimiz makalesi, bugün özellikle Batı ve Ermeni basınında eksikliği görülen, “soykırım” tartışmalarına ilişkin nesnel bir tahlil yapmaktadır. Prof. Dr. Diescho makalesinde, tarihsel ve hukuki gerçekleri ortaya koyarak, bir kez daha tarihin çarpıtıldığını göstermekte ve hukukta belli bir tanımı olan “soykırım” kelimesinin suiistimal edildiğini tekrar ortaya koymaktadır.

Prof. Dr. Diescho’nun makalesinde belirttiği gibi, “mevcut ve gelecekteki soykırım deneyimlerine ışık tutmak için gerekli olan nesnelliktir, zira ancak bu şekilde soykırım kelimesinin evrensel bir anlamı olabilir ve soykırıma ilişkin kanaatler fırsatçılığa ve keyfi duygulara maruz kalmaz.” Prof. Dr. Diescho, ayrıca, tarafların çıkarına uyan olgulardan ziyade gerçeklere odaklanılması gerektiğine dikkat çekmiştir. Umarız Namibya’dan gelen bu çağrı Papa’nın ve Almanya’daki politikacıların akıllarını başlarına almalarına yardımcı olur.

 

*Prof. Dr. Joseph B. Diescho’nun kaleme aldığı “The Genocide Debacle in Germany and Turkey - an Objective Perspective” (“Almanya ve Türkiye’deki Soykırım Fiyaskosu – Nesnel Bir Bakış Açısı”) başlıklı makale için bkz: http://avim.org.tr/Blog/THE-GENOCIDE-DEBACLE-in-GERMANY-AND-TURKEY-AN-OBJECTIVE-PERSPECTIVE-NEW-ERA-Namibia-24-06-2016 (İngilizce)

*Prof. Dr. Joseph B. Diescho'nun 13 Mayıs 2015 tarihinde AVİM'de verdiği konferansın dökümü için bkz: http://avim.org.tr/images/uploads/Rapor/toplanti-16-tur.pdf

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten