GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 2-8 EKİM 2017
Yorum No : 2017 / 85
10.10.2017
7 dk okuma

GÜNEY KAFKASYA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA: 2-8 EKİM 2017

2-8 Ekim 2017 Tarihlerinde Güney Kafkasya'da Yaşanan Önemli Siyasi Gelişmeler

 

 

 

 

AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları Erivan ve Bakü’yü ziyaret etti

AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları, Karabağ sorunu hakkında görüşmelerde bulunmak üzere ilk olarak Erivan’da Ermeni yetkililerle biraraya geldikten sonra Bakü’ye hareket ederek, burada da Azeri yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Ermenistan, Karabağ’a izinsiz girişleri teşvik etme politikası devam ediyor 

Ermenistan, bir süreden beri izlediği, yabancıların Azerbaycan’ın izni olmadan Karabağ’a girişlerini sağlama ve bu sayede Karabağ’daki de facto Ermeni yönetimini meşrulaştırırken Azerbaycan’ın Karabağ’daki yasal egemenliğini perdeleme politikasına devam ediyor.

İki hafta önce, bu politika çerçevesinde Karabağ’a girişleri teşvik edilen dört Türk vatandaşından (Ufuk Uras, Ali Bayramoğlu, Said Çetinoğlu and Erol Katırcıoğlu) sonra, geçtiğimiz hafta da Taşnaksutyun gençlik kollarının girişimiyle Uluslararası Sosyalist Gençlik Birliği üyesi bir grup yabancı, Azerbaycan’ın izni olmadan Karabağ’a giriş yaparak buradaki Ermeni temsilcilerle çeşitli temaslarda bulundular.

 

Azerbaycan

Azerbaycan ve Özbekistan Acil Durumlar Bakanları Bakü’de biraraya geldi

Azerbaycan ve Özbekistan Acil Durumlar Bakanları Bakü’de biraraya gelerek iki bakanlık arasında 2018-2019 yıllarında işbirliği olanaklarını artırmaya yönelik bir eylem planı üzerinde anlaşmaya vardılar.

 

Azerbaycan Başbakanı ve Ukrayna Dışişleri Bakanı arasında bir görüşme gerçekleştirildi

Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, 3 Ekim’de Bakü’de biraraya geldi. Görüşme sorasında Rasizade, Azerbaycan ve Ukryana arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseldiğini söyledi. Ukraynalı Bakan Klimkin ise yaptığı açıklamada, Karabağ sorununun uluslararası hukuka dayalı olarak, ülke bütünlüğünün korunması ilkesi çerçevesinde bir çözüme ulaştırılması gerektiğini belirtti. Klimkin de iki ülke arasındaki ilişkilerin üst düzeyde seyrettiğini vurguladı.

 

Avrupa Birliği Konseyi, Azerbaycan ile ilişkilerden memnun  

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le bir görüşme gerçekleştiren Avrupa Birliği Konseyi üst düzey temsilcilerinden Walter Stevens, Kasım ayı sonlarında gerçekleştirilecek Doğu Ortaklığı Programı Zirvesi için  hazırlıklarının yapıldığı bu günlerde AB’nin Bakü ziyaretine büyük önem verdiğini belirtti ve Brüksel’in AB ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gidişatından memnun olduğunu söyledi. 

Stevens, AB ve Azerbaycan arasında yapılacak yeni bir anlaşmanın hazırlıklarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.  

 

Bakü, Ankara’ya yeni büyükelçisini atadı  

Bakü, Ankara’ya yeni büyükelçisini atadı. Atanan yeni büyükelçi Hazar İbrahim’im daha önce Azerbaycan Dışişleri Basın Sözcülüğü, Washington Büyükelçiliği ve Azerbaycan’ın NATO’daki Daimi Temsilcisi görevlerinde bulunmuştu.  

 

Ermenistan

Ermenistan ve AB arasında imzalanması beklenen Ortaklık Anlaşması

Ermenistan ve AB arasında, 24 Kasım’da Brüksel’de gerçekleştirilecek Doğu Ortaklığı Programı Zirvesi’nde imzalanması beklenen Ortaklık Anlaşması hakkında iki tarafın yetkililerinin yaptıkları olumlu açıklamalar geçtiğimiz hafta da devam etti.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiseri Johannes Hahn’ın ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında taraflar, müstakbel Ortaklık anlaşması hakkında olumlu görüşlerini belirttiler.

Bu basın toplantısında Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan’ın yaptığı konuşmanın İngilizce tam metnine http://www.mfa.am/en/press-conference/item/2017/10/02/fm_hahn_speech/ adresinden ulaşılabilir.

 

Erivan’daki Stalin döneminde yaşanan baskılarla ilgili sergi yasaklandı

Erivan’da Ağustos ayında açılan ve Sovyet diktatörü Josef Stalin döneminde yaşanan baskılar ve devlet terörüyle ilgili olan bir sergi Ermenistan Kültür Bakanlığı tarafından yasaklandı. Bu yasak, Ermenistan’daki bazı sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti. Bakanlık, serginin bir takım revizyonlardan sonra yeniden açılabileceğini açıkladı.

Serginin yasaklanmasını Rusya’nın son dönemlerde Sovyet mirasını daha çok sahiplenmeye başlaması ve Ermenistan’daki Rus hegemonyası ile ilişkilendiren yorumlar dikkat çekti.

 

Ermenistan-Rusya Bölgelerarası Forumu Erivan’da gerçekleştirildi

Ermenistan-Rusya Bölgelerarası Forumu’nun altıncısı Erivan’da gerçekleştirildi. Forumda ticaret, ekonomi, tarım, turizm ve iletişim teknolojileri hakkında görüşmeler yapıldı.

 

Ermenistan Parlamentosu Ermeni-Rus Ortak Askeri Birliği Anlaşması’nı onayladı

 

Ermenistan ve Rusya’nın ortak bir askeri birlik oluşturmasına yönelik olarak 30 Kasım 2016 imzalanan ve Rusya Parlamentosu’nun geçtiğimiz Temmuz ayında onayladığı protokolü, Ermeni Parlamentosu geçtiğimiz hafta içinde onayladı. Protokol beş yıl geçerli olacak.

Bu gelişme üzerine, ülkedeki Batı yanlısı çevreler protokolü eleştiren açıklamalarda bulundu.

 

Gürcistan
 

Gürcistan’da etnik Ermeniler polisle çatıştı

Gürcistan’ın güneyindeki Ahılkelek (Ahalkalaki) bölgesindeki Kumurdo köyünde bulunan tarihi bir kilisenin sahipliği üzerinden gelişen gerginlik, buradaki etnik Ermenilerle Gürcüler arasında gerginlik yaşanmasına neden oldu. Bu gerginlik neticesinde, etnik Ermeniler polis arasında çatışmalar yaşandı.   

Kumordo köyünde yaşayan Ermenilerin, kilisenin bulunduğu sahada yürütülen arkeolojik çalışmalar sırasında ortaya çıkartılan bir toplu mezarda bulunan kemiklerin Ermenilere ait olduğu iddiasıyla, bu alana Ermenilerin sembollerinden olan Khaçkar (Ermeni taştan haçı) dikmek istediği, Gürcü yetkililerin ise bu isteği söz konusu sahanın kültürel miras listesinde yer aldığı için Khaçkar dikmek gibi değişikliklerin yapılamayacağı gerekçesiyle geri çevirdiği, olayların bu nedenle başladığı bildirildi.

Ahılkelek bölgesinde yaşanan bu olay, Ermeni ayrılıkçılığı nedeniyle 1990’larda bölge yaşanan gerginlikleri hatırlattı.

Güney Kafkasya’da bulunan çeşitli tarihi kiliselerin kime ait olduğu tartışması, Gürcüler ve Ermeniler arasında sürtüşmelere neden olmaya devam etmekte.  

 

Gürcistan, Suriyeli bir delegasyonun Abhazya’ya ziyaretini protesto etti

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Suriyeli bir delegasyonun Abhazya’yı ziyaretini protesto etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Tiflis’in Abhazya’daki de facto yönetimi tanımama politikasına devam edeceğini belirtirken, Suriyeli heyetin ziyaretini Rusya’nın provokatif bir girişimi olarak değerlendirdi.

 

Gürcistan, İspanya’nın egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı

Geçtiğimiz hafta İspanya’nın Katalonya bölgesinde gerçekleştirilmeye çalışılan ve Dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran bağımsızlık referandumuna ilişkin olarak, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı bir açıklamada, İspanya’nın egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü desteklediğini açıkladı

Hatırlanacağı üzere, Abhazya ve Güney Osetya’daki Rusya destekli ayrılıkçı de facto yönetimler Gürcistan’ın en önemli siyasi sorunlarından birini teşkil etmeye devam ediyor.  

 

Almanya Savunma Bakanı Tiflis’te temaslarda bulundu

Almanya Savunma Bakanı Ursuka von der Leyen, Tiflis’e gerçekleştirdiği bir günlük ziyarette Gürcü mevkidaşı ile temaslarda bulundu.

 

Gürcistan Cumhurbaşkanı’nın anayasa değişikliklerini veto edebilir

Gürcistan Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili’nin Parlamento’nun onayladığı anayasa değişikliklerini veto edebileceğini açıkladı.

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten