Nikol Paşinyan, Ermenistan’da Başbakan seçilmesinin ardından, ilk ziyaretini 9 Mayıs’ta Dağlık Karabağ’a gerçekleştirdi. Paşinyan, Ermenistan’ın uzun süredir işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ’ın Hankendi (Stepanakert) şehrinde, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geleceği ve Karabağ politikası hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Paşinyan’ın bu açıklamalarından yola çıkarak yakın gelecekte izleyebileceği dış politikaya dair bir takım çıkarımlar yapmak mümkün görünüyor. Bunun için öncelikle Türkiye hakkındaki sözlerine, daha sonra ise Karabağ’a dair açıklamalarına yakından bakmak gerekiyor.
Paşinyan Türkiye hakkında yaptığı açıklamalarında şunları söylemiştir;
“Biz Türkiye ile ön şartsız ikili ilişkilerin normalleşmesinden yanayız. Biz herhangi ön şart aramıyoruz. Arayan taraf Türkiye. Bu ön şartı da üçüncü bir ülkeyle olan ilişkilerine bağlıyor [Azerbaycan’ı kastediyor]. Biz soykırımı tanımalarını da beklemiyoruz. Biz bu konunun uluslararası düzeyde tanınması için çaba sarf ediyoruz. Bunu da benzer trajedinin bir daha tekrarlanmaması için yapıyoruz.”[1]
Bilindiği üzere, Ermenistan siyasetinde bu tarz söylemler sıklıkla tekrarlanmaktadır. Örneğin Serj Sarkisyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 72. oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önkoşul içeren tavrının Zürih Protokollerinin ruhuna zarar verdiğini söylemişti.[2] Daha sonra ise söz konusu protokolleri tek taraflı olarak iptal ettiğini açıklamıştı.[3] Bir halk hareketiyle iktidara gelen ve ülkeyi yeni bir çizgiye oturtma iddiasında olan Paşinyan’ın bu demeci de bir nevi eski söylemin tekrarı niteliğindir. Paşinyan’ın ön koşullar olmadan ikili ilişkilerin normalleştirilmesinden yana olduğu şeklindeki ifadesi aslında Ermenistan’da sürekli ifade edilen ve hiç de yeni olmayan bir söylemin, hem de aynı sözcüklerle, ifadesinden başka bir şey değildir. Dolayısı ile şu aşamada Ermenistan’ın Türkiye’ye yönelik politikasında herhangi bir farklılık görülmemektedir.
Kaldı ki, Başbakan seçilmesinin hemen ardından ilk resmi ziyaretini Dağlık Karabağ’a gerçekleştirmesi ve ziyaretinin zamanlaması da manidardır. 8 Mayıs tarihi Azerbaycan’ın Şuşa kentinin işgal edildiği tarihtir. Şuşa’nın işgalinin yıl dönümünde Paşinyan, Dağlık Karabağ’ın kendi kaderini tayin etme (self determinasyon) hakkının Azerbaycan tarafından tanınması gerektiğini dile getirmiştir. Karabağ için barış müzakerelerinden yana olduğunu fakat bu müzakerelerde Dağlık Karabağ’daki de facto Ermeni yönetiminin kendisini temsil etme hakkı bulunduğunu ifade etmiştir.[4] Dolayısı ile Ermenistan’ın bundan sonra Karabağ’ın hakları ile ilgili herhangi bir meseleyi dile getirmeyeceğini belirtmiştir.
Dolayısıyla Paşinyan, Karabağ sorunu hakkında yeni bir açılım önermemektedir. Şimdiye kadar herhangi bir olumlu sonuç vermemiş siyaseti sürdürmek niyetindedir. Bu çerçevede, meseleyi Azerbaycan-Karabağ’daki illegal, de facto Ermeni yönetimi arasındaki bir sorun olarak göstermeye çalışmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, Dağlık Karabağ’da bugüne kadar sürdürülmekte olan işgal, Ermenistan tarafından yapılmış bir işgaldir. Dağlık Karabağ savaşı sırasında BM tarafından alınan 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararlar da, Ermenistan’ın saldırgan ve işgalci taraf olduğunu teyit etmektedir.[5] Diğer yandan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Chiragov ve Diğerleri / Ermenistan davasında davalı tarafın Ermenistan Cumhuriyeti olduğuna hükmetmiştir.[6] Karar metninde etkin kontrol tanımlamasına yer vererek Ermenistan’ın açıkça işgalci konumda olduğunu teyit etmektedir. Bu davanın tutanaklarında, Dağlık Karabağ sözde yönetiminin bağımsız ve özerk bir yönetim olmadığı, siyasi, askeri ve ekonomik açısından Ermenistan’a bağımlı olduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla, Paşinyan’ın Karabağ sorununu Azerbaycan ve sözde Karabağ yönetimi arasında bir sorunmuş gibi gösterme çabası sonuçsuz kalmaya mahkum bir çabadır.
Son olarak, Paşinyan’ın 1915 olaylarının uluslararası alanda soykırım olarak tanınması için çaba sarf edileceğini söylemesi de Türkiye ile ilişkilerinde eski çizginin devam ettirileceğini göstermektedir. Böyle bir çaba, Türkiye üzerinde baskı kurma amacını taşımaktadır. Hakkında herhangi bir geçerli yargı kararı bulunmayan bu tartışmalı tarihi olayları uluslararası platforma taşımak üzerinden izlenecek bir siyaset, Paşinyan’ın seleflerinden farklı bir politika benimsemeyeceğini göstermektedir.
[1] “Paşinyan'dan sürpriz Türkiye açıklaması”. Haber7. 09 Mayıs 2018 http://www.haber7.com/dis-politika/haber/2620787-pasinyandan-surpriz-turkiye-aciklamasi (Erişim: 14.05.2018)
[2] “Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'dan Türkiye açıklaması”. HaberTürk. 21. 09. 2017. http://www.haberturk.com/ermenistan-cumhurbaskani-serj-sarkisyan-dan-turkiye-aciklamasi-1640324 (Erişim: 14.05.2018)
[3] Ibid.
[4] “We can speak about mutual concessions only in case Azerbaijan recognizes Artsakh’s right to self-determination – Armenian PM”. ArmenPress. 09.05.2018 https://armenpress.am/eng/news/932932.html (Erişim: 14.05.2018)
[5] Dilaver T. “Ermenistan Cumhurbaşkanının Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisindeki Konuşması”. AVİM. 02 Şubat.2018. http://avim.org.tr/tr/Yorum/ERMENISTAN-CUMHURBASKANININ-AVRUPA-KONSEYI-PARLAMENTERLER-MECLISINDEKI-KONUSMASI (Erişim: 13 Mayıs 2018)
[6] Tuncel T. K. “Hukuki Açıdan Dağlık Karabağ Sorunu: Chiragov ve Diğerleri v. Ermenistan Davası” . 26.06.2015. http://avim.org.tr/tr/Analiz/HUKUKI-ACIDAN-DAGLIK-KARABAG-SORUNU-CHIRAGOV-VE-DIGERLERI-V-ERMENISTAN-DAVASI (Erişim: 13 Mayıs 2018)
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
BM GENEL KURUL BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE TÜRKİYE KARŞITLIĞI
Tutku DİLAVER 22.06.2020 -
TANAP DOĞALGAZ BORU HATTI AÇILIŞI
Tutku DİLAVER 18.06.2018 -
DAĞLIK KARABAĞ’DA AB NEDEN TARAF TUTMAKTADIR?
Tutku DİLAVER 01.03.2021 -
ERMENİ LOBİLERİNİN ETRAFINDA ŞEKİLLENEN İSTEK LİSTELERİ
Tutku DİLAVER 26.05.2021 -
DAĞLIK KARABAĞ SARKACIN UCUNDA SALLANIYOR, ZAMAN DARALIYOR
Tutku DİLAVER 23.10.2020
-
TÜRKİYE – ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Alev KILIÇ 05.02.2013 -
ANCA SEÇİMLERDEN ÖNCE ADAYLARA NOTLARINI VERDİ
Tutku DİLAVER 02.11.2022 -
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNDE ERMENİ İDDİALARI REDDEDİLDİ
Alev KILIÇ 18.12.2013 -
TÜRKİYE-ERMENİSTAN ARASINDAKİ NORMALLEŞME GİRİŞİMİNE DAŞNAKSUTYUN’UN TEPKİSİ
Turgut Kerem TUNCEL 06.01.2022 -
ABD BAŞKANI DONALD TRUMP’IN AÇIKLAMASI
Aslan Yavuz ŞİR 25.04.2017
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"DEVAM EDEN DEVLET-HALEF DEVLET TARTIŞMALARI VE ULUSLARARASI SORUMLULUĞA HALEFİYET TEORİLERİ IŞIĞINDA ERMENİ MESELESİ" BAŞLIKLI KONFERANS