8-13 Haziran tarihleri arasında Dünya Kiliseler Konseyi’nin İcra Komitesi Ermenistan’a bir ziyarette bulunmuştur.[1] Bu ziyaret sırasında İcra Komitesi, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nin (EAK) başı ve tüm Ortodoks Ermenilerinin ruhani lideri II. Karekin ile görüşmüştür.
Okuyucunun bilgilendirilmesi açısından: “Dünya Kiliseler Konseyi (resmi İngilizce adıyla “World Council of Churches”, WCC) dünya çapında [Roma Katolik Kilisesi dışındaki] Hristiyan kiliselerden [buna EAK dâhildir] ve kilise birliklerinden oluşan uluslararası bir örgüttür. … WCC, dünyanın en geniş çaplı ve kapsayıcı ekümenik (yani Hristiyan birliği çağrısı yapan) hareket örgütüdür.”[2] Boyutu ve çapı açısından bakıldığında WCC, Roma Katolik Kilisesi’nden sonra dünyanın en önde gelen Hristiyan örgütüdür.
Ermenistan’a yaptığı ziyaret için WCC, 1915 Olaylarıyla ilgili olarak soykırım söylemini öne çıkaran bir beyanat yayınlamıştır.[3] Bu beyanat; WCC açısından 1915 Olaylarıyla ilgili olarak “soykırım” terimin kullanılmasının uygun olduğu, dünyanın “soykırımı” tanımak konusunda üzerine düşeni yapması ve böylece gelecekte meydana gelebilecek mezalimleri engellemesi gerektiği ve WCC mensuplarının Ermenilerin 1915 Olaylarının yüzüncü yılını “soykırımın” yüzüncü yılı olarak anma faaliyetlerine destek olmaya devam edeceğini bildirmiştir.
Belirtilmesi gerekmektedir ki “Bu, WCC’nin Ermenilerin soykırım iddialarına dâhil olmasının tek örneği değildir. 1983’ten bu yana WCC sözde Ermeni soykırımının tanınması ve tanıtılması için çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur.”[4] En son olarak WCC, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülmekte olan Perinçek-İsviçre davasının kararına olan hoşnutsuzluğunu ifade etmiştir. WCC; davanın AİHM’in Büyük Dairesi’nde tekrar görülmesi amacıyla İsviçre’nin başvuru yapması için, lobicilik faaliyetlerinden bulunarak İsviçre’ye baskı yapmıştır.
WCC’nin son beyanatında da anlaşılabileceği gibi, örgüt bu meseleyle 1915 Olaylarının yüzüncü yılında da ilgilenmeye devam edecektir. Bu niyet, WCC’nin eş-başkanlarından bir tanesinin bizzat II. Karekin olmasıyla daha da kuvvetlenmektedir, zira II. Karekin 1915 Olaylarının soykırım olarak tanıtılmasını başkanlığın hedeflerinden biri olarak belirlemiştir.[5]
WCC, “Müslüman Türklerin” dâhil olduğu bu meseleye sefere çıkmış haçlılar zihniyetiyle yaklaşmaktadır. WCC’nin 1915 Olaylarıyla ilgili söylemleri incelendiğinde; örgütün, mensubu EAK’in bu olaylarla ilgili söylediği her şeye körü körüne inandığı ve Türkiye’ye karşı çeşitli suçlamalar yöneltmekten hiçbir şekilde çekinmediği belli olmaktadır. Böylece bu meseleyle ilgili olarak WCC’nin Hristiyan birliğini teşvik etme hedefi, yozlaşarak Müslüman Türkiye üzerine topluca çullanmak gibi saldırgan bir teşebbüse dönüşmektedir. Dahası, WCC’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatlarını kaybeden Ermeniler konusunda Türkiye’ye karşı takındığı düşmanca tutumu, Türklere ve genel olarak Müslümanlara karşı dini ve etnik düşmanlığın körüklenmesinde kapıyı aralamaktadır.
Ermeni savaş kayıplarının “soykırım” olarak nitelendirilmesinin tarihi ve hukuku temellerinin çöktüğünün gayet farkında olan Ermeniler ve destekçileri (zira 1915 Olaylarıyla ilgili tartışma esas itibariyle tarihi ve hukuki bir meseledir), bu soykırım söylemlerini siyasete başvurarak ve lobicilik yaparak ilerletmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda din, Ermenilerin ve destekçilerinin çöken tarihi ve hukuku unsurları ikame etmek üzere, siyasi çabalarına takviye yapmak için kullanılmaktadır. Hristiyan inancının bu şekilde kullanılması bir ilk değildir, zira tarihte dinin siyasi emellere ve kampanyalara alet edilmesinin pek çok örneği bulunmaktadır.
WCC burada bilinçli şekilde, bir Hristiyan örgütü meseleye dâhil etmek için ve böylece de dini bu meselenin içine çekmek için kullanılmaktadır. Böylece bu mesele açısından WCC’nin savunduğu ruhani değerler yozlaşarak, Ermenilerin ve destekçilerinin kullanmakta olduğu son derece siyasileştirilmiş soykırım söylemi için kullanılan din ve ahlak-dışı bir yönteme dönüşmektir.
[1] World Council of Churches Always Treated Armenians’ Problems with Care: Serzh Sargsyan”, Armenpress.am, http://armenpress.am/eng/news/808632/world-council-of-churches-always-treated-armenians%E2%80%99-problems-with-care-serzh-sargsyan.html
[2] Mehmet Oğuzhan Tulun, “Dünya Kiliseler Konseyi Nedir?”, AVIM, http://www.avim.org.tr/uploads/raporlar/Rapor-5.pdf
[3] “World Council of Churches adopts statement on Armenian Genocide”, Armradio.am, http://www.armradio.am/en/2015/06/10/world-council-of-churches-adopts-statement-on-armenian-genocide/
[4] Tulun, “Dünya Kiliseler Konseyi Nedir?”
[5] Tulun, “Dünya Kiliseler Konseyi Nedir?”
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİ OLARAK SOYKIRIM SUÇLAMASI
Mehmet Oğuzhan TULUN 26.05.2016 -
ERMENİ SORUNU KİLİSE TARAFINDAN DİNİ VE ETNİK DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLEMEYE ALET EDİLİYOR
Mehmet Oğuzhan TULUN 21.06.2015 -
AVRUPA BİRLİĞİ 60’INCI YIL DÖNÜMÜ KUTLAMALARINDA KURULUŞ İLKELERİNE GÖLGE DÜŞÜRDÜ
Mehmet Oğuzhan TULUN 06.04.2017 -
DİN VE ÇİFTE STANDARTLAR
Mehmet Oğuzhan TULUN 22.04.2016 -
1 TEMMUZ TARİHLİ FRANSIZ YASA TASARISI VE OLASI SONUÇLARI
Mehmet Oğuzhan TULUN 14.07.2016
-
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ’NİN COVID-19 İLE MÜCADELESİ VE AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ÇATIŞMASINA MUHTEMEL ETKİLERİ
Selim SEÇKİN 20.05.2020 -
WOODROW WILSON, ERMENİSTAN VE UZUN ZAMANDIR DEVAM EDEN BİR RİYAKARLIKLA MÜCADELE
AVİM 20.11.2020 -
17 KASIM: BİR ÖRGÜTÜN TÜRKİYE’DE AÇTIĞI YARALAR
AVİM 18.11.2021 -
BMGK’DA KARABAĞ TARTIŞMALARI VE BAZI ÇEVRELERDE OLUŞTURDUĞU YANKILAR
Mehmet Oğuzhan TULUN 06.09.2023 -
PAŞİNYAN’IN KARARLARI TAŞNAKLARI RAHATSIZ EDİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 15.04.2024
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ERMENİ HARFLİ TÜRKÇE METİNLER VE AKABİ HİKÂYESİ” BAŞLIKLI KONFERANS