
8-13 Haziran tarihleri arasında Dünya Kiliseler Konseyi’nin İcra Komitesi Ermenistan’a bir ziyarette bulunmuştur.[1] Bu ziyaret sırasında İcra Komitesi, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Ermeni Apostolik Kilisesi’nin (EAK) başı ve tüm Ortodoks Ermenilerinin ruhani lideri II. Karekin ile görüşmüştür.
Okuyucunun bilgilendirilmesi açısından: “Dünya Kiliseler Konseyi (resmi İngilizce adıyla “World Council of Churches”, WCC) dünya çapında [Roma Katolik Kilisesi dışındaki] Hristiyan kiliselerden [buna EAK dâhildir] ve kilise birliklerinden oluşan uluslararası bir örgüttür. … WCC, dünyanın en geniş çaplı ve kapsayıcı ekümenik (yani Hristiyan birliği çağrısı yapan) hareket örgütüdür.”[2] Boyutu ve çapı açısından bakıldığında WCC, Roma Katolik Kilisesi’nden sonra dünyanın en önde gelen Hristiyan örgütüdür.
Ermenistan’a yaptığı ziyaret için WCC, 1915 Olaylarıyla ilgili olarak soykırım söylemini öne çıkaran bir beyanat yayınlamıştır.[3] Bu beyanat; WCC açısından 1915 Olaylarıyla ilgili olarak “soykırım” terimin kullanılmasının uygun olduğu, dünyanın “soykırımı” tanımak konusunda üzerine düşeni yapması ve böylece gelecekte meydana gelebilecek mezalimleri engellemesi gerektiği ve WCC mensuplarının Ermenilerin 1915 Olaylarının yüzüncü yılını “soykırımın” yüzüncü yılı olarak anma faaliyetlerine destek olmaya devam edeceğini bildirmiştir.
Belirtilmesi gerekmektedir ki “Bu, WCC’nin Ermenilerin soykırım iddialarına dâhil olmasının tek örneği değildir. 1983’ten bu yana WCC sözde Ermeni soykırımının tanınması ve tanıtılması için çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur.”[4] En son olarak WCC, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülmekte olan Perinçek-İsviçre davasının kararına olan hoşnutsuzluğunu ifade etmiştir. WCC; davanın AİHM’in Büyük Dairesi’nde tekrar görülmesi amacıyla İsviçre’nin başvuru yapması için, lobicilik faaliyetlerinden bulunarak İsviçre’ye baskı yapmıştır.
WCC’nin son beyanatında da anlaşılabileceği gibi, örgüt bu meseleyle 1915 Olaylarının yüzüncü yılında da ilgilenmeye devam edecektir. Bu niyet, WCC’nin eş-başkanlarından bir tanesinin bizzat II. Karekin olmasıyla daha da kuvvetlenmektedir, zira II. Karekin 1915 Olaylarının soykırım olarak tanıtılmasını başkanlığın hedeflerinden biri olarak belirlemiştir.[5]
WCC, “Müslüman Türklerin” dâhil olduğu bu meseleye sefere çıkmış haçlılar zihniyetiyle yaklaşmaktadır. WCC’nin 1915 Olaylarıyla ilgili söylemleri incelendiğinde; örgütün, mensubu EAK’in bu olaylarla ilgili söylediği her şeye körü körüne inandığı ve Türkiye’ye karşı çeşitli suçlamalar yöneltmekten hiçbir şekilde çekinmediği belli olmaktadır. Böylece bu meseleyle ilgili olarak WCC’nin Hristiyan birliğini teşvik etme hedefi, yozlaşarak Müslüman Türkiye üzerine topluca çullanmak gibi saldırgan bir teşebbüse dönüşmektedir. Dahası, WCC’nin Birinci Dünya Savaşı sırasında hayatlarını kaybeden Ermeniler konusunda Türkiye’ye karşı takındığı düşmanca tutumu, Türklere ve genel olarak Müslümanlara karşı dini ve etnik düşmanlığın körüklenmesinde kapıyı aralamaktadır.
Ermeni savaş kayıplarının “soykırım” olarak nitelendirilmesinin tarihi ve hukuku temellerinin çöktüğünün gayet farkında olan Ermeniler ve destekçileri (zira 1915 Olaylarıyla ilgili tartışma esas itibariyle tarihi ve hukuki bir meseledir), bu soykırım söylemlerini siyasete başvurarak ve lobicilik yaparak ilerletmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda din, Ermenilerin ve destekçilerinin çöken tarihi ve hukuku unsurları ikame etmek üzere, siyasi çabalarına takviye yapmak için kullanılmaktadır. Hristiyan inancının bu şekilde kullanılması bir ilk değildir, zira tarihte dinin siyasi emellere ve kampanyalara alet edilmesinin pek çok örneği bulunmaktadır.
WCC burada bilinçli şekilde, bir Hristiyan örgütü meseleye dâhil etmek için ve böylece de dini bu meselenin içine çekmek için kullanılmaktadır. Böylece bu mesele açısından WCC’nin savunduğu ruhani değerler yozlaşarak, Ermenilerin ve destekçilerinin kullanmakta olduğu son derece siyasileştirilmiş soykırım söylemi için kullanılan din ve ahlak-dışı bir yönteme dönüşmektir.
[1] World Council of Churches Always Treated Armenians’ Problems with Care: Serzh Sargsyan”, Armenpress.am, http://armenpress.am/eng/news/808632/world-council-of-churches-always-treated-armenians%E2%80%99-problems-with-care-serzh-sargsyan.html
[2] Mehmet Oğuzhan Tulun, “Dünya Kiliseler Konseyi Nedir?”, AVIM, http://www.avim.org.tr/uploads/raporlar/Rapor-5.pdf
[3] “World Council of Churches adopts statement on Armenian Genocide”, Armradio.am, http://www.armradio.am/en/2015/06/10/world-council-of-churches-adopts-statement-on-armenian-genocide/
[4] Tulun, “Dünya Kiliseler Konseyi Nedir?”
[5] Tulun, “Dünya Kiliseler Konseyi Nedir?”
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ORTODOKS KONSİLİ 1200 SENEDEN SONRA TEKRAR TOPLANIYOR
Mehmet Oğuzhan TULUN 09.04.2014 -
DİN VE ÇİFTE STANDARTLAR
Mehmet Oğuzhan TULUN 22.04.2016 -
VATİKAN’IN TARİH SÖYLEMİNDE OLUMLU DEĞİŞİM
Mehmet Oğuzhan TULUN 04.02.2016 -
PAPA FRUNSUVA, PATRİK KİRİLL’İN SÖZLERİNE KULAK ASMALIDIR
Mehmet Oğuzhan TULUN 13.01.2016 -
PAPA FRANSUVA VE PATRİK KİRİL’İN ORTAK BİLDİRİSİ İLE İLGİLİ BİR DEĞERLENDİRME
Mehmet Oğuzhan TULUN 22.02.2016
-
ORTA ASYA’DAKİ GELİŞMELER VE TÜRKİYE
Alev KILIÇ 20.09.2013 -
ABD KONGRESİNE SUNULAN YENİ “SOYKIRIM” TASARISI
Ömer Engin LÜTEM 24.05.2013 -
ULUÇ GÜRKAN İLE MALTA YARGILAMALARI ÜZERİNE SÖYLEŞİ
AVİM 17.05.2015 -
ROMANYA’NIN ERMENİSTAN BÜYÜKELÇİSİNİN AÇIKLAMALARI
Ali Murat TAŞKENT 24.02.2015 -
STARBUCKS TÜRK KARŞITI CAHİL PROPAGANDAYA BOYUN EĞDİ
Mehmet Oğuzhan TULUN 19.02.2015
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS