Geçtiğimiz hafta Avrupa’da Fransa Cumhurbaşkanı’nın İran ve Suudi Arabistan’a uyarıları, AB’nin Arakan konusundaki yaklaşımı, Netanyahu’nın AB konusundaki hayal kırıklığı, Almanya’da radikal İslam tehlikesi, Brexit’teki son gelişmeler, AİHM kararları, Paris’teki tek gezegen zirvesi, enerji, AB – Rusya ilişkileri, Avusturya iktidarı, Popülizm konuları ön plana çıkmıştır.
Fransa
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran ve Suudi Arabistan'ı Lübnan'ın iç siyasetine nüfuz etmeye çalışmamaları yönünde uyardı. Fransa Lübnan'daki yatırımların desteklenmesi için Mart ayında yeni bir toplantı düzenlenmesini planlıyor.
AB’nin Arakan Yaklaşımı
İngiliz Parlamentosunun Dış İlişkiler Komisyonu, "Arakan’da şiddet ve İngiltere’nin yanıtı" başlıklı bir raporda, Arakan’da şiddetin etnik temizlik boyutuna ulaştığını belirtti. Myanmar ordusunun 25 Ağustos'tan sonra etnik temizliğe dönüştürdüğü saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, yüzbinlerce Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı, on binlercesi de kaçmanın yolunu arıyor. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslümanın yaşadığı, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayının 350 binin altına gerilediği belirtiliyor.
Netanyahu’nun AB Turu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa Birliği ülkelerinin büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımaları konusunda Brüksel’de beklediği desteği bulamadı. Avrupa Birliği uzmanı Pierini'ye göre, üyeler arasında görüş ayrılığı çıkması ihtimali de bulunuyor: "AB için bundan sonraki en önemli soru, Filistin sorunu karşısında ortak bir tavır izlenip, izlenmeyeceği olacak."
Almanya
Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya'daki radikal İslamcı grup ve yapılanmalar hakkında bilgi verdi. Almanya'daki selefiler geçen yıllarda birçok merkezde "Oku" başlıklı sloganla sokaklarda standlar açarak, ücretsiz Kur'an-ı Kerim dağıtmışlardı. Federal İçişleri Bakanlığı bu etkinliği anayasa karşıtı olduğu gerekçesiyle yasaklamıştı.
Brexit
Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) liderleri, İngiltere’nin birlikten ayrılma (Brexit) müzakerelerinde ikinci aşamaya geçilmesinde anlaştı. Bu aşamada İngiltere ile AB arasındaki ilişkilerin gelecekte nasıl olacağı masaya yatırılacak. Tartışılacak konular arasında geçiş süreci ve ticari ilişkiler de var. Varılan anlaşma uyarınca AB’deki İngiltere ve İngiltere’deki AB vatandaşlarının hakları korunacak, Kuzey İrlanda-İrlanda Cumhuriyeti sınırı “gevşek” olacak, İngiltere’nin AB’ye yapacağı ödeme en az 35 milyar sterlin olacak. İngiltere, 29 Mart 2019’da AB’den ayrılmayı hedefliyor.
İngiltere'de yapılan yeni bir anket, İngilizlerin yüzde 51'inin AB'den ayrılmak istemediğini ortaya koydu. Ülke geçen yılki referandumda yüzde 52'lik destekle birlikten ayrılma kararı almıştı.
AİHM Kararları
AİHM Dağlık Karabağ sorunu nedeniyle yerlerinden göç etmek zorunda kaldıktan sonra Erivan ve Bakü'den davacı olan Azeri ve Ermenilerin her birine 5 bin euro maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Paris “Tek Gezegen” Zirvesi
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris İklim Anlaşması'nın ikinci yıl dönümünde, zengin ülkelere ve dünya çapında çalışan firmalara küresel ısınmayla mücadeleye daha fazla katkıda bulunma çağrısı yaptı. Macron yoksul ülkelere küresel ısınma nedeniyle yaşadıkları sorunları aşabilmeleri için daha fazla destek olunması gerektiğini de vurguladı.
AB’de Enerji
Avrupa'yı vuran kara kış ve dondurucu havalar doğalgaz fiyatlarının da fırlamasına yol açtı. Avusturya ve İngiltere'deki altyapı yerleşkelerinde oluşan sorunlar nedeniyle fiyatlar neredeyse ikiye katlandı. Tedarik zincirinin güvenlik altına alınması konusuysa gündemin ilk sırasına yerleşti. Avusturya'da geçtiğimiz salı gaz depolama merkezinde yaşanan ve 21 kişinin yaralandığı patlama sonrası gaz dağıtımına yeniden başlandı.
AB – Rusya İlişkileri
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı. Rusya, 18 Mart 2014'de Kırım Özerk Cumhuriyetini ve Sivastopol şehrini yasa dışı ilhak etmişti. Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra Avrupa Birliği, ABD ve bazı ülkeler Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. AB'nin mal varlığı dondurma ve seyahat yasağından oluşan ilave yaptırımları da pek çok Rus ve ayrılıkçı üst düzey görevliyi kapsıyor.
Avusturya
Muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (FPÖ) koalisyonundan oluşan yeni hükümetin pazartesi günü yemin ederek görevine resmen başlaması bekleniyor. Hükümet programında Avusturya'nın göç politikasını seetleştirme vaadleri ön plana çıkıyor. Diğer yandan, yeni hükümetin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tavır takınacağının açıklanması, Ankara'nın tepkisini çekti.
AB’de Popülizm
Aralarında Fransız Le Pen, Hollandalı Wilders gibi isimlerin bulunduğu sağ popülist liderler Prag’da bir araya geldi. Liderler şu anki formuyla AB'nin devam etmemesi çağrısı yaptı. Avrupa'nın önde gelen sağ popülist liderleri dayanışma için cumartesi günü Çekya’nın başkenti Prag’da bir araya geldi. Avrupa Parlamentosu’ndaki Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) grubuna üye olan partilerin liderlerinin yer aldığı kongreye Fransa’dan Ulusal Cephe Genel Başkanı Marine Le Pen ile Hollanda’dan Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders de katıldı. 37 üyesi bulunan ENF, Avrupa Parlamentosu’ndaki en küçük grubu oluşturuyor. ENF’ye üye olan partiler arasında Le Pen’in lideri olduğu Ulusal Cephe, Wilders’in Özgürlükler Partisi ve İtalyan Kuzey Ligi bulunuyor.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
YENİ AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI VE AVRUPA’NIN ÖZGÜRLÜK DEĞERLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.02.2022 -
AVRUPA’DA YÜKSELEN AŞIRI SAĞDAN NASİBİNİ ALAN YALNIZCA YAHUDİLER DEĞİLDİR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 26.02.2019 -
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (16 EKİM – 22 EKİM 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 23.10.2017 -
BATI’NIN İSLAMİYETE BAKIŞI VE İSTANBUL’DAKİ KONFERANS: “ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA’DA ŞİDDET İÇEREN AŞIRILIĞIN YENİDEN DÜŞÜNÜLMESİ”
Hazel ÇAĞAN ELBİR 18.04.2016 -
TERÖRİSTLERİN KAHRAMANLAŞTIRILMASI ÇAĞI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 03.03.2016
-
İRAN’IN ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNE KABULÜ
Gülperi GÜNGÖR 24.09.2021 -
GÜRCİSTAN’DAKİ İÇ KARIŞIKLIK
Ceyda ACİCBE 10.03.2021 -
ÇEK CUMHURBAŞKANI’NIN POPÜLİZM RÜZGARINDA BAŞI DÖNDÜ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 18.10.2017 -
FRANSIZ SENATOSU KARARI
Ömer Engin LÜTEM 06.05.2011 -
ERDOĞAN’IN MESAJINA TEPKİLER
Ömer Engin LÜTEM 28.04.2014
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS