
Temmuz 2018’de “terörizmin kahramanlaştırılması” üzerine AVİM’de iki yazı yayınlamıştık. Hatırlanacağı üzere yazılarımızdan birinde Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Kemal Arıkan’ın katili Hampig Sassounian’ın şartlı tahliye talebinin, nedamet getirmek bir yana, hala nefret söylemine devam etmesi nedeniyle başlatılan karşı kampanyanın da etkisiyle reddedilmesini kaleme almıştık. Konuya ilişkin ikinci yazımızda ise ASALA teröristi Monte Melkonian’ın bir özgürlük savaşçısı ya da ulusal simge olarak gösterilmesine olan tepkimizi ortaya koymuştuk. Ermeni terör örgütü ASALA uluslararası alanda terör faaliyetleri yürüten bir örgüt olarak bilinirken, örgütün terör faaliyetlerine önayak olan üyelerinin kahraman gibi öne sürülmeye çalışılmasındaki çelişkiyi vurgulamıştık. Benzer bir durum da geçtiğimiz günlerde AGOS’ta yayınlanan bir makale ile yeniden gündeme gelmiştir. Makalede Aram Manukyan olarak bilinen, gerçek adı ile Sarkis Hovhannisyan’dan devrimci olarak bahsedilmektedir. Oysa Hovhannisian, 1915 yılında Van İsyanı’na öncülük etmiştir. Bahsi geçen isyanın çıkarılmasında Anadolu’da yaşayan Ermeniler değil, Ruslar tarafından bölgeye yerleştirilen Ermeniler etkin olmuştur.[1]Bu bilgi Rus Generali Mayevski’nin Rus Genelkurmayı’na Van ve Bitlis’teki askeri istatistiği sunduğu resmî raporda yer almaktadır.[2]
AGOS’ta bahsi geçen makalede, asırlardır bir arada iyi komşuluk ilişkileri içinde yaşayan Osmanlı Ermeni ve Müslüman ahalinin arasına nifak tohumları ekmeyi ve toplumsal barış yerine çatışma ve terör vasıtasıyla ayrışmayı hedef alan Aram Manukyan (Sarkis Hovhannisyan), yine kahraman olarak gösterilmektedir.[3]Hatta Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti’nin “kurucu lideri, dirençli, sarsılmaz irade sahibi” olarak anlatılmaktadır. Çocukluğu ve gençlik yıllarından itibaren kaleme alınmış makalede, Manukyan’ın gençlik yıllarında Ermeni Devrimci Federasyonu (İng. Armenian Revolutionary Federation- ARF)üyesi olduğundan bahsedilmektedir. Bilinmektedir ki, ARF tarihte pek çok terör faaliyeti ile anılan bir Ermeni terör örgütüdür. Aynı zamanda Taşnak Partisi olarak da bilinmektedir.[4]Aynı zamanda söz konusu örgütün günümüze kadar aktif olduğu ve son dönem Ermeni terörünün planlamasında ve yürütülmesinde rol oynadığı da bilinmektedir.[5]Taşnakların oluşturduğu bu örgüt, 1890 yılında Tiflis’te kurulmuştur. 1990’da Ermenistan Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını ilan edene kadar Taşnaklar, önde gelen Ermeni siyasi yapılanması olarak bilinmekteydi. ARF 1891 yılında Türk yetkililerine karşı savaş ilan ettikleri bir manifesto yayınlamıştır. Bunu da Taşnak yazar Manuel S. Hassassian, “Devrimci Bir Siyasi Parti Olarak ARF: 1890-1021” (İng. ARF as a Revolutionary Party, 1890-1921) başlıklı kitabında anlatmıştır.[6]
Van’daki Ermeni İsyanı, Anadolu’daki Ermeni nüfusun sevk ve isk3anına gerekçe oluşturan en önemli gelişmelerden biridir. Van isyanına öncülük eden Aram Manukyan, yüz yılı aşkın bir süredir Ermeni ulusunun kahramanı olarak anılmaktadır.[7] Adıgeçen daha sonra 1918 yılında, 2 yıl ömrü olan, Ermeni Demokratik Cumhuriyeti’nin oluşumunda da yer almıştır. Ancak bu faaliyeti geçmişteki kanlı, terör sicilini örtememiştir.[8]
Bu durum son dönemde yalnızca Ermeniler tarafından değil, Yunanlılar tarafından da benzer ifadelerle dile getirilmekte, terör, şiddet ve saldırılar sulandırılarak etkisi azaltılmaya çalışılmaktadır. “Kahraman” olarak ön plana çıkarılmaya çalışılan isimlerin içinde bulundukları girişimlerin terör faaliyeti olduğu bilinmektedir. Ermenistan’ın ve Türkiye’deki Ermenilerin terör faaliyetlerinde bulunan örgütlerle ya da terörle ilişkilendirilmiş bir tarihle aynı çizgide bulunmak istemeyeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla kendilerine tarihsel olarak hatırlatma yapılmasını bir insanlık görevi addediyoruz.
[1]General Mayevski, “Ermenilerin Yaptıkları Katliamlar”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayınları No.6, http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/323.pdf.
[2]Azmi Süslü, Önsöz, “Ermenilerin Yaptıkları Katliamlar – Rus Generali Mayevski”, Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayınları No.6, http://kitaplar.ankara.edu.tr/dosyalar/pdf/323.pdf.
[3]Haçik Muradyan, “Aram Olmak: Devrimci Bir Devlet Adamının Yetişme Yılları (1879-1908), agos.com, 17 Temmuz 2018, http://www.agos.com.tr/tr/yazi/20975/aram-olmak-devrimci-bir-devlet-adaminin-yetisme-yillari-1879-1908.
[4]“The Tashnak Terrorist Organisation”, http://dls-int.net/the-tashnak-terrorist-organization.html.
[5]Ibid.
[6]Michael Gunter, Armenian Terrorism: A Reappraisal, The Journal of Conflict Studies, https://journals.lib.unb.ca/index.php/JCS/article/viewFile/10546/13296.
[7]Şenol Kantarcı, “Van’da Ermeni İsyanı (1896-1915), eraren.org, 2002, http://www.eraren.org/index.php?Lisan=tr&Page=DergiIcerik&IcerikNo=302.
[8]Abdurrahman Bozkurt, Osmanlı Devleti ile Ermenistan Cumhuriyeti Arasında İlişkiler (1918 – 1920), OTAM, 34/Güz 2013, 19-58, http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1919/20143.pdf.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (30 EKİM – 5 KASIM 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.11.2017 -
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (4 EYLÜL – 10 EYLÜL 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 11.09.2017 -
BİDEN’IN “SOYKIRIM” AÇIKLAMASI TÜRKİYE KARŞITLIĞINI CESARETLENDİRİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.05.2021 -
KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ’NİN YENİ GENEL SEKRETERİ VE RUSYA’NIN ERMENİSTAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.04.2017 -
ERMENİSTAN BAĞLANTILI TERÖR TEHDİDİ DEVAM EDİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 29.12.2017
-
ERMENİ ARAŞTIRMALARI ÖZEL SAYISI - “TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN GÜNCEL DURUMU” ÖMER ENGİN LÜTEM
AVİM 04.08.2015 -
ESAD: SURİYE'DE ORDU ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLADI
Hande Apakan 13.04.2014 -
ERMENİSTAN’IN BAŞBAKANI DEĞİŞTİ ANCAK SÖYLEM HALA AYNI
Tutku DİLAVER 15.05.2018 -
MYANMAR KONUSUNDAKİ BM ARAŞTIRMA MİSYONU RAPORU SOYKIRIM SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİNİ DOĞRULUYOR
Teoman Ertuğrul TULUN 18.09.2018 -
19 MAYIS VE PONTUS HİKÂYELERİ
Teoman Ertuğrul TULUN 24.05.2019
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
BALKANLAR'DA SOYKIRIM KAVRAMININ HUKUKİ TANIMININ VE İÇERİĞİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN YAPILAN YERSİZ VE YOZLAŞTIRICI GİRİŞİMLER -
AVİM 2021 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
DEGENERATING DISCURSIVE ATTEMPTS IN THE BALKANS TO ALTER THE LEGAL DEFINITION AND CONTENT OF THE CONCEPT OF GENOCIDE
-
"NASTURİLER: MİSYONERLER-İHANETLER-İSYANLAR"