
Geçtiğimiz günlerde Ermenistan basınının öne çıkan haber sitelerinden News.am’de yer alan bir habere göre, 28 Eylül tarihinde, Avrupa Parlamentosu üyesi ve AB – Ermenistan Dostluk Grubu Başkanı Eleni Theocharous, GKRY Parlamentosu üyeleri Yorgos Perdikis ve Michalis Giorgallas ile Ermenistan tarafından işgâl edilmiş Dağlık Karabağ topraklarında, Ermenistan Millet Meclisi Başkanı Ara Babloyan’ı ziyaret etmiştir.[1]
Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theocharous’un Ermenistan-AB ilişkilerinin geliştirilmesi, Avrupa Parlamentosu’nda Ermenistan’a ilişkin sorunların ön plana çıkarılması ve Ermenilerin haklarının korunmasına ilişkin çalışmaları olduğu bilinmektedir. Theokharous, Ermenistan ve Ermeni diasporası tarafından da iyi tanınan bir isimdir ve uzun yıllar boyu Ermenistan’a olan ilgisi basına yansımaktadır. Dolayısıyla bu son ziyareti de bu bağlamda şaşırtıcı değildir. Asıl şaşırtıcı olan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vatandaşı olarak Ermenistan’a olan yakın ilgisinin bu kadar uzun soluklu olmasıdır. Ancak GKRY’nin 1963’teki işgâlci tutumu göz önünde bulundurulduğunda, bir GKRY vatandaşı tarafından işgâl altındaki toprakların hukuksuzluk çerçevesinde ziyaret edilmesi son derece doğaldır. Peki işgâl altındaki Azerbaycan topraklarının hukuksuz bir ziyarete sahne olması ne dereceye kadar doğal karşılanmalıdır? Ulusüstü[2]bir mekanizma olan Avrupa Parlamentosu üyesi olduktan sonra, ulusüstü bir yapının parçası olarak hukuksuzluğa hizmet etmek Avrupa değerlerinin korunması ile ne ölçüde bağdaşmaktadır?
Diğer iki Kıbrıslı parlamenterin ziyaretindeki amaç bu sebeple anlaşılabilmektedir. GKRY vatandaşı Avrupalı parlamenterin, yanında GKRY parlamentosundan iki parlamenterle giderek gerçekleştirdiği toplantıda, Ermenistan Millet Meclisi Başkanı Ara Babloyan’ın, Ermeni Heyeti’nin de Kıbrıs için önemli meselelerde Kıbrıs tarafına daima destek olma niyeti taşıdığını ve bu yaklaşımın karşılıklı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmesi anlaşılır bir çıkar alışverişi olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, Theokharous da GKRY’nin daima Ermenistan ve Ermeni halkı yanında olduğu söylemiş, kendilerine hukuksuzluğu destekleyen işgâlci devletin “mücadelesine” hayranlık beslediğini belirtmiştir.
Avrupa Parlamentosu yetkilileri, KKTC ve Dağlık Karabağ sorununu birbirini kilitler bir şekilde öne sürerek Azerbaycan’ın KKTC’yi tanımasının önüne geçmesi için ellerinden geleni yapmışlardır. Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını meşrulaştırmaya yönelik bu durum, AP yetkililerinin açıklamaları ve işgâl altındaki Dağlık Karabağ’da düzenledikleri hukuksuz toplantılar ne uluslararası ne de AB değerleri ile bağdaşmaktadır. Dolayısıyla, böyle bir tutarsızlığın öne çıktığı bir ortamda verilebilecek en iyi yanıt Azerbaycan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması olabilecektir.
[1]“Teokharus: Avrupa Parlamantosunda Artsakh’a İlişkin İnisiyatiflere Desteğe Devam Edeceğiz”, News.am, 29 Eylül 2018, https://news.am/tur/news/473564.html
[2]“European Parliament”, International Democracy Watch, http://www.internationaldemocracywatch.org/index.php/european-parliament
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (24 TEMMUZ – 31 TEMMUZ 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 02.08.2017 -
EU OBSERVER VE YALAN HABER (İNG. FAKE NEWS)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 01.10.2020 -
TÜRKİYE – ERMENİSTAN NORMALLEŞME SÜRECİ YOLUNDA ASALA UĞULTUSU
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.01.2023 -
KOLEKTİF GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ’NİN YENİ GENEL SEKRETERİ VE RUSYA’NIN ERMENİSTAN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.04.2017 -
STRUMA’DA HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN DEVLET TÖRENİ YAPILDI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 02.03.2015
-
TÜRKİYE - ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN YAKIN GEÇMİŞİ VE PAŞİNYAN’IN AÇIKLAMALARI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 19.03.2025 -
ERMENİ İDDİALARININ YAHUDİ SOYKIRIMI ARDINDA SAKLANMA ÇABASI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 21.02.2018 -
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU IV
Ömer Engin LÜTEM 07.09.2011 -
AVRUPA SAVUNMASININ GELECEĞİ: TRUMP POLİTİKALARI GÖLGESİNDE YENİ BİR YOL ARAYIŞI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 21.03.2025 -
AB’NİN POLİTİKASI PAŞİNYAN’IN TUTUMU İLE ÖRTÜŞMEYE BAŞLADI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 07.05.2024
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS