
AVİM
04.05.2015
AVİM 30 Nisan 2015 Perşembe günü "Türk-Ermeni İlişkileri için Arayışlar" başlıklı bir sempozyum gerçekleştirmiştir. Sempozyumda Türk, Azeri, Amerikalı ve İsrailli on akademisyen ve yazar tebliğ sunmuş, kordiplomatiğin yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve akademisyenler de sempozyumun dinleyicileri arasında yer almıştır.
Sempozyumda sunulan tebliğlerin içeriği, dinleyicilerden gelen soru ve yorumlar ve, belki de en önemlisi, sempozyumun kendisi, Türk-Ermeni ihtilafı bağlamında Türkiye ve Dünya’da şekillenmeye başlayan yeni algı ve anlayışları yansıtan bir nitelik taşımıştır.
Toplam üç oturumda sunulan on tebliğ, Türk-Ermeni ihtilafının temelini oluşturan soykırım iddialarının tarihsel boyutunu irdeleyen tebliğler ile ihtilafın yakın geçmişte ve günümüzde aldığı ve almakta olduğu yeni biçimleri değerlendiren daha çok siyasal analizler içeren tebliğler olarak iki gruba ayrılmaktaydı.
Türk-Ermeni ihtilafının tarihsel boyutlarını irdeleyen tebliğler genel olarak tarihi belgelerin somut analizleri üzerinden Türk-Ermeni ihtilafının oluşumunu inceleyen çalışmalardan oluşmaktaydı. Bu tebliğlerde ortaya çıkan iki yönelim dikkat çekiciydi. İlk olarak, daha ziyade Türk araştırmacıların yakın zamana kadar başvurdukları daha genel anlatıların ve duygusal diyebileceğimiz yaklaşımların aksine, sempozyumda sunulan tebliğler Türk-Ermeni ihtilafının bazı önemli duraklarını derinlemesine ve somut bir biçimde araştıran çalışmalara dayanmaktaydı. Bu bize, bundan sonraki süreçte ortaya çıkacak tarihsel çalışmaların çok daha soğukkanlı bir yaklaşımla ve çok daha spesifik, derin ve somut analizler ile yürütüleceğini göstermektedir. Böylesi bir gelişme, kuşkusuz sorun hakkında rasyonel argümanların üretilmesinin önünü açacaktır. Bunun yanında, 1973-1994 yıllarındaki Ermeni ASALA ve Adalet Komandoları terör örgütleri ve 1970’lerde ortaya çıkmaya başlayan soykırım iddiaları hakkında bir tebliğ sunan Amerikalı akademisyen Christopher Gunn’ın çalışmaları, yakın zamanda Türk-Ermeni ihtilafına dair çok dikkat çekici çalışmaların yayınlanmaya başlayacağının habercisi olmuştur.
Türk-Ermeni ihtilafının yakın geçmişte ve günümüzde aldığı ve almakta olduğu yeni biçimleri değerlendiren tebliğler açısından dikkat çeken bir husus, özellikle yabancı katılımcıların bu konu üzerine ciddi çalışmalar yapmakta olmasıdır. Bu önemli bir husustur. Öyle anlaşılmaktadır ki, Ermeni anlatısının çoğunlukla akıl yerine duygulara seslenme çabası ve bu anlatıdaki bir takım çarpıtma ve yalanlar artık yabancı araştırmacıların da dikkatini çekmeye başlamıştır. En önemlisi, dünyada belli çevrelerce vicdan, empati vb. kavramlarla üzeri örtülmeye çalışılan soykırım iddialarının siyasal boyut ve hedefleri artık daha açık olarak görülmekte ve Türk-Ermeni ihtilafı bu çerçevede değerlendirilmektedir. Bu, kuşkusuz, ihtilafın rasyonel ve adil bir çözüme ulaşması için önemli bir aşamadır.
AVİM’in Türk ve yabancı akademisyen, yazar, siyasetçi, diplomatları bir araya getirerek düzenlediği sempozyum, şimdiye kadar çeşitli sebeplerle kendi içine kapalı kalmış ve bu nedenle Dünya ile yeteri kadar bağlantı kuramamış olan Türk araştırmacıların bundan böyle yurtdışındaki araştırmacı, akademisyen, yazar vb. kesimlerle çok daha yoğun bir biçimde iletişime geçeceğini de gösteren bir gelişmedir. Bu hem Türk araştırmacıların yapacakları çalışmaların düzeyini artıracak hem de yapılan araştırmaları daha geniş kesimlere ulaştırılabilecek bir gelişmedir.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
AVİM 21.06.2015 -
AZERBAYCAN’DAN İKİ YENİ YAYIN
AVİM 19.11.2015 -
ERMENİ ARAŞTIRMALARI ÖZEL SAYISI - “AMERİKALILARIN ANADOLU GÖZLEMLERİ: EMORY NILES VE ARTHUR SUTHERLAND’IN 1919 SAHA ÇALIŞMASI NOTLARI” BRIAN JOHNSON
AVİM 26.07.2015 -
1. ULUSLARARASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ VE BÜYÜK GÜÇLER SEMPOZYUMU
AVİM 03.05.2012 -
AVİM “ASYA’YA GENEL BAKIŞ VE TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLERİ” TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
AVİM 11.06.2013
-
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (30 EKİM – 5 KASIM 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 06.11.2017 -
MEKSİKA VE ERMENİ İKİLEMİ (2)
Alev KILIÇ 15.11.2012 -
ERMENİ DİASPORASINDA TERÖRİST SEMPATİZANLIĞI
Mehmet Oğuzhan TULUN 18.02.2020 -
İSRAİL PARLAMENTOSUNDA FIRSATÇILIK VE İNTİKAMCILIK İŞBAŞINDA
AVİM 30.05.2018 -
G-8, BRICS ve G-20, KÜRESEL EKONOMİK KURUMLARIN REKABETİ
Alev KILIÇ 19.06.2013
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS