Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ın 28 Ocak 1982 tarihinde öldürülmesinden yaklaşık üç ay sonra, Boston Fahri Başkonsolosu Orhan Gündüz de vurulmuştur. Her iki cinayeti, Taşnak terör örgütü Ermeni Soykırımı için Adalet Komandoları (İng. Justice Commandos of the Armenian Genocide – JCAG) üstlenmiştir. Ermeni aşırı milliyetçi teröristler, Fahri Başkonsolos Orhan Gündüz’ün önce bürosunu bombalamış, bir süre sonra da kendisini şehit etmişlerdir. Bombalama olayı 22 Mart 1982’de, suikast ise 4 Mayıs 1982 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Washington Büyükelçimiz Şükrü Elekdağ, bombalama olayından sonra 22 Mart 1982 tarihinde Ankara’ya ayrıntılı bir telgraf çekmiştir:
“Boston Fahri Başkonsolosumuzun 678 Massachusetts Ave. No. 101 adresinde, cadde üzerinde, zemin kattaki bürosunun önünde bugün (22 Mart 1982) mahalli saatle 19:45’te bir bomba patlatılmıştır. Büroda geniş hasar bulunmakla birlikte, can kaybı ve yaralı yoktur. Olay sırasında Fahri Başkonsolosumuz Orhan Gündüz evinde bulunmaktadır. Büronun ön camları kırılmıştır. Şiddetli patlamanın ardından sorumlunun JCAG terör örgütü olduğu anlaşılmıştır[1].”
Olayı takiben 23 Mart günü Fahri Başkonsolos Orhan Gündüz’ün gönderdiği telgrafta ise, 22 Mart 1982 tarihinde saat 20:00’de Başkonsolosluğumuzun bulunduğu hanın görevlisinden bir telefon aldığını, bunu takiben Boston Fahri Başkonsolosluğuna gittiğini ve büroda kuvvetli bir patlama gördüğünü yazmıştır.
Bombalı saldırıdan yaklaşık bir buçuk ay sonra, 4 Mayıs 1982 tarihinde, United Press International (UPI), Türk Büyükelçiliğine telefonla ulaşmış, Boston Fahri Başkonsolosumuz Orhan Gündüz’ün katledildiğine dair bir haber alındığını bildirmiştir. Bu telefonun üzerine, Orhan Gündüz’ün evi aranmış, kendisine ulaşılamayınca Dışişleri Güvenlik Bölümü aracılığıyla haberin doğruluğunun araştırılması talep edilmiştir. ABD Dışişleri yaklaşık bir saat süren bir araştırma sonunda bir istasyonda bir araba içinde başından tek kurşunla öldürülmüş bir kişi bulunduğunu ancak kimliği teşhis edilemediği için teyide muhtaç olduğu bildirilmiştir[2]. Bu kişi Türkiye Fahri Başkonsolosu Orhan Gündüz’dür. Alınan bilgiye göre suikastı JCAG üstlenmiştir.
O dönemde bilindiğine göre, Federal Soruşturma Bürosu’ndan (İng. Federal Bureau of Investigation – FBI) talep edilmesine rağmen Orhan Gündüz’e polis koruması desteği sağlanmamıştır. Güvenliğinden endişe eden arkadaşları ve ailesinin defalarca istemesine rağmen, bu mümkün olmamıştır.
Suikasttan kısa bir süre sonra United Press International’ın Los Angeles bürosuna bir telefon gelmiştir:
Arayan kişi “Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları adına arıyorum” dedikten sonra, “Az önce Boston, Massachusetts’teki Türk Konsolosunu vurduk. Bu bizim tarzımız. Tekrar saldıracağız,” ifadesinde bulunmuştur.
JCAG, ABD’de birkaç küçük çaplı bombalama eylemi denedikten sonra, 1982’de Kuzey Amerika’da Türk diplomatlara odaklanan bir şiddet kampanyası yürütmeye başlamıştır. Planları Türk diplomatik camiasındaki çok sayıda hedefi kapsamaktaydı. Tanınmaktan daha fazlasını istemişlerdir: “İntikam”. Bu çerçevede, JCAG 1982 yılında Associated Press’e gönderdikleri bir bildiride “Tüm Ermeni toprakları gerçek sahipleri olan Ermenilere iade edilene kadar mücadelemize devam edeceğiz” demiştir. Orhan Gündüz’ün katledilmesinden 3 ay önce iki kişi, 28 Ocak 1982 sabahı 1977 model bir Chevrolet Nova ile Pasadena, Kaliforniya’daki Wilshire Bulvarı ile Comstock Caddesi’nin köşesine gitmiş, Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ın geçmesini beklemiş ve Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı katletmişlerdir. Olayı JCAG üstlenmiştir.
FBI belgelerinde JCAG’ın cinayet işleme yöntemleri açık bir şekilde ortaya konmuştur. JCAG tarafından 1975-1982 yılları arasında öldürülen 21 Türk diplomattan 14’ü trafik kavşaklarında saldırıya uğramıştır. Bu yöntem, silahlı saldırılar yerine patlayıcıları tercih eden rakip Marksist Ermeni terörist grup Ermenistan’ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu tarafından (İng. Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia – ASALA) küçümsenmiştir. Grup, JCAG’ın taktiklerini “korkakça vur-kaç suikastları” olarak adlandırmışlardır[3].
FBI, Orhan Gündüz dosyasını 40 yıl boyunca kilit altında tutmuştur. Orhan Gündüz hakkındaki FBI dosyasının açıklanmasına yönelik talepler neredeyse on yıl cevapsız kalmış, sonuçta 2021 yılında FBI dosyalarının yaklaşık 4000 sayfasını MuckRock ile paylaşmıştır. MuckRock, araştırmacı gazetecilerin kurmuş olduğu bir internet sitesidir. Dosyaların içeriği MuckRock tarafından geçtiğimiz yıl yayınlamıştır.
Yayınlanan dosyalar arasında, 1982 yılının sonunda, Orhan Gündüz’ün muhtemel tetikçisi de dahil olmak üzere terörist grupla bağlantılı olduğu iddia edilen beş kişinin, Fahri Başkonsolos Gündüz’ün bürosunun bombalanması olayı ile de bağlantılı olduğuna işaret eden FBI notları da bulunmaktadır.
Kırk yıl sonra, bu teröristlerin bazıları hala hayatta olup, ABD’de serbestçe yaşamlarını sürdürmeye ve Ermeni diasporasından destek görmeye devam etmektedirler.
Orhan Gündüz’ün 1982’de Somerville’de öldürülmesini üstlenen Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları gibi Ermeni terör örgütleri, Türkiye’nin sözde soykırımı kabul etmesi için şiddet kampanyalarına devam etmişlerdir. Adalet yerine, sözde soykırımın resmen tanınması Ermeni-Amerikan toplumu içinde birleştirici bir amaç haline gelmiştir. Her ne kadar Ermenistan dahil olmak üzere, bugüne değin 31 ülkenin parlamentoları 1915 olaylarını soykırım olarak resmen tanımış olsa da Türkiye’nin bu konudaki kararlı tutumu ve ABD’nin geçen yıla kadar soykırımı resmen tanımamış olması, diaspora Ermenilerinde süregelen bir tatminsizlik duygusu yaratmaya devam etmiştir. Bugün, ABD’deki Ermeni asıllı çoğu genç, huzur ve barış içinde yaşamaya teşvik edilecekleri yerde düşmanlık ve sözde soykırım masallarıyla zihinsel bir kırıma maruz bırakılmaktadırlar. Los Angeles Başkonsolosumuz Kemal Arıkan ve Boston Fahri Başkonsolosumuz Orhan Gündüz de bu bozuk psikolojiden muzdarip çocuk denecek yaştaki gençler tarafından maalesef katledilmişlerdir.
Ermeni aşırı milliyetçisi terör örgütleri tarafından katledilmiş diplomatlarımızı ve vatandaşlarımızı anıyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz.
*Fotoğraf: http://forumusa.com/abd/boston-fahri-konsolosu-orhan-gunduz-icin-fbidan-koruma-istenmisti/
[1] Bilâl N. Şimşir, “Şehit Diplomatlarımız – 2,” Bilgi Yayınevi: Ankara, 2000, s.496.
[2] A.g.e. p. 496.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ALMANYA’DAKİ IRKÇI CİNAYETLER DAVASI KARARA BAĞLANDI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 13.07.2018 -
TÜRKİYE – ERMENİSTAN NORMALLEŞME SÜRECİ YOLUNDA ASALA UĞULTUSU
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.01.2023 -
ERMENİSTAN HÜKÜMETİ VE DİASPORA SAYILARLA OYNAMAYI SEVİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 21.09.2017 -
POLONYALI BİR DİPLOMATIN ANILARI: THE ARMENIAN REVOLUTION: AN UNFINISHED CABLE – PIOTR A. ŚWITALSKI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 09.11.2020 -
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDAN İŞGAL ALTINDAKİ DAĞLIK KARABAĞ’DAKİ SÖZDE DEVLETE ZİYARET
Hazel ÇAĞAN ELBİR 15.10.2018
-
2022’NİN İLK GÜNLERİNDE ERMENİSTAN’DAKİ GELİŞMELER
Tutku DİLAVER 17.01.2022 -
MAKALE ÇAĞRISI: ERMENİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ SAYI 52
AVİM 15.09.2015 -
BATI BASININDAKİ TARAFLI TUTUMA RAĞMEN DAĞLIK KARABAĞ’I ANLAMAK
Tutku DİLAVER 06.01.2021 -
AZERBAYCAN ERMENİSTAN BARIŞININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Tuğçe TECİMER 23.07.2024 -
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ
Alev KILIÇ 10.11.2015
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"TÜRKİYE’DE AYDINLARIN ERMENİ SORUNUNA YAKLAŞIMI ÜZERİNE DÜŞÜNCELER" BAŞLIKLI KONFERANS