SAĞDUYU GALİP GELDİ: SASSOUNIAN’IN TAHLİYE TALEBİ KALİFORNİYA VALİSİ TARAFINDAN REDDEDİLDİ
Yorum No : 2017 / 41
15.05.2017
4 dk okuma

28 Ocak 1982’de Los Angeles’ta Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı şehit eden terörist Hampig Sassounian’ın tahliye talebi Kaliforniya Valisi tarafından reddedilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde bulunan birçok Türk Amerikan derneği, Sassounian’ın tahliyesinin Vali Brown tarafından reddedilmesi için mektup kampanyaları başlatmıştır. Bu kampanyalar olması gereken sonucu sağlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan, 28 Ocak 1982’de, aracıyla trafik ışıklarında durduğu bir anda ateş edilerek katledilmiştir. Bu cinayetin sorumlusu Hampig (Harry) Sassounian yakalanmış, ömür boyu hapse mahkûm edilmiş, 34 yıl sonra, 14 Aralık 2016 tarihinde tahliye talebini beş kez görüşen “şartlı tahliye komisyonu” tarafından tahliye talebini şartlı tahliyesine karar verilmiştir. Hampig Sassounian, JCAG (Justice Commandos of the Armenian Genocide – Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları) mensubu bir teröristtir. Sassounian’ın şartlı tahliyesi kararı, tüm dünyanın terörizmle çok ciddi bir mücadele verdiği bu dönemde terörü ve teröre sempati duyanları özendirebilecek bir karar olmuştur[1]. Bu durumun önüne geçilmesi için başta Pax Turcica, ATAA, TASC derneklerinin çabalarıyla Kaliforniya Valisi’nin söz konusu kararı onaylamaması ve reddetmesi için mektup kampanyası başlatılmıştır. Şartlı tahliye komisyonunun bu şaibeli kararının ardından geçen beş ayın sonunda Kaliforniya Valisi Brown’un Sassounian’ın tahliye talebini reddetmesi sağduyunun varlığının bir göstergesidir.

Kaliforniya Valisi’nin bu karar geçmişte Türk Konsolosluğu’na yapılan saldırıların tümü için önem arz etmektedir. Merhum Kemal Arıkan’a düzenlenen saldırı öncesinde 1981’in Kasım ayında Washington Büyükelçimiz Şükrü Elekdağ’ın Los Angeles Başkonsolosluğunu ziyareti sırasında Ermeniler tarafından patlatıldığı bilinen bir bomba T.C. Başkonsolosluk binasına büyük hasar vermiştir[2].

Kaliforniya, tarihinde Türk diplomatlarına yönelik iki menfur saldırıya sahne olmuştur. Bu saldırılardan ilki 27 Ocak 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'e yönelik düzenlenen saldırıdır. İki Türk diplomatı Mıgırdıç Yanıkyan isimli bir Ermeni tarafından iki ayrı silahla katledilmiştir. Bu münferit saldırı üçüncü dönem Ermeni terörizminin temellerini atmıştır. Bundan iki yıl sonra, 1975 yılı Ekim ayında iki gün arayla, 22 Ekim'de Viyana Büyükelçimiz Daniş Tunalıgil ve 24 Ekim'de Paris Büyükelçimiz İsmail Erez'in ve şoförünün şehit edilmeleriyle başlayan saldırılarla boyut değiştirmiş, artık adını sıklıkla duyacağımız ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia - Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu), JCAG (Justice Commandos for the Armenian Genocide - Ermeni Soykırımı için Adalet Komandoları) ve ARA (Armenian Revolutionary Army – Ermeni Devrimci Ordusu) ortaya çıkmıştır. "Örgütlü Ermeni terörü" bu tarihten sonra hız kazanarak 1986 yılına kadar devam etmiştir. 1986 yılına kadar 32 Türk diplomatı şehit edilmiştir[3].

Bugün hala “Türk” ve “Atatürk” sözcüklerine tahammül edemeyen grupların varlığı bilinmektedir. 2016 Kasım ayında Atatürk haftasında “Genç Atatürk” kitabının yazarı George Gawrych’e yönelik Taşnak Partisi’nin gençlik kolu ARF’nin protestosunun ardından Kaliforniya Valisi’nin verdiği bu karar iyi bir cevap oluşturmuştur.

Başkonsolos Kemal Arıkan’ın katili terörist Sassounian’ın şartlı tahliyesi kararı Türkiye’de resmi makamlarda olduğu kadar ve Türk halkında da büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Ancak Kaliforniya Valisi Brown’un Sassounian’ın tahliye talebinin reddetmesi ile terör eylemlerini meşru ve teröristleri kahraman gibi gösterecek ve terörizmi özendirebilecek bir gelişmeye hoşgörülü yaklaşılamayacağı tecil olunmaktadır.

 

[1] Hazel Çağan Elbir, “Sassounian Neden Tahliye Edilmemelidir?,” http://www.avim.org.tr, Aralık 28, 2017, erişim tarihi Mayıs 15, 2017, http://avim.org.tr/tr/Yorum/SASSOUNIAN-NEDEN-TAHLIYE-EDILMEMELIDIR

[2] A.g.e.

[3] Hazel Çağan Elbir, “Sassounian’ın Şartlı Tahliye Duruşması Yine Reddedildi,” http://www.avim.org.tr, Şubat 25, 2015, erişim tarihi Mayıs 15, 2017, http://avim.org.tr/tr/Yorum/SASSOUNIAN-IN-SARTLI-TAHLIYE-DURUSMASI-YINE-REDDEDILDI


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten