Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) 38. Dışişleri Bakanları konseyi 27 Haziran 2018 tarihinde toplandı. Erivan’da yapılan toplantıya üye ülkelerin çeşitli düzeylerde temsilcileri katıldı.[1] Toplantı sonunda, dönüşüm usulüne uygun olarak, başkanlık Ermenistan’dan Azerbaycan’a geçmiş oldu. Diğer yandan, örgüte bağlı bir kuruluş olan KEİ Parlamenterler Meclisi (KEİ-PA) başkanlığı 22 Haziran’da Tiran’da düzenlenen toplantı sonucunda Ermenistan’a devredildi.[2] Bu vesileyle örgütü ve önünde duran fırsatlar ile engelleri geçmiş dönem başkanı Ermenistan ve Kafkasya özelinde değerlendirmekte yarar bulunmaktadır.
1992 yılında Karadeniz bölgesinde barış, istikrar ve refah ortamının sağlanması amacı ile ekonomik temeller üzerine inşa edilen KEİ, kuruluşundan bugüne bölgesel ticaretin geliştirilmesini hedeflemektedir. KEİ’nin karar organı Dışişleri Bakanları konseyidir ancak KEİ-PA Dışişleri Bakanları konseyine tavsiye verebilme yetkisine sahiptir. Ayrıca KEİ’nin KEİ-PA dışında, İş Konseyi, Ticaret ve Kalkınma Bankası ve Karadeniz Etütleri Uluslararası Merkezi olmak üzere üç bağlı kuruluşu daha bulunmaktadır.[3]
Bölgedeki mevcut olan dondurulmuş çatışmalar ve anlaşmazlıklar, örgütün kurulduğu yıldan beri devam etmektedir. Karşılıklı bağımlılık ilişkileri kurarak bölgedeki nihai barış ortamının sağlanması hedeflenmiş olsa da henüz bu konuda bir ilerleme kaydedilebilmiş değildir. Örgütün kuruluş belgesi olan İstanbul deklarasyonunda belirtilen serbest ticaret bölgesinin kurulabilmesi hedefi de üye ülkeler arasında yaşanan anlaşmazlıklardan ve çıkar çatışmalarından etkilenmektedir. KEİ’nin kurulduğu coğrafyanın eski Sovyetler Birliği coğrafyası olması nedeniyle bölgede dondurulmuş pek çok sorun ve anlaşmazlık bulunmaktadır. Rusya ve Gürcistan arasındaki Osetya ile Abhazya sorunu, Rusya-Ukrayna-Kırım sorunu ve Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı işgali bu sorunlardan bir kaçıdır. Böyle bir coğrafya üzerinde kurulan KEİ’nin bu sorunlardan bağımsız bir şekilde hareket edebilmesi ise pek mümkün görünmemektedir. KEİ’nin 25. Yıldönümünde İstanbul’da düzenlenen zirve toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, KEİ’nin sorunların çözümünde daha etkin bir rol alabileceğine dikkat çekmiştir.[4]
22 Mayıs’ta düzenlenen zirvenin ardından Kasım 2017’de Kiev’de düzenlenen KEİ-PA toplantısının sonuç belgesinde yer alan, “bölgesel ve küresel ihtilafların, toprak bütünlüğüne, egemenliğe ve bağımsızlığa saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiği[5]” şeklinde bir ibarenin yer aldığı görülmektedir. Ancak söz konusu ibareye Ermenistan tarafından, örgütün prensiplerine aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz edilmiştir. Örgütü siyasi emellerin dışında tutarak ekonomik bağımlılığı artırmak gerektiği ifade edilse de, bugün gelinen noktada dondurulmuş sorunların varlığının yatırımları da etkilediği görülmektedir.
Dağlık Karabağ sorunu özelinden bakıldığında, Ermenistan’ın süregelen işgali Azerbaycan ile sınırının kapalı olması anlamına gelmektedir. Bu durum KEİ’nin hedeflerine zıt bir durum oluşturmaktadır. Ermenistanlı yetkililerin 38. KEİ Zirvesi öncesinde ve sonrasında yaptıkları açıklamalar, Ermenistan’ın mevcut durumu değiştirmeden KEİ faaliyetlerini yürütmeyi amaçladıklarını göstermektedir.[6] KEİ’nin siyasallaştırılmaması gerektiğini ve bu konuların örgütün yetki alanına girmediğini belirtmişlerdir.[7] Ancak Ermenistanlı yetkililerin söylemlerine tezat bir şekilde, Ermenistan’ın KEİ daimi temsilciliğinin web sayfasında Ermeni soykırımı iddialarına[8] ve Dağlık Karabağ sorununa[9] yönelik bilgilere yer verilmektedir. Bu durum, örgütün siyasileştirilmesine karşı oldukları yönündeki söylemler ile çelişmektedir. Yakın zamanda kadife devrim gerçekleştiren ve farklı bir yönetimin başa geçtiği Ermenistan’da, yeni yöneticilerin bu söylemi devam ettirmemesi ve dış politika pratiklerinde değişikliğe gitmeleri gerekmektedir.
OBOR ( Bir Kuşak Bir Yol) projesi, genişletilmiş Karadeniz havzasındaki yeni fırsatları artırmaktadır. Örneğin, Güney Kafkasya’dan, iki ayrı güzergâh geçmektedir. ( Trans-Hazar Hattı ve Basra Körfezi- Karadeniz Hattı[10]) Diğer yandan, KEİ üyesi olan Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan aynı zamanda OBOR 16+1 ülkelerindendir. Dolayısıyla OBOR, KEİ’nin hedeflerini ilgilendiren bir proje halini almıştır. OBOR projesi kapsamında özel bir temsilcisi bulunan KEİ’nin projeye dair adımlar atabilmesi için, özellikle OBOR güzergâhında mevcut olan anlaşmazlıkların çözülmesine ihtiyaç vardır.
Sonuç olarak, KEİ’nin ve ona bağlı çalışan örgütlerin uzun vadede belirlenen hedefleri doğrultusunda ilerleyebilmesi için bölgesel istikrarsızlık oluşturan konuların çözülmesi gerekmektedir. Bölgesel kalkınma ve refah açısından KEİ’nin misyonunu gerçekleştirebilmesi, bölge ülkelerinin tamamının yararına olacaktır.
[1]“Erivan’daki KEİÖ zirvesine Türkiye ve Azerbaycan da katılacak,” Sputnik Türkiye, 26 Haziran 2018. https://tr.sputniknews.com/dunya/201806261034030360-erivan-keio-zirvesi-turkiye-azerbaycan/ (erişim: 02 Temmuz 2018)
[2] “Ermenistan KEİ Parlamenterler Asamblesi dönem başkanlığını üstlendi,” News.am ,22 Haziran 2018. https://news.am/tur/news/458045.html (Erişim: 02 Temmuz 2018)
[3] T.C. Dışişleri Bakanlığı “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ),” T.C. Dışişleri Bakanlığı Resmi İnternet sitesi, http://www.mfa.gov.tr/karadeniz-ekonomik-isbirligi-orgutu-_kei_.tr.mfa (Erişim: 02 Temmuz 2018)
[4] “KEİ Zirvesi, Erdoğan'ın konuşmasıyla başladı,” Sputnik Türkiye, 22 Mayıs 2017. https://tr.sputniknews.com/turkiye/201705221028550935-erdogan-kei-zirvesi-acilis-konusmasi/
[5] KEİPA, “Karadeniz Ekonomik İşbirliği Palamenter Asamblesi'nin Kuruluşunun Yirmi Beşinci Yıldönümü konulu Asamble Deklarasyonu, 29 Kasım 2017, Kiev,” Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi Resmi internet sitesi. http://www.pabsec.org/documents.asp?id=4&hl=tr (Erişim: 02 Temmuz 2018)
[6] “Meclis Bşk. yard.: Ermenistan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün politizasyonuna karşı,” News.am, 26 Haziran 2018. https://news.am/tur/news/458657.html (Erişim: 02 Temmuz 2018)
[7] “Ermenistan Dışişleri Başkan Yardımcısı, KEİ örgütünü siyasileştirme çabaları eleştirdi,” Ermeni Haber, 27 Haziran 2018. https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/06/27/Ermenistan-Karadeniz-Ekonomik-İşbirliği/132203 (Erişim: 03 Temmuz 2018)
[8]Ermenistan KEİ Daimi Temsilciliği, “Nagorno Karabakh”, Ermenistan KEİ Daimi Temsilciliği Resmi internet sitesi, http://www.bsec.mfa.am/en/karabagh/ (Erişim: 02 Temmuz 2018)
[9] Ermenistan KEİ Daimi Temsilciliği “Genocide Recognition,” Ermenistan KEİ Daimi Temsilciliği Resmi internet http://www.bsec.mfa.am/en/genocide/ (Erişim: 02 Temmuz 2018).
[10]Benyamin Poghosyan, “China’s OBOR Initiative: Opportunities for the South Caucasus,” Emerging Europe, 03 July 2018. https://emerging-europe.com/voices/chinas-obor-initiative-opportunities-for-the-south-caucasus/ (Erişim: 05 Temmuz 2018.)
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AZERBAYCAN İLE AB ORTAKLIK ANTLAŞMASININ YENİLENMESİ SÜRECİ NELERE İŞARET EDİYOR?
Tutku DİLAVER 12.09.2017 -
ERMENİ İDDİALARI İSTİSMARA AÇIK MIDIR?
Tutku DİLAVER 25.10.2019 -
KAFKASLARDA TÜRKİYE-AZERBAYCAN İŞBİRLİĞİ KUVVETLENİYOR: ŞUŞA BEYANNAMESİ
Tutku DİLAVER 09.07.2021 -
DAĞLIK KARABAĞ SÜRECİ NEDEN ÇIKMAZDA
Tutku DİLAVER 14.10.2019 -
TOVUZ’DAN DAĞLIK KARABAĞ’A AZERBAYCAN-ERMENİSTAN ÇATIŞMASI
Tutku DİLAVER 01.10.2020
-
BOSTON KİTAP PARTİSİ, ERMENİ TEHDİTLERİ
AVİM 18.12.2018 -
IRKÇILIK KARŞITI GRUBUN EŞ BAŞKANLIĞINA KURZ GETİRİLDİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 19.01.2022 -
RASMUSSEN'İN HALEFİ BELLİ OLUYOR
Hande Apakan 18.03.2014 -
30 NİSAN 2015 TARİHİNDE AVİM TARAFINDAN DÜZENLENEN "TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ" KONULU SEMPOZYUMUN AÇILIŞ VE KAPANIŞ KONUŞMALARININ ÖZETİ
AVİM 03.05.2015 -
TERÖRİSTLERİN KAHRAMANLAŞTIRILMASI ÇAĞI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 03.03.2016
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS