
2. Karabağ Savaşı sonrası inşasına çalışılan Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci, son zamanlarda çeşitli sebeplerden duraklama dönemine girmiş görünmektedir. Söz konusu normalleşme; karşılıklı güven, ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik kararlılık ve süreci istikrarla yönetmeye bağlıdır. Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik söylemi; sınırların açılmasına yönelik istekleri yetkililerce birçok defa dile getirilmiştir. Ne var ki tarafların karşılıklı olarak yaratacağı güven ile inşa edilecek ikili ilişkiler sözler değil, somut hareketler gerektirmektedir. Bu hususta Ermenistan’ın normalleşme süreci için neler yaptığına veya yapmadığına bakmakta fayda vardır.
Bölgede ve dünyada gündemi fazlasıyla meşgul eden enerji iş birlikleri ve ticaret yolları konusunda Türkiye’nin uzun zamandır müttefiki konumunda olan Pakistan ile ilişkilerinin karşısında; Ermenistan’ın son yıllarda Hindistan’dan büyük miktarlarda silah alımı yaptığını görmek mümkündür.[1] Yalnızca ithalat ile sınırlı kalmayan bu süreç, bir dizi stratejik iş birliği anlaşması ile de pekiştirilmiş durumdadır.[2] Müttefikimiz Pakistan’la hâlihazırda sahip oldukları çalkantılı ilişkiler de Hindistan’ın Türkiye açısından güvenilirliğini yitirmesine sebep olmaktadır. Ermenistan’ın savunma bütçesini dikkat çekici oranlarda artırması ve devamlı silah alımı yapmasının bölge açısından kafa karıştırıcı olması bir yana, bu fiilleri Hindistan ile yüksek düzeyde bir iş birliğine dayanarak gerçekleştirmesi de dikkat çekmektedir.
Ermenistan’ın yakın ilişkiler yürüttüğü bir diğer ülke de Yunanistan’dır. Askeri iş birliğinin daha etkili olması adına iki taraflı aktif çaba harcandığı gözden kaçmamaktadır. 2024’ün Aralık ayında ikili ilişkilerin daha yüksek bir seviyeye çıkartılması adına bir protokol imzalanmıştır. Bu protokolün imzalanmasına vesile olan Ermeni-Yunan Ortak Hükümetlerarası Ekonomik, Endüstriyel ve Bilimsel-Teknik İş Birliği Komisyonu, yine 2024’ün Aralık ayında 6. kez toplanmıştır.[3] Yunanistan’la geliştirilmeye çalışılan ikili ilişkilerle bağlantılı olarak Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile de devletlerarası bir yakınlaşmanın tesisi için çalışmalarına devam etmektedir. Taraflar sık sık birbirlerini ziyaret etmekte, uluslararası alanda karşılıklı desteklerini her fırsatta ifade etmektedir. Hatta Ermenistan yetkilileri tarafından bu iş birliği “doğal müttefiklik” olarak adlandırılmaktadır.[4]
Türkiye’nin Yunanistan ile kıta sahanlığı ve deniz yetki alanları başta olmak üzere çeşitli konulardaki anlaşmazlıkları malumdur. Deniz ve hava sahaları bakımından zaman zaman tacize maruz kalan Türkiye, Kıbrıs meselesine çözüm odaklı olmayan yaklaşımı sebebiyle de Yunanistan ile görüş ayrılığı içindedir. Adadaki fiili durumun bunu mecbur kılması ve mantık çerçevesinden bakıldığında en makul yöntemin iki devletli çözüm olması; Türkiye ve KKTC’nin Kıbrıs meselesi konusundaki temel yaklaşımıdır. Adada iki yönetim ve iki farklı devlet mevcudiyetini devam ettirirken bunun aksi doğrultuda propaganda yapmaya çalışan GKRY ve Yunanistan, Türkiye ile ikili ilişkiler bakımından, eşit temsil ilkesini AB’ye üyelik başta olmak üzere ihlal ettiği ve Kıbrıs Türklerinin adadaki varlığını yok saydığı için, parlak bir noktada değildir. Ermenistan’ın GKRY ve Yunanistan ile ilişkilerini gösterişli girişimlerle geliştirme çabaları ise Türkiye’ye yaklaşımı bakımından bir gösterge ortaya koymaktadır.
Ermenistan’ın, Rus etkisinden çıkıp Batı’ya yaklaşma politikasının baş aktörlerinden olan ve radikal diasporaya desteğini ifade etmekten hiçbir zaman çekinmeyen Fransa ve ABD ile ilişkileri de dikkat çekmektedir. Başbakan Paşinyan’ın 1915 Olayları ile ilgili son zamanlarda yaptığı açıklamalar ”soykırım” kavramını sorgular niteliktedir.[5] Buna rağmen başta Fransa olmak üzere Batılı ülkelerin Ermenistan Başbakanından daha tutkulu bir şekilde bu konuda demeçler vermeleri şaşırtıcıdır.[6] Ermeni toplumunun zayıflıklarından faydalanmak amacıyla devamlı gündeme getirilen “soykırım” konusunun bazı devletlerce bir maşa olarak kullanıldığı açıktır. Bu kullanım esasında Ermeni toplumuna destek olmak değil, Türkiye’ye karşı alenen hasmane tutumları devam ettirmek çabasıdır. Ermenistan’ı bağımsızlığına müteakiben ilk tanıyan devletlerden biri olan Türkiye ile ilişkilerin bu manipülasyonlara yenilmemesi için Ermenistan’ın normalleşme sürecindeki kararlılığını Batılı müttefiklerine de anlatabilmesi önemlidir.
Radikal ve çözümsüz tutumuyla bilinen, terör eylemlerine destek çıkan ve tek varlık sebebi Türk düşmanlığı olan ARF, 35. Dünya Kongresini geçtiğimiz günlerde Ermenistan’ın başkenti Erivan’da gerçekleştirmiştir.[7] Bu durum bile başlı başlına normalleşme süreci açısından kuşku yaratacak niteliktedir. Düşmanca tavrını dönem dönem bir araya gelmek suretiyle pekiştiren ARF’nin bu toplantıyı Erivan’da yapabilmesi, yani Ermenistan yetkililerinin ARF’nin varlığına ve faaliyetlerine olanak tanıması, Türkiye açısından şüphesiz güvensizlik yaratmaktadır.
Sonuç olarak Ermenistan ile ilişkilerini normalleştirmek için, Ermenistan’ın bağımsızlığından itibaren, uluslararası hukuk ilkelerine uygun ve komşuluk ilişkilerine yakışır bir dış politika anlayışı benimseyen Türkiye, günümüzde Ermenistan’ın Zürih Protokolleri dönemine benzer bir tutarsızlık ile karşı karşıyadır. Sınırların açılması ve ilişkilerin normalleşmesi için istekli olduğunu ifade eden Ermenistan’ın, bu ifadeleri destekleyecek somut adımlara ihtiyacı vardır. Günümüzde sürecin inandırıcılığını yitirmemesi ve Ermenistan’ın bölgede barış ve istikrar için gerekliliği artık tartışmasız olan anayasa değişikliği ve Zengezur Koridoru’na işlerlik kazandırılması da dâhil olmak üzere, üstüne düşeni yapmasıyla beraber şüphesiz bölge istikrarı pekişecek, komşuluk ilişkileri karşılıklı güvenin sağlanması ile olması gereken hale gelecektir.
*Görsel: Hürriyet Daily News
[1] “More Light Shed On Indian Arms Sales To Armenia”, Azatutyun, 24 Temmuz 2024, https://www.azatutyun.am/a/33049174.html.
[2] “Bilateral Relations with India”, Ministry of Foreign Affairs of The Republic of Armenia, Erişim Tarihi: 5 Mart 2025, https://www.mfa.am/en/bilateral-relations/in.
[3] “Armenia and Greece Set to Sign Protocol, Opening New Opportunities in Bilateral Relations”, ArmenPress, 16 Aralık 2024, https://armenpress.am/en/article/1207584.
[4] “‘Natural allies’ Armenia and Cyprus to Realize Untapped Co-op Potential, Says Defense Minister”, ArmenPress, 25 Eylül 2024, https://armenpress.am/en/article/1200688.
[5] “Pashinyan Attempts to Walk Back Comments About Armenian Genocide”, Asbarez, 31 Ocak 2025, https://asbarez.com/pashinyan-attempts-to-walk-back-comments-about-armenian-genocide/.
[6] Hazel Çağan Elbir, “Kraldan Kralcı Fransa”, AVİM, 5 Şubat 2025, https://avim.org.tr/tr/Yorum/KRALDAN-KRALCI-FRANSA.
[7] “35th ARF World Congress Convenes in Yerevan”, Asbarez, 26 Şubat 2025, https://asbarez.com/35th-arf-world-congress-convenes-in-yerevan/.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI 11. ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİ
Selenay Erva YALÇIN 12.11.2024 -
SINIRIN ÖTESİNDEKİ TARAFLI ALGILAR
Selenay Erva YALÇIN 10.01.2025 -
ERMENİSTAN BATI’YA BİRAZ DAHA YAKLAŞTI: ABD-ERMENİSTAN STRATEJİK ORTAKLIK KOMİSYONU ANTLAŞMASI
Selenay Erva YALÇIN 23.01.2025 -
CANTERBURY HİKÂYELERİ: BAŞPİSKOPOS WELBY’NİN İSTİFASI VE ERMENİSTAN’IN DESTEK ARAYIŞI
Selenay Erva YALÇIN 20.12.2024 -
PAŞİNYAN’IN DAVOS AÇIKLAMALARI VE ERMENİSTAN DIŞ POLİTİKASINDA YENİ DÖNEM
Selenay Erva YALÇIN 04.02.2025
-
SON HABERLERE GENEL BİR BAKIŞ: DÜNYA ÇİN’DEKİ UYGURLAR İÇİN NE SÖYLÜYOR?
Ceyda ACİCBE 12.01.2021 -
AVRUPA’NIN AŞIRI SAĞ HARİTASI: ZENOFOBİ, İSLAMOFOBİ VE TÜRKOFOBİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 14.06.2016 -
ORTA KORİDOR’DA GELİŞEN TRANSİT GÜZERGAHLAR
Bekir Caner ŞAFAK 19.03.2025 -
FRANSIZ BAŞKAN ADAYLARI VE TÜRKİYE
Ömer Engin LÜTEM 26.04.2012 -
ERMENİ SORUNU KİLİSE TARAFINDAN DİNİ VE ETNİK DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLEMEYE ALET EDİLİYOR
Mehmet Oğuzhan TULUN 21.06.2015
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS