AVİM TARAFINDAN DÜZENLENECEK OLAN TOPLANTILARIN İLKİ ANKÜSEV'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yorum No : -0001 / 9
-
30.11.-0001
3 dk okuma

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Türkiye’yi ilgilendiren bazı dış politika konularında “beyin fırtınası” niteliğinde olmak üzere, uzmanların ve yakın ilgi duyanların davet edileceği bir dizi toplantı düzenleyecektir.

Bu toplantıların birincisi Ermeni Sorunu’na ilişkin olup 27 Mart 2013 tarihinde AVİM Başkanı E. Büyükelçi Sayın Alev Kılıç'ın oturum başkanlığında ANKÜSEV'de gerçekleştirildi.

Toplantıda sırasıyla Yrd. Doç. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, Uluç Gürkan ve E. Büyükelçi Bilâl N. Şimşir, Ermeni Sorununa ilişkin araştırma ve değerlendirmeleriyle katkıda bulundular.

Yrd. Doç. Dr. Yıldız Deveci Bozkuş, Ermenistan Tarih Ders Kitaplarında Türk/Osmanlı İmajı başlıklı konuşması ile Ermenistan'daki ilk ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu olarak okutulan güncel tarih kitapları hakkında yaptığı araştırmaya değindi. Yapılan araştırmada tarih kitaplarındaki olumsuz, kasıtlı kalıpyargılara karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan imgebilim incelemelerinin çok yeni ve sınırlı olduğu vurgulanarak, Ermenistan'daki Osmanlı/Türk imajının incelenmesi sonucunda Türkiye ile ilgili olumsuz imgelerin tespit edildiğinin altı çizilmiştir. Araştırma ile Türkiye ve Türk tarihi ile ilgili olumsuz algılamaların ortadan kaldırılması için önerilerin geliştirilmesi, genel imgebilim çalışmalarına kuramsal katkı sağlanması ve araştırma sonucunda elde edilen sonuçların Türk ve dünya kamuoyuna duyurulması, çalışmasının sonuçlarının kitap ve makaleler şeklinde yayınlanarak yerli ve yabancı bilim kamuoyunun dikkatine sunulması amaçlanmıştır.

Uluç Gürkan da konuşmasında, Uluslararası Hukuk'ta Ermeni iddialarının 1993'te Samuel Huntington'ın Medeniyetler Çatışması tezi sonrası ivme kazandığına vurgu yaparak, 43 ülke parlamentosundan Ermeni soykırımını tanıma ve "soykırım yoktur" demeyi cezalandıran yasaların çıktığının altını çizmiştir. Gürkan 1915-1916 yılları arasında yapılan yargılamalar konusunun da çok önemli fakat araştırılmamış bir konu olduğunu belirtmiştir. Konuşmasında E. Büyükelçi Sayın Bilâl Şimşir'in "Malta Sürgünleri" adlı kitabına da değinen Gürkan, özellikle Malta yargılamaları sırasında İngiliz Kraliyet Yüksek Savcılığı’nın verdiği mütalaanın büyük önem taşıdığını, ancak bugüne kadar herhangi bir araştırmacının bu konuda bir girişiminin bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğunu ifade etmiştir. Gürkan Ermeni sorunu konusunda Türkiye'nin Uluslararası Hukuk alanında çalışmalarının artırılmasının önemini de vurgulamıştır.

Toplantı'da kitaplarına atıfta bulunulan E. Büyükelçi Sayın Bilâl N. Şimşir de Malta Sürgünleri meselesinin kapanması ile Türk Milleti'nin soykırım ithamından aklandığını vurgulayarak, özellikle İngiliz arşivlerinde İngiliz Kraliyet Yüksek Savcılığı’nın mütalaası ve diğer belgelere erişimin kısıtlanmasının, aslında İngiliz liberalizm fikri ile örtüşmeyen bir tutum olduğunu belirtmiştir. 

Toplantı soru-cevap kısmı ile sona ermiştir. 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten