Geçtiğimiz haftalarda NSU davası ile ilgili bir çalışma kaleme almıştık. 11 Haziran 2018’de aralarında 8 Türk’ün bulunduğu 10 kişinin öldürülmesinden dolayı Neo-Nazi terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU, Alm. Nationalsozialistischer Untergrund; İng.The National Socialist Underground) üyesi Beate Zschaepe müebbet hapis cezası ve diğer üç terör örgütü üyesi ise iki ila üç yıl arası hapis cezası almıştı. Ancak bu son dönemlerde artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobi’nin önüne geçilebilecek bir karar olmamıştır. Beate Zschaepe’nin televizyonlarda görüntülenen mahkemedeki davranışları, vücut lisanı nedamet göstermekten uzak, utanç vericidir. Dolayısıyla akıllarda bu kararla ilgili netlik kazanmayan bazı boşluklar bulunmaktadır. Buna en son örnek Alman Milli Takımı oyuncusu Mesut Özil’in takımdan ayrılarak yaptığı açıklamadır. Açıklamasında Almanya’nın Dünya Kupası’ndan elenmesinin “göçmen”lere bağlanması ve herhangi bir başarı kazanıldığı takdirde yalnızca “Almanların başarısı” olarak görülmesi, diğer Alman olmayanların Alman olmamalarına rağmen “Alman-Leh” gibi bir ayrıma maruz kalmaması, buna karşılık Mesut Özil’in “Alman-Türk” olarak tanımlanmasının yarattığı rahatsızlık dile getirilmiştir.[1]Bu açıklama açıkça Avrupa’da yükselişe geçen ırkçılık ve yabancı düşmanlığına somut bir gönderme yapmaktadır.
Avrupa’daki genel problem NSU davasının sanıklarının ceza almasıyla sona erecek küçük bir hadise değildir. Kökleri derinlerde bir düşmanlık söz konusudur. Dolayısıyla Alman yargısının yalnızca NSU davası ile ilgili verdiği karar bu tarihten sonra Avrupa’da yaşamlarını sürdüren yabancılar için güvence teşkil edecek bir karar olmaktan uzaktır. Şansölye Merkel, NSU davasına ilişkin, davanın kapanmadığını ifade etmiştir. Merkel ırkçı saldırılara maruz kalan ailelerle aynı duyguları paylaştığını ifade etmiş, kamuoyunun bu dava sonrasında konu ile çok uğraşacağını ifade etmiştir.[2]Diğer taraftan, NSU davasından sonra Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin sanıklardan Ralf Wohlleben’in tahliyesine karar verildiği bilinmektedir. 10 yıl hapis cezası alan Wohlleben’in 6 yıl 8 ay tutuklu kalması ve kaçma tehlikesinin bulunmaması gerekçesiyle kararın kesinleşmesine değin serbest bırakılmıştır. Adıgeçen, ikinci önemli sanık olarak yargılanmış, örgüte yardım ve yataklık yapmıştır. Hakkındaki karar kesinleşse dahi toplam cezanın üçte ikisini tamamladığı için bir daha cezaevine girmesine gerek kalmayacaktır.[3]Almanya’da asrın davası olarak değerlendirilen dava konu itibariyle çok güncel olsa da, Avrupa’da bu konuyla ilgili bir düzenleme yapılmak bir tarafa, Avusturya’da da Türklere yönelik kuralların tasarruf kisvesi altında yok edilmesi ve Türklerin yok sayılması daha çok yeni alınmış kararlardır. En son olarak Avusturya’daki ehliyet sınavının artık Türkçe yapılmayacağının açıklanması da buna yeni bir örnektir.[4]
NSU ile ilgili verilen kararın arkasının gelmesi bireysel ve kavramsal tüm işbirlikçilerinin açığa çıkarılması ve yargılanması gerekmektedir. Nitekim bu beklentiler devam etmektedir ve bu işbirlikçilerin ortaya çıkarılması gerekmektedir. Aksi halde sorunun üzerinin örtülmeye çalışıldığı izlenimi vermektedir. Bu kuşkuların giderilmesi toplumsal uyuma ve huzura katkı sağlayacaktır.
[1]“Avrupa’da Sağ Yükseliyor, Irkçılık Her Geçen Yıl Artıyor”, trthaber.com, 24 Temmuz 2018, http://www.trthaber.com/haber/gundem/avrupada-sag-yukseliyor-irkcilik-her-gecen-yil-artiyor-376834.html.
[2]“NSU Dosyası Benim İçin Kapanmadı”, qha.com.ua, 21 Temmuz 2018, http://qha.com.ua/tr/siyaset/merkel-den-nsu-aciklamasi-benim-icin-kapanmadi/172517/.
[3]“German Court Releases Man Convicted in Far-Right Trial”, nytimes.com, 18 July 2018, https://www.nytimes.com/aponline/2018/07/18/world/europe/ap-eu-germany-far-right-trial.html.
[4]“Avusturya’da Ehliyet Sınavı Türkçe Yapılmayacak”, hürriyet.com.tr, 22 Temmuz 2018, http://www.hurriyet.com.tr/dunya/avusturyada-ehliyet-sinavi-turkce-yapilmayacak-40905193.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
MACRON’UN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ANLAYIŞI: HERKESİN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VAR AMA BAZILARININ DAHA FAZLA VAR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 10.09.2020 -
BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR ENSTİTÜNÜN GÖZ YAŞARTAN HASSASİYETİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 16.01.2024 -
ABD – MEKSİKA SINIRINA DUVAR ÖREN TRUMP’I ELEŞTİREN AB’NİN ÇELİŞKİLİ DURUMU
Hazel ÇAĞAN ELBİR 21.02.2017 -
DOĞU AKDENİZ DENİZ YETKİ ALANLARI ÜZERİNDE AVRUPA BİRLİĞİ'NİN TÜRKİYE VE KKTC'Yİ SAF DIŞI BIRAKMA ÇABALARI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 09.04.2018 -
BATI’NIN İSLAMİYETE BAKIŞI VE İSTANBUL’DAKİ KONFERANS: “ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA’DA ŞİDDET İÇEREN AŞIRILIĞIN YENİDEN DÜŞÜNÜLMESİ”
Hazel ÇAĞAN ELBİR 18.04.2016
-
AB, ERMENİSTAN’LA YENİ BİR ANLAŞMA İÇİN MÜZAKERELERE BAŞLAYACAK
Ali Murat TAŞKENT 18.10.2015 -
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ (ŞİÖ) 18. LİDERLER KONSEYİ TOPLANTISI’NA BAKIŞ
Vuslat Nur ŞAHİN 18.06.2018 -
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ-II: ERMENİ DEVRİMCİ FEDERASYONU
AVİM 13.03.2019 -
ERMENİ İDDİALARI İSTİSMARA AÇIK MIDIR?
Tutku DİLAVER 25.10.2019 -
ERMENİSTAN HÜKÜMETİNİN VE DİASPORANIN FARKLI GÜNDEMLERİ
Mehmet Oğuzhan TULUN 24.04.2024
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ERMENİ HARFLİ TÜRKÇE METİNLER VE AKABİ HİKÂYESİ” BAŞLIKLI KONFERANS