
Daha önce AVİM’in dikkat çektiği üzere,[1] 11-13 Mayıs 2015 tarihleri arasında, London School of Economics and Political Science (LSE) üniversitesi bünyesindeki Contemporary Turkish Studies (Çağdaş Türk Çalışmaları) kürsüsünün “Encountering the Past in Turkey” (Türkiye’de Geçmişle Yüzleşmek) adı altında düzenlediği ve Türkiye ve Türk karşıtı görüşlerin yer aldığı bir konferans düzenlenmiştir.
LSE’nin web sitesindeki konferans bilgilerinden de anlaşılacağı gibi,[2] konferansta 1915 olayları ile ilgili tek taraflı görüşler sunulmuştur. Konuşmacıların “Ermeni Soykırımı” iddiasını tartışılmaz bir gerçek olarak kabul ettikleri ve konferansta buna karşıt bir görüşü savunan herhangi bir konuşmacının bulunmadığı anlaşılmaktadır. Tek taraflı görüşlerin sunulması bir yana, AVİM’e ulaşan bilgilere göre, konferans Türkiye’yi karalama platformu haline dönüşmüştür. Konuşmacılar, pek çok yanlış bilgi ortaya koyarak Türkleri ve Türkiye’yi karalamaya, suçlamaya ve eleştirmeye çalışmıştır.
Ayrıca, karşıt görüşlerini dile getirmek isteyen ve konuşmacıları eleştirmeye çalışan dinleyicilerin de sözlü tacizler, alaycı tavırlar ve söz kesmelerle susturulmaya çalışıldığı öğrenilmiştir. Konuşmacıların bu tarz tavırlarla konferanstaki dinleyicilere kendi görüşlerini dayattığı ve farklı görüşleri bastırmaya çalıştığı görülmektedir. Konuşmacıların ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını reddetmekle Holokost inkarcılığını bir tuttukları da gözlemlenmiştir. ‘Ermeni soykırımı’ iddialarının hukuki ve tarihsel olarak kanıtlanamadığını vurgulamakta tekrar fayda vardır. Dolayısıyla, ‘Ermeni soykırımı’ iddiasını reddetmeyle Holokost inkarcılığını eşit tutmamak gerekmektedir.
Katılımın ücretsiz ve halka açık olduğu duyurulan konferansa katılan bazı kişilerin sorgulandığı da gözlemlenmiştir. Kim oldukları, ne iş yaptıkları, kimin için çalıştıkları, konferansa ne amaçla katıldıkları ve kim tarafından gönderildikleri gibi tuhaf sorular sorulmuştur. Ayrıca, konferansta fotoğraf çekilmesi ve ses kaydı alınması engellenmiştir.
Konferansın tanıtıldığı belgede “konferansın Türkiye’de başlamış olan toplumsal barışma eylemlerine katkıda bulunması umulmaktadır” denmiştir. Ancak, bu şekilde yürütülen bir konferansın nasıl bu amaca hizmet etmesinin beklendiği anlaşılmamaktadır. Bir ülkeye körü körüne suçlu muamelesi yapıldığı ve adaletli bir tartışma ortamının olmadığı bir konferansta uzlaşmaya katkıda bulunmak mümkün değildir.
Bunların dışında, konferansı düzenleyenler tarafından “konferansı beğenmiyor ve burada dile getirilen görüşlere katılmıyorsanız, kendi konferansınızı yapın” yolunda açıklamaların yapıldığı öğrenilmiştir. Buradaki asıl sorun dile getirilen görüşler değildir. Herkes istediği şeyi düşünmekte ve dile getirmekte özgürdür. Asıl sorun, bu görüşlerin dile getiriş şekli ve bunlara muhalif fikirlere gösterilen tahammülsüzlük ve saygısızlıktır. LSE gibi saygın bir üniversitede düzenlenen bir konferansın farklı görüşlere açık ve hoşgörülü olması gerekirdi. Ancak ne yazık ki, bu konferansta tam tersi olmuş, akademik ilkelere ve demokrasi ve ifade özgürlüğü evrensel ilkelerine tamamen aykırı bir şekilde yönetilmiştir.
Çağdaş Türk Çalışmaları kürsünün Türkiye’nin yerden yere vurulduğu bu etkinliği düzenlemiş olması da işin üzücü bir başka yanıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türkiye’deki başka kaynakların desteği ve fonları ile kurulan bu kürsünün böyle etkinliğin bir parçası olmaması gerekirdi.
Bugün, 1915 olayları ile ilgili karalamalara, suçlamalara ve eleştirilere sürekli maruz kalan Türkiye’de bile, insanlar bu konu hakkındaki görüşlerini serbestçe dile getirebilmektedir. LSE ve Çağdaş Türk Çalışmaları kürsünün, fikirlerin serbestçe konuşulabildiği, adaletli bir tartışma ortamı sağlamasını beklerdik. Ancak ne yazık ki, bu konferans bunun tam tersini yapmıştır. LSE ve Çağdaş Türk Çalışmaları kürsüsünün, adil hafıza ışığında tarafların geçmişlerinin ve sorunlarını tartışılabildiği, çözüm önerilerinin sunulduğu, toplumsal barışa katkıda bulunacak tarafsız bir etkinlik düzenlemesini ümit ediyor ve AVİM’in böyle bir etkinliğe katkıda bulunmaya hazır olduğunu hatırlatıyoruz.
[1] Mehmet Oğuzhan TULUN, “LSE TÜRK KÜRSÜSÜ TARAFINDAN DÜZENLENEN KONFERANSTA TÜRKİYE VE TÜRK KARŞITI GÖRÜŞLERE YER VERİLDİ”, 29.05.2015, http://www.avim.org.tr/analiz/tr/LSE-TURK-KURSUSU-TARAFINDAN-DUZENLENEN-KONFERANSTA-TURKIYE-VE-TURK-KARSITI-GORUSLERE-YER-VERILDI/4094
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
SOYKIRIM TARTIŞMASINA NAMİBYA’DAN BİR YORUM
Ali Murat TAŞKENT 28.06.2016 -
KALİFORNİYA EYALETİ TERÖRİZMLE MÜCADELEDEN YANA BİR KARAR VEREBİLECEK MİDİR?
Ali Murat TAŞKENT 09.01.2017 -
PAPA KİLİSE’NİN RUANDA SOYKIRIMI’NDAKİ ROLÜ SEBEBİYLE NİHAYET ÖZÜR DİLEDİ
Ali Murat TAŞKENT 24.03.2017 -
ALMANYA FEDERAL MECLİSİ’NİN TÜRKİYE’YE VE TÜRK HALKINA YÖNELİK DOSTÇA OLMAYAN KARARI
Ali Murat TAŞKENT 14.06.2016 -
İSVİÇRE’DE MAĞDUR EDİLEN TÜRKLER
Ali Murat TAŞKENT 16.11.2015
-
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU - III
Ömer Engin LÜTEM 07.09.2011 -
DANİMARKA’DA RUS PARALARI – 2
Hazel ÇAĞAN ELBİR 04.10.2018 -
AVRASYA BİRLİĞİ’NİN POTANSİYELİ VE ÖNÜNDEKİ ENGELLER
Alev KILIÇ 09.12.2012 -
AGİT MİNSK GRUBU’NUN YENİ ABD’Lİ EŞBAŞKANI RICHARD HOAGLAND
Aslan Yavuz ŞİR 31.01.2017 -
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU I
Ömer Engin LÜTEM 05.09.2011
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS