Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM), Ankara Palas’ta 14 Kasım 2013 tarihinde moderatörlüğünü E. Büyükelçi Alev KILIÇ’ın yaptığı, “G-20 Küresel Ekonomik Forum, 2014 Avusturalya başkanlığı 2015 yılında Türkiye tarafından üstlenilecektir” konulu beyin fırtınası toplantısını düzenlemiştir. Toplantıda Hazine Müsteşarı Sayın İbrahim Çanakçı, Avusturalya Büyükelçisi Sayın Ian Biggs ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Türkiye Sherpa’sı Büyükelçi Sayın Mehmet Gücük sunumlar yapmıştır.
Sayın Çanakçı sunumunu genel hatlarıyla G-20’nin ortaya çıkışı ve günümüzden bugüne gelişimi, G-20 gündem maddeleri, G-20’nin bugüne kadar ulaştığı nokta ve daha neler yapılması gerektiği, Türkiye’nin 2015 başkanlığına hazırlıkları olmak üzere dört bölümde yapacağını belirtti. Türkiye’nin gündem maddeleri üzerinde çok ayrıntılara girmeyeceğini belirten Sayın Çanakçı, gerekçe olarak henüz çok erken olduğunu ve 2014 gündeminin Avusturalya tarafından belirleneceğini söyledi. Çanakçı G-20 finansal rotasını güçlü büyüme ve küresel finansal istikrara ulaşmak amacıyla G-20 üyeleri arasında etkili bir ilke koordinasyonu oluşturmak ve devam ettirmek, güncel finansal durum gerçekliğini karşılayabilmek için uluslararası finansal yapıları yeniden tasarımlamak, finansal düzenlemeleri gelecekteki krizleri önlemek amaçlı güçlendirmek olarak belirtti. Rusya’nın döneminde yaptığı gibi, dönem başkanlarının gündeme yeni maddeler ekleyebileceğini de söyledi. Sunumunda karşılaşılan ve karşılaşılma ihtimali olan belli başlı zorluklara değinen Çanakçı, önceki başkanlardan kalan “miras”, küresel ekonomi ve güncel ekonomik durum kapsamında “döngüsel” ve dönem başkanının bakış açısını yansıtan “nevi şahsına münhasır” olmak üzere üç unsur üzerine dayalı genel gündem belirleme yaklaşımlarını anlattı. Sayın Çanakçı, G-20 için kurulacak olan danışma kurulu yapısı hakkında da bilgi vererek sunumunu sonlandırdı.
İkinci konuşmacı olan Büyükelçi Sayın Ian Biggs sunumuna Türkiye-Avusturalya ikili ilişkileri hakkında genel bir bilgi vererek başladı. Sayın Biggs, gelişmiş ve gelişmekte olan küresel önemli ekonomileri bir araya getiren G-20’nin yarattığı en büyük fırsatları küresel ekonomiyi sabitleme ve genel bir başarısızlığın önüne geçme olarak belirtti. G-20 toplantılarının dünü ve bugünü hakkında süreç kapsamında genel bir bilgi vererek sunumuna devam eden Sayın Biggs, G-20’nin hükümet liderleri ve şirketler arasında işbirliğini sağladığını da belirtti. Sayın Biggs Avusturalya döneminde benimsenecek olan genel politikanın “güçlü, sürdürülebilir, dengeli büyüme” olarak belirtti. Avusturalya’nın “tepeden-aşağı” liderlik formunu benimseyeceğini ve müşterek karar alma sistemi içinde pratik ve erişilebilir faaliyetlerin önemli olduğunu vurguladı. St. Petersburg zirvesinde ekonomik büyümeyi arttırmak ve iş imkânları yaratmak olarak belirlenen hedefi gündemde tutan Avusturalya, bu hedefe ulaşmak için başlıca üç hedefleri olduğunu söyledi; özel sektörü güçlendirmek ve istihdam yaratmak, küresel ekonomide direnç inşa etmek ve G-20’nin daha iyi işlemesini sağlamak. Kendi başkanlık dönemlerinde “nevi şahsına münhasır” madde olarak yerel engelleri ortadan kaldırmayı, ticari büyümeyi iyileştirmeyi hedeflediklerini de belirtti. Sayın Biggs Avusturalya’nın gelişme konusunda büyük etkisi olacağına inandıkları girişimleri de ayrıntılı bir şekilde sunarak konuşmasını tamamladı.
En son konuşmacı olan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Türkiye Sherpa’sı Büyükelçi Sayın Mehmet Gücük, G-20’nin uluslararası sistemdeki yerine ve Türkiye’nin G-20’yi nasıl gördüğüne değinerek başladığı sunumda G-20’nin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri bünyesinde barındıran ve bu ülkeler arasındaki ekonomik işbirliği ve ilkesel koordinasyon açısından önemli bir platform olduğunu vurguladı. G-20’yi ekonomik krizleri çözme araçlarından biri olmaktan öte görüldüğünü belirten Sayın Gücük St. Petersburg’da büyüme ve istihdamın önemli konularak olarak gündemde olduğunu belirterek sunumuna devam etti. Enerji, ekonomik büyüme, kalkınma, istihdam gibi konulara Türkiye’nin de önem verdiğini söyleyen Sayın Gücük, bu konulara ek olarak bölgesel işbirliğinin Dünya Ticaret Örgütü ilkeleri ile paralel olarak şeffaflaştırılması ve açık ticaretin önemli bir öncelik olarak kalması gerektiğini, işçi piyasasının entegrasyonunun ilerlemesinin gençlik, kadın, engelliler gibi hassas noktaların yanına göçmenlerin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Kapsamlı ve işbirliği halinde ilerleyen bir süreci destekleyen Gücük, küresel ve finansal istikrar, kapsayıcı ekonomik büyüme, küresel ekonomik sistemi günün gerçekliklerine ve artan ekonomilerin yükünün de yansıtılması gerektiğine, ticaret korumacılığı ile mücadele edilmesi gerektiğine ve son olarak kalkınmaya önem verdiklerini belirtip Avusturalya’ya her zaman destek olacaklarını belirterek konuşmasını sonlandırmıştır.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TERÖRLE MÜCADELEYE SÜRÜLEN KARA LEKE: HAMPİG SASUNYAN DAVASI
AVİM 20.01.2020 -
ERMENİ ARAŞTIRMALARI ÖZEL SAYISI - “ERMENİ MESELESİNİN GENEL BİR DEĞERLENDİRMESİ” SİNA AKŞİN
AVİM 02.07.2015 -
ERMENİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ’NİN 43NCÜ SAYISI YAYINLANDI
AVİM 10.12.2012 -
ULUSLARARASI SUÇLAR VE TARİH DERGİSİ’NİN 9-10 SAYISI ÇIKTI
AVİM 24.10.2010 -
TÜRKLER VE YAHUDİLER - TARİHSEL BİR BAKIŞ
AVİM 16.02.2022
-
ARŞİVLERİN AÇILMASI, TARİHÇİLER VE UZMANLAR ORTAK KOMİSYONU KURULMASI GEREĞİ BİR KEZ DAHA GÜNDEME GELMİŞTİR
Alev KILIÇ 21.12.2012 -
DAĞLIK KARABAĞ’DAKİ ‘SEÇİMLER’
Ali Murat TAŞKENT 04.10.2015 -
ULUSLARARASI HRANT DİNK ÖDÜLLERİ VE TANER AKÇAM
Mehmet Oğuzhan TULUN 30.09.2015 -
AVİM “11. ASYA-AVRUPA ZİRVESİ ÖNCESİ MOĞOLİSTAN’DAKİ MEVCUT DURUM, MOĞOLİSTAN’IN BÖLGESEL POTANSİYELİ VE TÜRK-MOĞOL İLİŞKİLERİ” BAŞLIKLI BİR KONFERANS DÜZENLEMİŞTİR
AVİM 18.01.2016 -
AYASOFYA'NIN İBADETE AÇILMASI: DÜNYA KİLİSELER KONSEYİ VE KİLİKYA (ANTELYAS) ERMENİ KATOLİKOSLUĞU’NUN TEPKİLERİ
AVİM 21.07.2020
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS