Başkan Clinton’ın göreve gelmesinden bu yana ABD başkanları her yıl 24 Nisan’da Ermenileri Anma Günü adı altında açıklamalar yapmaktadır. Diğer yandan son dönem seçim kampanyalarının bir parçası olarak, Amerikan Ermenilerine türlü vaatlerde bulunmuşlar, ancak göreve geldiklerinde bu vaatlerden farklı hareket etmişlerdir.
Amerikan seçimleri sırasında Trump’ın başkan seçilme ihtimali düşük gözüktüğünden Amerika Ermenileri de Trump’a değil diğer aday Clinton’a destek vermişlerdir. Dolayısıyla diğer başkanların aksine Trump’ın Ermenilere bir vaadi de olmamıştır.
Trump’ın 24 Nisan’da yaptığı açıklama Amerikan Ermenilerinde hayal kırıklığı yaratmıştır. Trump’ın açıklamasında Başkan Obama gibi 1915 olaylarını Büyük Felaket (Medz Yeghern) olarak tanımlaması ve tarihsel gerçeklere hiçbir şekilde uymayan ve Ermeni iddialarını aynen tekrarlayan ifadelere yer vermesi dahi Ermenileri tatmin edememiştir. Geçtiğimiz yıl Başkan Obama’nın açıklaması ile karşılaştırıldığında Trump’ın açıklamasının nicelik olarak daha kısa olduğu görülmektedir. Trump’ın seçim kampanyasında ve yeni yönetimde üst düzey görevler alan bazı yetkililerin Ermenilerde sempati yaratma çabaları da Trump’ın başkan olarak “soykırım” ifadesini kullanmasını sağlayamamıştır. Yine de Başkan Trump’ın Ermenileri hayal kırıklığına uğratan 24 Nisan açıklamasının Ermenilerin Trump yönetimi ile ilişkileri sebebiyle olağan görülmesi yanlış olmayacaktır. Hatta Ermeniler de Trump’ın kendilerinin beklediği yönde bir açıklama yapmayacağını tahmin ediyor olacaklar ki Amerikalı Taşnakların örgütü ANCA yöneticilerinden Aram Hamparian Amerikan hükümetini Türkiye’nin baskısına boyun eğmekle suçlamış ve Trump yönetimini değil Türkiye’yi hedef göstermeye çalışmıştır.
Diğer yandan Başkan Trump’ın açıklamasında Türkiye açısından rahatsız edici birçok husus bulunmaktadır. Açıklamada Ermeni iddialarını tamamen benimseyen ifadelerin bulunması dışında belki de en dikkat çekici husus, açıklamanın sonunda Türk ve Ermenilerin “acı dolu geçmişlerini kabul etmek ve hesaplaşmak için gösterdiği çabaların” takdir edilmesidir. Türkiye uzun yıllardır Ermeniler ile ortak geçmişimizin ve Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan trajedilerin müşterek bir biçimde araştırılması yönünde çağrılar yapmaktadır. İlk defa 2005 yılında Türkiye’nin tek taraflı önerisiyle gündeme gelen Ortak Tarih Komisyonu kurulması teklifi bugüne kadar herhangi bir karşılık bulmamıştır. Ayrıca başta Ermenilerin Taşnak arşivleri olmak üzere her iki ülkenin tüm arşivlerinin araştırmacılara açılması önerisi, Türkiye’nin kendi üzerine düşeni yapmasına rağmen cevapsız kalmıştır. Türkiye ise bir yandan Türkiye’deki Ermeni kültürel varlığının korunması, diğer yandan Türkiye’deki arşivlerin tüm araştırmacılara açılması hususunda çok önemli adımlar atmıştır. Buna göre, Başkan Trump’ın ifade ettiği gibi Ermeni tarafının ortak geçmişi daha iyi anlamaya yönelik herhangi bir çabası olmamış, aksine, Ermeniler uygun bulmadıkları araştırmaların yayınlanması ve konferansların düzenlenmesini engellemeye çalışmışladır. Ermeniler geçmişle yüzleşme konusunda maalesef Türklerin çok gerisindedir.
Bu bakımdan ABD Başkanı Trump’ın açıklaması Türkiye’nin geçmişin yaralarının sarılması ve ortak tarihimizin daha iyi anlaşılması yönündeki tek taraflı çabalarını takdir etmekten uzak kalmıştır. ABD başkanlarının her yıl 24 Nisan’da yaptıkları bu açıklamalar ve radikal Ermenilerin propagandalarını seslendirmeleri, Türk ve Ermeni halklarının yeni bir gelecek inşa etmeye dönük çabalarını da dolaylı olarak zorlaştırmaktadır. Yeni ABD yönetiminin tüm tarafların ve bilhassa Birinci Dünya Savaşı sırasında Türk ve Müslüman halkın da acılarını ve Türkiye’nin daha adil bir geleceğin tesis edilmesine dair çabalarını dikkate alan bir yaklaşım benimsemesi hem Türk-Amerikan ilişkileri hem de Türk-Ermeni ilişkilerinin geleceği açısından çok daha faydalı olacaktır.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ERMENİSTAN'DA KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ
Aslan Yavuz ŞİR 17.10.2016 -
HALO TRUST VE KARABAĞ’DAKİ FAALİYETLERİ
Aslan Yavuz ŞİR 21.07.2013 -
ABD BAŞKANI DONALD TRUMP’IN AÇIKLAMASI
Aslan Yavuz ŞİR 25.04.2017 -
FRANSA TARTIŞMALARI IŞIĞINDA 2015 ÖNCESİ ERMENİ DİASPORASI FAALİYETLERİ
Aslan Yavuz ŞİR 21.12.2011 -
BİR YUVARLAK MASA TOPLANTISI ÜZERİNE
Aslan Yavuz ŞİR 08.03.2015
-
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
Turgut Kerem TUNCEL 04.03.2022 -
MADALYONUN DİĞER YÜZÜ-II: ERMENİ DEVRİMCİ FEDERASYONU
AVİM 13.03.2019 -
GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ NEREYE GİDİYOR ?
Alev KILIÇ 25.03.2013 -
ROMANYA’NIN ERMENİSTAN BÜYÜKELÇİSİNİN AÇIKLAMALARI
Ali Murat TAŞKENT 24.02.2015 -
KİTAP TANITIMI: TÜRKİYE – ARNAVUTLUK İLİŞKİLERİ (BÜYÜKELÇİLİK ANILARI 1985-1988)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 11.06.2018
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"DEVAM EDEN DEVLET-HALEF DEVLET TARTIŞMALARI VE ULUSLARARASI SORUMLULUĞA HALEFİYET TEORİLERİ IŞIĞINDA ERMENİ MESELESİ" BAŞLIKLI KONFERANS