Geçtiğimiz Haziran ayında Yunanistan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde üyesi olduğu Avrupa Birliği’nin (AB) Çin’in insan hakları sicilini eleştiren bir bildirisini veto etmiştir. Bunun, AB’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nde bildiri yayınlayamadığı ilk durum olduğu bildirilmektedir. Yunanistan’ın söz konusu vetosu başta insan hakları örgütleri ve AB yetkilileri olmak üzere birçokları tarafından sertçe eleştirilmiştir. Human Rights Watch “Yunanistan’ın AB’yi rehin tutması utanç verici” derken,[1] bir AB yetkilisi Yunanistan’ın hareketini tanımlarken “en hafif deyimiyle onursuz” ifadesini kullanmıştır.[2]
Diğer taraftan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise vetosunu bildiride Çin’e yöneltilen eleştirilerin “yapıcı olmadığı” savunmuştur. Bu gelişmeyle ilgili New York Times’da yayınlanan bir makalede, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin “bir ülkenin istikrarı söz konusu olduğunda, eleştirilerimizde daha yapıcı olmamız gerekir […] çünkü bahse konu ülke çökerse o ülkede koruyacak insan hakları kalmaz” dediği aktarılmaktadır. Aynı makalenin yazarları bu açıklamayı haklı olarak “tuhaf” olarak nitelemiş çünkü yazarların da ifade ettiği üzere Çin’in istikrarının tehlikede olması gibi bir durum söz konusu değildir.
Aslına bakılırsa, istikrarı risk altında olan ülke Çin değil, son yıllardaki kırılgan ekonomisi sebebiyle Yunanistan’dır. Yunanistan’da 2009 yılındaki borç kriziyle başlayan sorunlar çözülmekten uzak olmakla beraber, reform ve kemer sıkma önlemleri karşılığında Troyka’nın (Avrupa Komisyonu-Uluslararası Para Fonu-Avrupa Merkez Bankası) sağlandığı kurtarma paketleri Yunan ekonomisini önemli ölçüde rahatlatmıştır. Bununla birlikte, Çin de Yunanistan ekonomisi için bir nevi hayat kurtarıcı olmuştur.
Örneğin, geçtiğimiz yıl, dünyanın dördüncü büyük konteyner filosuna sahip Çin’in en büyük deniz taşımacılığı şirketi China COSCO Shipping, 280.5 milyon avroya Yunanistan’ın en büyük limanı Pire Limanı’nın yüzde 51’lik çoğunluk hissesini satın almıştır (Çin söz konusu limanı İpek Yolu projesi çerçevesinde Asya ve Avrupa arasında bir taşımacılık merkezi olarak kullanmayı hedeflemektedir). Ayrıca, Çin'in kamu elektrik şebekesi kurumu State Grid Corporation of China 320 milyon avroya Yunanistan’ın elektrik şebeke operatörü ADMIE’nin yüzde 24’lük hissesini satın almıştır.[3]
Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Forumu kapsamında Çin’de bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Çipras ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, altyapı, enerji ve telekomünikasyon alanlarında iki ülke arasında işbirliğinin pekiştirilmesi konusunda anlaşmıştır. Bu toplantıyla aynı sırada, Yunan altyapı geliştirme firması Copelouzos ile Çinli Shenhua Group arasında Yunanistan ile diğer ülkelerde yeşil enerji projeleri ve elektrik santrallerinin geliştirilmesinde işbirliği yapılmasını ve bu çerçevede toplam 3 milyar dolarlık bir yatırımı öngören bir anlaşma imzalanmıştır.[4]
Ayrıca, 2017 yılının Çin-Yunanistan Kültürel İletişim ve Kültürel Endüstri İşbirliği yılı ilan edildiğini ve Yunanistan’da Eylül ayında düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı’na Çin’in “onur konuğu” olarak katılacağını belirtmekte fayda vardır.[5]
Öyle görünüyor ki ekonomik ve mali durumu zayıf olan Yunanistan AB bildirisini yukarıda da bahsedildiği üzere ülkesine ciddi yatırımlar yapan Çin’i öfkelendirmemek için veto etmiştir. AB’nin kemer sıkma önlemleri alması yönünde Yunanistan’ı sıkıştırdığı bir ortamda Çin Yunanistan için vazgeçilmez bir mali kaynak haline gelmiş, böylece Yunanlıların sempatisini kazanmıştır. Yunanistan, Çin’in servet ve yatırımlarına bağımlılığı sebebiyle üyesi olduğu AB’nin politikasına aykırı davranmış ve AB’nin ilk defa BM İnsan Hakları Konseyi’nde Çin’in insan hakları sicili hakkında bir bildiri yayınlayamamasına sebep olmuştur.
Yunanistan’ın vetosundan kısa bir süre bir mülakat veren Almanya Şansölyesi Merkel, Yunanistan’a göndermeler içerdiği görülen çeşitli açıklamalarda bulunmuştur. Çin’in Yunanistan gibi ekonomik açıdan “zayıf” ülkeler üzerindeki etkisi ve bu ülkelerin Çin’e aşırı bağımlılığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Merkel, karşılıklı bağımlıkların artmakta ve dengelerin sürekli değiştiğini ifade ederek Avrupa’nın kendi nüfuzunu korumak için elinden geleni yapması gerektiğini ve her şeyden önce Çin’le “tek ses” olarak konuşması gerektiğini belirtmiştir.[6]
Çin yatırımları doğudan batıya birçok ülke tarafından rağbet görmektedir. Çin’in İpek Yolu projesi ve vaat ettiği ekonomik getiriler AB ülkeleri tarafından da bir hayli ilgi görmüştür, bu çerçevede bu ülkelere Çin’den önemli yatırımlar yapılmıştır. Ayrıca, Amerika’da Trump yönetiminin izlediği siyasetin iklim değişikliği gibi belirli konularda AB ile Çin birbirine yaklaştırdığı söylenebilir.
Yine de bütün bunlara rağmen AB insan hakları konusunda Çin’e karşı her zaman eleştirel bir tavır sergilemiştir. Ancak yukarıda da belirtildiği üzere, Yunanistan yüzünden AB tarihinde ilk defa insan hakları konusunda Çin’e karşı “tek ses” olamamıştır. Kuşkusuz, geçtiğimiz yıl Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in “önemli bir stratejik ortak ve Çin’in AB’deki en güvenilir dostu” olarak nitelediği Yunanistan,[7] bu son hamlesiyle bu nitelemeye uygun bir şekilde hareket etmiştir.
Sonuç olarak, Yunanistan’ın Çin’le çok yakın ilişkilerinin AB içerisinde homurdanmalara yol açtığı görülmektedir zira bu durumun AB’nin ortak hareket etme yeteneğini tehlikeye attığı ortaya çıkmıştır. Ancak bu Yunanistan’ın başka bir ülkeyle AB’yi rahatsız eden ilk ilişkisi değildir. Yunanistan’ın ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Rusya’yla ilişkileri de benzer rahatsızlıklara sebep olmuştur. Zayıf ve küçük ülkelerin çıkarlarına ulaşmak için yukarıda bahsedilen türden manevralara başvurdukları, yani büyük güçleri birbirine karşı kullandıkları bilinmektedir. Türkiye’nin bir diğer komşusu ve AB’nin gözünde “imtiyazlı” bir konuma sahip olan Ermenistan da AB ile AEB’ni (Avrasya Ekonomik Birliği), NATO ile KGAÖ’nü (Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) birbirine karşı kullanmasıyla bu tür ülkelere iyi bir örnektir. Tüm bunlar AB’nin kendi üyelerinin tutumu ve Birliğin bazı “imtiyazlı” ülkelerle ilişkileri bakımından her şeyden önce kendine bir dönüp bakması gerektiğini göstermektir.
[1] “Greece blocks EU statement on China human rights at UN,” Reuters, 18 Haziran 2017, erişim 1 Ağustos 2017, http://uk.reuters.com/article/uk-eu-un-rights-idUKKBN1990G0.
[2] Nick Cumming-Bruce And Somini Sengupta, “In Greece, China Finds an Ally Against Human Rights Criticism,” New York Times, 19 Haziran 2017, erişim 1 Ağustos 2017, https://www.nytimes.com/2017/06/19/world/europe/china-human-rights-greece-united-nations.html.
[3] “China's State Grid seals acquisition of stake in Greek power grid,” Reuters, 20 Haziran 2017, erişim 1 Ağustos 2017, http://af.reuters.com/article/commoditiesNews/idAFL8N1JH32G.
[4] “China's Xi offers indebted Greece strong support,” Reuters, 13 Mayıs 2017, erişim 1 Ağustos 2017, http://www.reuters.com/article/us-china-silkroad-greece-idUSKBN18903I.
[5] “China needs Greece just as Greece needs China: Chinese ambassador,” New China, 28 Mart 2017, erişim 1 Ağustos 2017, http://news.xinhuanet.com/english/2017-03/28/c_136165030.htm.
[6] “Merkel’s discontent for Greece-China relations,” The Greek Observer, 3 Temmuz 2017, erişim 1 Ağustos 2017, http://thegreekobserver.com/politics/article/13908/merkels-discontent-greece-china-relations/;
“Merkel says she is wary of Greece’s over dependence on China,” Keep Talking Greece, 3 Temmuz 2017, erişim 1 Ağustos 2017, http://www.keeptalkinggreece.com/2017/07/03/merkel-greeces-china/.
[7] “Xi Jinping: Greece is China's most reliable friend in the EU,” Sigma Live, 5 Temmuz 2016, erişim 1 Ağustos 2017, http://www.sigmalive.com/en/news/greece/146650/xi-jinping-greece-is-chinas-most-reliable-friend-in-the-eu.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
RUSYA-TÜRKİYE GERİLİMİ VE ERMENİSTAN
Ali Murat TAŞKENT 01.03.2016 -
ROMANYA’NIN ERMENİSTAN BÜYÜKELÇİSİNİN AÇIKLAMALARI
Ali Murat TAŞKENT 24.02.2015 -
ÇİN’İN PASİFİK’TE YÜKSELEN PROFİLİ
Ali Murat TAŞKENT 26.01.2017 -
KALİFORNİYA EYALETİ TERÖRİZMLE MÜCADELEDEN YANA BİR KARAR VEREBİLECEK MİDİR?
Ali Murat TAŞKENT 09.01.2017 -
FRANSA DİKKATLERİ RUANDA SOYKIRIMI'NDAKİ ROLÜNDEN BAŞKA YÖNE ÇEKMEKLE SUÇLANIYOR
Ali Murat TAŞKENT 12.12.2016
-
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN ERZURUM’DA DÜZENLENEN II. ULUSLARARASI TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİ VE BÜYÜK GÜÇLER SEMPOZYUMU BAŞLADI
AVİM 05.05.2015 -
ÇANAKKALE 1915 ORATORYOSU
AVİM 02.04.2015 -
FRANSA TARTIŞMALARI IŞIĞINDA 2015 ÖNCESİ ERMENİ DİASPORASI FAALİYETLERİ
Aslan Yavuz ŞİR 21.12.2011 -
ÇİN-ÖZBEKİSTAN STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Selenay Erva YALÇIN 26.02.2024 -
AB’NİN TÜRKİYE KARŞITLIĞI AVRUPA KOMİSYONU ÜYELERİNİ SEÇERKEN BİLE UNUTULMUYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 26.11.2019
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS