
78 yaşında vefat eden Norman Stone İngiltere’nin en iyi tarihçileri arasındaydı. 8 Mart 1941’de İkinci Dünya Savaşı yıllarında Kelvinside, Glasgow’da dünyaya gelen Stone, doğumundan sadece bir yıl sonra savaş sırasında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde görev yapan avukat babasını kaybetmiştir. Glasgow Akademisi’nde ve daha sonra Cambridge Üniversitesi’nde eğitim almıştır. Yıllarca Cambridge’de ve Oxford Üniversitelerinde hocalık yapmıştır.
Renkli bir tarihçi ve tamamen bağımsız bir fikir adamı olarak, Stone birçok kalıcı çalışma ortaya çıkarmıştır. 10’dan daha fazla dil bilmesi farklı kaynaklardan yararlanarak fikir sahibi olmasına olanak vermiştir. Çalışmaları çoğunlukla okuyucularına hem bilgi, hem de keyif veren hikâyeler ve ilginç bilgiler ile zenginleştirilmiş ustalıkla hazırlanmış analizler sunmuştur. İlk defa 1975'te yayınlanan kitabı The Eastern Front, 1914-1917 ( Tr: Doğu Cephesi, 1914-1917) halen Birinci Dünya Savaşı’nın Avusturya-Rusya Cephesi üzerindeki en temel eserdir. Stone birçok parlak öğrenciye öğretmenlik ve danışmanlık yapmıştır. Öğrencileri arasında Dominic Lieven, Andrew Roberts, Nial Ferguson ve Orlando Figes gibi dünyaca tanınan tarihçiler vardır.
1980 sonlarında, Stone İngiltere'de bir şöhret olarak ortaya çıkmaya başlamıştır. Margaret Thatcher'ın dış politika danışmanlığını ve konuşma metinlerinin yazarlığını yapmıştır. İngiliz günlük gazetelerin köşe yazılarına devamlı olarak katkıda bulunmuştur ve tarih ile güncel gelişmeler üzerine kapsamlı şekilde yazılar yazmıştır. Profesör Stone'un etkileyici lisan becerileri işine çok yaramıştır. 1980’lerde sahte “Hitler Günlükleri” büyük bir sansasyon ile ortaya çıktığında, eski Almanca okuyabilen Stone haklı olarak onların sahte olduklarını beyan eden ilk tarihçiler arasında yer almıştır. Orta ile Doğu Avrupa konusundaki derin bilgisi bölgeyi daha iyi yargılayıp anlamasına yardımcı olmuştur ve öngörülerinin çoğu doğru çıkmıştır. Bu öngörüleri arasında Romanya'da Nicolae Çavuşesku'nun iktidardan düşüşü ile Yugoslavya'nın parçalanması da vardır.
Yugoslavya şiddetli bir savaş ile karışmış iken Stone, Bosnalı sivil nüfusun katledilmesini hemen kınamıştır. Balkan savaşına olan ilgisi onun 1995'te Ankara'ya uluslararası bir konferans için Bilkent Üniversitesi'ne gelmesine vesile olmuştur. Üniversitenin o dönemdeki Rektörü olan Ali Doğramacı tarafından kendisine Bilkent'te akademik bir pozisyon teklif edilmiştir. Stone 1997’de Oxford Üniversitesi'nden emekli olmuştur. Emekli olmasını takiben Stone Bilkent Üniversitesi'nde ders vermek için Ankara'ya taşınmış ve burada Rusya Çalışmaları Merkezi'ni kurmuştur.
Stone, Bilkent'te çok sevilen ve sayılan birisiydir. Birçok öğrenciye ilham kaynağı olmuştur ve onlara yeni ufuklar açmıştır. 57 yaşında Stone konuşabildiği diller listesine Türkçe'yi eklemiştir ve hatta Murat Bardakçı'nın Şahbaba adlı çalışmasını tanıtan bir değerlendirmesini Times Literary Supplement’de yayınlamıştır. Türkiye'yi çok dolaşmış ve ülke hakkında tutkuyla araştırmalar yapmıştır. Zaman içinde Türkiye'nin önde gelen bir taraftarı haline gelmiş ve batı dünyasına yanlış anlamaları ve ülkenin zorluklarını anlatmıştır.
Norman Stone ayrıca Ermeni soykırım suçlamaları konusundaki kuşkuculuğunu dile getirmeye devam etmiş ve diaspora grupları tarafından ileri sürülen soykırım suçlamasını açıkça reddetmiştir. Bu onu yersiz dayanaklarla saldıran ABD’deki Ermeni ile Yunan lobileri için sıklıkla bir hedef haline getirmiştir.
Türkiye’de geçirdiği zaman üretken geçmiştir. Sayısız kısa makalelere ilaveten, her iki dünya savaşının çok beğenilen kısa tarihçelerini yazmıştır. Ayrıca okuyucularına ülkenin çok ilginç ve bilgilendirici bir tarihçesini sunduğu "Turkey: A Short History," (2012) (Tr.: Türkiye’nin Kısa Tarihi) kitabını yayınlamıştır. Bununla birlikte, "The Atlantic and Its Enemies" (Tr.: Atlantik ve Düşmanları) başlığı ile soğuk savaşın renkli bir tarihçesini yazmıştır. Vefatından birkaç ay önce, son şaheseri olan "Hungary: A Short History" (Tr.: Macaristan’ın Kısa Tarihi) başlıklı kitabı yayınlamıştır.
AVİM’de Profesör Norman Stone’u iki vesile ile ağırlama onuruna sahip olduk. En son Ekim 2017’de verdiği "Turkey and Russia in Historical Perspective" (Tr.: Tarihsel Perspektiften Türkiye ve Rusya) konulu konferansının metni AVİM tarafından yılda iki kez yayınlanan Avrasya Dünyası dergisinin Nisan 2018 sayısında yayınlanmıştır.
Profesör Stone’u her zaman minnettarlıkla anacağız ve eminiz ki kendisini ailesi, meslektaşları, öğrencileri, dostları ve herkesten çok da okuyucularının fazlasıyla özleyecektir.
Fotoğraf: The Herals
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÜRKİYE ERMENİLERİNİ DİASPORALAŞTIRMA ÇABALARI – II
AVİM 18.01.2019 -
ERMENİ MİLLİYETÇİLERİ VE DESTEKÇİLERİNİN FRANSIZ LIBERATION GAZETESİNDEKİ BİLDİRİSİ
AVİM 13.10.2017 -
ŞEHİT DİPLOMATLAR
AVİM 12.04.2015 -
BREZİLYA DIŞİŞLERİ BAKANI ERMENİSTAN’I HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI
AVİM 20.11.2017 -
MAKALE ÇAĞRISI: ERMENİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ
AVİM 16.06.2015
-
ALMAN FEDERAL MECLİSİNİN SOYKIRIM KARARI VE GERİLEN İLİŞKİLER İÇİN BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Turgut Kerem TUNCEL 14.06.2016 -
MOSKOVA-ERİVAN İLİŞKİLERİNİN “100. YIL” MESAİSİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 28.04.2015 -
JOE BİDEN'IN 1915 OLAYLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMASI: AMAÇLI SİYASİ EYLEMLER BEKLENMEYEN SONUÇLARA YOL AÇABİLİR, SOSYOLOJİK BAKIŞ AÇISINDAN BİR ANALİZ
Teoman Ertuğrul TULUN 18.05.2021 -
ERMENİ APOSTOLİK KİLİSESİ’NİN ABD DOĞU PİSKOPOSLUĞU İHANETİ ANLATIYOR
Ahmet Can ÖKTEM 18.05.2021 -
SOYKIRIM: NEYE GÖRE? KİME GÖRE?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 17.05.2021
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
"HARİCİYENİN YILDIZI ŞEHİT BÜYÜKELÇİ GALİP BALKAR" BAŞLIKLI KONFERANS