
Uzun bir süredir Fransız çimento şirketi Lafarge’ın Suriye’deki faaliyetlerinin üzerinde güçlü bir terör şüphesi bulunuyordu. Geçtiğimiz hafta, bu konuyla ilgili önemli bir gelişme cereyan etti. 18 Ekim 2022 Salı günü, IŞİD terör örgütüne finansal olarak destek sağladığına ilişkin suçlamaları kabul etti ve 777,78 milyon dolar cezaya çarptırıldı.
İsviçre merkezli Holcim tarafından 2015 yılında satın alınan ve isim değişikliğine giden Lafarge tarafından bir açıklama yapılmıştır. Açıklamada Lafarge ve yan kuruluşu Lafarge Çimento Suriye, davranışları Lafarge’ın kurallarını açıkça ihlal eden ilgili yöneticilerin eylemlerinin sorumluluğunu kabul ettiğini belirtmiştir. Bu davranışın gerçekleşmesinden derin üzüntü duyduklarını ve sorunu çözmek için ABD Adalet Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını vurgulamıştır[1].
Lafarge’ın yan kuruluşu Lafarge Cement Syria’nın IŞİD’e peşinen işbirliği için 2012-2014 yılları arasında mali değeri en az 13 milyon Avro tutarında destek sağladığı ve gelirlerinden yaklaşık 70 milyon dolar para aktardığı belirlenmiştir[2].
Lafarge’ın, terör örgütleri PYD ve IŞİD’i destek veren bir şirket olduğu bu şekilde mahkeme kararıyla tescil edilmiştir.
Fransa’nın terörizm ile mücadelesinde zayıf olduğu bir kez daha ön plana çıkmıştır. Fransa’nın en önemli şirketlerinden Lafarge’ın teröristlerle işbirliği yaptığının kanıtlanmasına ve Lafarge’ın ABD’de mahkum olmasına rağmen Fransa’nın bu konuda ne yaptığı bilinmemektedir.
Fransa’nın bu gelişmelerden başından beri haberdar olduğu kuşkusuzdur. Anadolu Ajansı (AA) konuya ilişkin bazı belgeler yayınlamıştır. Belgelerde, Fransız Lafarge’ın IŞİD ile ilişkisi hakkında Fransız makamlarının sürekli olarak bilgilendirildiği yer almaktadır[3].
Bugün bu gelişme yaşandığına göre, Fransa, Lafarge aleyhinde bir soruşturma yapmak ve bir dava açmak niyetinde midir? Hatırlanacağı üzere, 1983’te Orly Havaalanı saldırısına kadar Fransa Ermeni terör örgütlerinin asılsız iddialarını savunmaya devam etmişti. Ermeni terörizmine son derece hoşgörülü davranan ve terörizm kendisine uğramadığı sürece devamlı destekçisi olduğu Ermeni terörizmi ile bilinen Fransa’nın bu konuda ne yapacağı merakla takip edilmektedir.
[1] “DEAŞ'ı finanse etmekle suçlanan Fransız şirket Lafarge'a ceza,” CNN Türk, 18 Ekim 2022, https://www.cnnturk.com/dunya/son-dakika-deasi-finanse-etmekle-suclanan-fransiz-sirket-lafargea-ceza.
[2] “Lafarge in Syria: Accusations of complicity in grave human rights violations,” ECCHR, https://www.ecchr.eu/en/case/lafarge-in-syria-accusations-of-complicity-in-grave-human-rights-violations/#case_case.
[3] “AA, Fransız Şirketi Lafarge’ın DEAŞ’ı Fransa İstihbaratının Bilgisi Dahilinde Finanse Ettiği Belgelere Ulaştı,” Anadolu Ajansı, 7 Eylül 2021, https://www.aa.com.tr/tr/pg/foto-galeri/aa-fransiz-sirketi-lafarge-in-deas-i-fransa-istihbaratinin-bilgisi-dahilinde-finanse-ettigini-kanitlayan-belgelere-ulasti.
© 2009-2021 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
EU OBSERVER VE YALAN HABER (İNG. FAKE NEWS)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 01.10.2020 -
SASSOUNIAN'IN ŞARTLI TAHLİYE DURUŞMASI YİNE REDDEDİLDİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 25.02.2015 -
ALMANYA AVUSTURYA İLE İSTİHBARAT BAĞLARINI KESİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 02.04.2018 -
AVRUPA’NIN AŞIRI SAĞ HARİTASI: ZENOFOBİ, İSLAMOFOBİ VE TÜRKOFOBİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 14.06.2016 -
ERMENİSTAN BAĞLANTILI TERÖR TEHDİDİ DEVAM EDİYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 29.12.2017
-
ERMENİSTAN GERÇEKTEN GERÇEKÇİ OLABİLECEK MİDİR?
Alev KILIÇ 27.12.2012 -
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TILLERSON’UN SENATÖR MENENDEZ’İN SORULARINA YANITLARI
Turgut Kerem TUNCEL 13.02.2017 -
AVİM “BÖLGESEL ENTEGRE ULAŞTIRMA PROJESİ” TOPLANTISI ANKARA PALAS’TA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
AVİM 30.11.-0001 -
MEKSİKA VE ERMENİ İKİLEMİ (2)
Alev KILIÇ 14.11.2012 -
DAĞLIK KARABAĞ’DA ATEŞKES SAĞLANDI
Tutku DİLAVER 10.11.2020
-
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
“MODERN TÜRK DEVLETİNİN KURULUŞUNUN ARKA PLANI: TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS