DÜNYA EKONOMİSİNİN YÖNÜ, AVRASYA VE TÜRKİYE
Yorum No : 2012 / 71
22.11.2012
3 dk okuma

ABD’nin atlatamadığı, AB’nin henüz çıkış yolu bulamadığı ekonomik kriz Avrasya’nın ekonomik potansiyelini kullanabilmesini de sıkıntıya sokmaktadır. Yakın geçmişe baktığımızda küresel ekonomik bunalımların ya savaşla sonuçlandığı ya da savaşa neden olduğu görülebilecektir. Ekonomik çıkarların siyaseti etkilediği ve yönlendirdiği bilinmektedir. Tarihten alınan ders sonucu, günümüzde ekonomik çıkarların düzenlenmesi ve masa başında ahenkleştirilebilmesi için mekanizmalar oluşturulduğu görülebilmektedir.
1975 yılında ABD, İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa ve İtalya tarafından G-6 olarak başlatılan, ertesi yıl Kanada’nın katılması ile G-7, 1997’de Rusyanın da katılımı ile G-8 adını alan oluşum global ekonominin ve ona bağlı biçimde siyasetin ortak anlayışla şekillendirilmesi düşüncesinden kaynaklanmıştır. AB de özel bir statü ile bu grubun üyeleri arasında yer almıştır. Kısa bir süre içinde bu sekiz aktörün global ekonomideki gelişmelerin yönlendirilmesinde yetersiz kaldığı görülmüş, İngiltere ve Fransa’nın grubu beş yeni üyeye ( Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya, Meksika ) açmak girişimleri sonuç vermeyince, daha geniş kapsamlı küresel bir temsile imkan veren G-20 oluşumuna gidilmiştir. Eylül 2009’da G-20 Pittsburg zirvesinde, G-20’nin dünyadaki temel ekonomik konsey olarak G-8’in yerini aldığı tescil edilmiştir. G-20’nin 2015 yılı zirvesine ev sahipliğini Türkiye yapacaktır.

İngiltere başbakanı son olarak, Haziran 2013’te G-8 zirvesine İngiltere’nin ev sahipliği yapacağını açıklamıştır. Ancak bu hatırlatmanın ilgi çeken başlıca yönü, ekonomik olmaktan ziyade, toplantı yerinin kuzey İrlanda’da, İrlanda Cumhuriyeti sınırına yakın bir göl kenarında yapılacak olması, Protestan İngilizlerle Katolik İrlandalıların beş yıldır sürdürdükleri ortak yönetimin olgunlaşmasının kanıtı ve bölücü terör örgütü IRA’nın artık etkinliğinin kalmadığı olarak görülmektedir.
Dikkat çeken diğer bir ekonomik zirve de 21-22 Kasım’da Pakistan’da toplanan D-8 liderlerinin toplantısıdır. Haziran 1997’de gelişmekte olan ve nufuslarının çoğunluğu müslüman olan ülkeler tarafından oluşturulan bu grup (Endonezya, Malezya, Bengladeş, Pakistan, İran, Mısır, Nijerya ve Türkiye )her ülkede bir kez olacak şekilde sekizinci zirvesini gerçekleştirmiştir. D-8’in sekreteryası İstanbul’dadır. (Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütü “KEİ”nin yanı sıra İstanbul’daki ikinci uluslararası sekreteryadır) Kısa bir süre önce Azerbaycan’da yapılan, orta asya cumhuriyetleri, Afganistan, Pakistan, İran ve Türkiye’nin oluşturduğu Ekonomik İşbirliği Örgütü (ECO) zirvesi de Avrasya ekonomik gelişme sürecinde kayda değer bir kilometre taşı olmuştur.
AB ile de tam üyelik müzakerelerini sürdürmekte olan Türkiye, coğrafi konumu ve ekonomik gelişmesi ile doğru orantılı biçimde dünya ve Avrasya ekonomik gelişme ve yönlendirme sürecinde yerini almaktadır.Bu yer, batıdan doğuya, Pasifiğe doğru hareketlenen küresel ekonomik çekimin içinde daha da önem kazanmaya müsaittir.


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten