Nisan ayının başında, haber ajanslarında Ermeni askeri birliklerinin NATO (North Atlantic Treaty Organization/Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) birlikleri ile ortak tatbikat yaptıkları haberi çıkmıştır.[i] Haberlere göre “artan Amerikan-Ermeni askeri işbirliğine işaret edercesine”, Ermeni birlikleri Erivan’daki ABD Büyükelçisi tarafından uğurlandıktan sonra NATO’nun “Saber Junction 15” tatbikatlarına gitmek için Amerikan askeri uçağına binmiştir. NATO üyesi ve ortak ülkelerin ordularını bir araya getiren bu tatbikatların amacı, gelecekte NATO yönetiminde gerçekleşebilecek operasyonlar için çeşitli ülkelerin ordularının işbirliği yapmaları için eğitmektir.
Genel anlamda Ermenistan’ın ABD ile olan askeri işbirliği, Ermenistan’ın askeri birliklerini NATO standartlarına getirmeyi amaçlayan, Ermenistan’ın NATO ile olan Bireysel Ortaklık Eylem Planı (Individual Partnership Action Plan) çerçevesinde gerçekleşmektedir. Ancak NATO’yla olan işbirliğine rağmen, Ermenistan aslında Rusya güdümünde olan bir CSTO (Collective Security Treaty Organization/Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü) üyesidir. Kendisini belirli bir düşmanı olmayan caydırıcı bir askeri ittifak olarak tanımlasa da, CSTO’nun NATO’yu dengelemek için kurulmuş olduğu bir genel bilgidir.
Ermenistan, NATO’yla Bireysel Ortaklık Eylem Planı olan tek CSTO üyesi değildir. Kazakistan’ın da NATO ile böyle bir planı vardır. Ancak, Ermenistan’ın NATO ile olan bağlantısını bir hayli çelişkili yapan Ermenistan’a özel bazı unsurlar vardır:
Soğuk Savaş sonrasında bağımsızlığını elde ettiğinden beri hep Rusya’nın ekti alanı içinde olmuş olsa da, Ermenistan artık Rusya’nın bir uydu devleti haline gelmeye yaklaşmaktadır. Ermenistan’da bunun gerçekleşmekte olduğunu doğrulayan pek çok kişi vardır ve bu gelişmeden son derece rahatsız olmaktadırlar.
Şu anda Rusya’nın işgali altında olan, Ukrayna’nın Kırım’daki Sivastopol’da bulunan büyük askeri üssü dışında; Rusya’nın ülke dışındaki en büyük askeri üssü Ermenistan’da bulunmaktadır. Geçen sene bu askeri üssü hem kapasitesi artırılmış, hem de faaliyetleri 2044 yılına kadar uzatılmıştır. Ayrıca Ermenistan’ın Türkiye ile olan sınırını Ermeni birlikleri değil, Rus silahlı kuvvetleri korumaktadır.
Ermenistan’ın hem Türkiye’ye (bir NATO üyesi) hem de Azerbaycan’a (bir NATO ortağı) yönelik düşmanca tutumu, Kafkasya’daki istikrarsızlığı pekiştirmekten başka bir işe yaramamaktadır. Ermenistan halen Türkiye’nin topraklarıyla ilgili talepler ima etmektedir. Ermenistan, aleyhinde dört Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey’i kararı bulunmasına rağmen, halen Azerbaycan topraklarının %20’ini işgal etmektedir ve Dağlık Karabağ sorununun çözülmesi için uzlaşmak konusunda içten bir şekilde niyetli olduğunu herhangi bir şekilde göstermemektedir. Bir NATO üyesine ve bir NATO ortağına karşı olan düşmanca tutumuna rağmen, Ermenistan kafa karıştırıcı bir şekilde (ABD dâhil) hiçbir NATO üyesinden herhangi bir tepkiyle veya baskıyla karşılaşmamıştır.
NATO açısından bakılacak olursa; NATO, çok kesin bir şekilde Rusya’nın yörüngesinde olan ve Rusya’nın gücünü bölgeye yansıtması için kullandığı bir ülkenin silahlı kuvvetleriyle işbirliği yapmakta ve onu kuvvetlendirmektedir. Bu ülke, NATO’nun en önde gelen müttefiklerinden biri olan Türkiye’ye ve NATO’nun bölgedeki önemli ortaklarından biri Azerbaycan’a karşı inatçı bir şekilde düşmanca davranmaktadır. Bu ülke, Rusya tarafından kendisine Batılı ülkeler (çoğu NATO üyesidir) tarafından uygulanan ekonomik yaptırımları kırmak için kullanılmaktadır. Bazı uygulamalarını gözden geçirmesi konusunda herhangi bir baskı bile yapmadan, NATO sırf Rusya’yı rahatsız etmek için Ermenistan’a yardım etme niyetindedir. Bu tutum, NATO’nun çıkarlarına uygun ve ektili bir şekilde hizmet ediyor mu?
Rusya açısından bakılacak olursa; Rusya, en yakın müttefiklerinden birisinin, Rusya’nın kendisine karşı olduğunu düşündüğü NATO ile sıkı bir işbirliği içinde olmasına göz yummaktadır. Rusya’ya göre NATO Rusya’nın hayati çıkarlarının önünde bir engel teşkil etmektedir. O halde Rusya’nın, bir CSTO üyesi olan Ermenistan’ın NATO ile işbirliği yaparak Rusya’nın çıkarlarının altını oymasına sessiz kalması tuhaf değil midir?
Bu, Ermenistan’ın iki tarafı birbirine oynadığı tek vesile değildir. Ermenistan artık Rusya güdümlü Avrasya Ekonomi Birliğinin bir üyesidir. Ancak Ermenistan bir yandan da hala bağımsız bir şekilde Avrupa Birliği ile işbirliği arayışı içerisindedir. Bu iki Birlik yapıları gereği birbirleriyle uyumsuzdur, ancak Ermenistan buna rağmen halen sanki iki Birlik ile de benzer ilişkilere sahip olabilirmiş gibi davranmaktadır.
Ermenistan’ın fütursuzca bir yandan hem CSTO ve NATO’dan, bir yandan da hem Avrasya Ekonomi Birliği ve Avrupa Birliğinden faydalanması kafa karıştırıcı bir durumdur. Diğer pek çok ülkenin aksine, Ermenistan’ın çelişkili ilişkileri herhangi bir bedel ödemeden muhafaza edebilmektedir. İşbirliği yaptıkları bu ülkenin kendi çıkarlarına aktif olarak zarar verdiği, ne ABD (veya diğer NATO üyeleri), ne de Rusya’nın umurundaymış gibi gözükmektedir.
[i] “Armenian Troops In Fresh U.S.-Led Drills”, Azatutyun.am, http://www.azatutyun.am/content/article/26941456.html
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
ÇELİŞKİLİ İŞBİRLİĞİ: CSTO ÜYESİ ERMENİSTAN NATO’YLA BİRLİKTE ASKERİ TATBİKAT YAPTI
Mehmet Oğuzhan TULUN 21.04.2015 -
AŞIRICILIĞA KARŞI MÜCADELE VE OSMANLI MİRASI
Mehmet Oğuzhan TULUN 28.07.2022 -
BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİ OLARAK SOYKIRIM SUÇLAMASI
Mehmet Oğuzhan TULUN 26.05.2016 -
VATİKAN’IN TARİH SÖYLEMİNDE OLUMLU DEĞİŞİM
Mehmet Oğuzhan TULUN 04.02.2016 -
DÜNYA KİLİSELER KONSEYİ NEDİR?
Mehmet Oğuzhan TULUN 06.03.2014
-
ANCA SEÇİMLERDEN ÖNCE ADAYLARA NOTLARINI VERDİ
Tutku DİLAVER 02.11.2022 -
ERMENİSTAN’IN İRAN’A SİLAH SATIŞI
Ömer Engin LÜTEM 08.12.2010 -
TÜRKİYE’NİN BRICS ÜYELİĞİ BAŞVURUSU NE ANLAMA GELİYOR?
Selenay Erva YALÇIN 17.09.2024 -
100’NCÜ YILDA SOYKIRIM TEMALI FİLMLERİN DEĞERLENDİRMESİ
Onur DİRİBAŞ 27.07.2015 -
BİR RADİKAL ERMENİ PORTRESİ: SASUNYAN’IN AÇIK NEFRETİ
Aslan Yavuz ŞİR 28.01.2016
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"DEVAM EDEN DEVLET-HALEF DEVLET TARTIŞMALARI VE ULUSLARARASI SORUMLULUĞA HALEFİYET TEORİLERİ IŞIĞINDA ERMENİ MESELESİ" BAŞLIKLI KONFERANS