Ömer Engin LÜTEM
E. Büyükelçi
ABD Kongresi normal yasama görevi yanında bazı konularda görüşlerini bildirmek üzere kararlar da kabul etmektedir. Uygulanması zorunluluğu olmamakla beraber, Senato veya Temsilciler Meclisinin tutumunu yansıttığından bu kararlar kamuoyunu etkilemekte önemli bir rol oynamaktadır.
Amerikan vatandaşı Ermeniler ve Rumlar Türkiye’ye karşı olan olumsuz tutumlarını ve bazı taleplerini Kongreden kararlar geçirerek desteklemeye çalışmaktadır Türkiye’de bu kararların kabul edilmemesi için yoğun çaba harcamak durumunda kalmaktadır.
Söz konusu kararlar arasında Türkiye’yi en fazla rahatsız edeleri bir Ermeni soykırımı olduğunu ve bunun Kongre ve Amerikan Başkanı tarafından tanınması gerektiğini öne sürenleridir. Yaklaşık on iki yıldır her Temsilciler Meclisine (iki yılda bir seçilmektedir) ve bazen de Senato’ya bu tür karar tasarıları verilmiştir. Bunlardan ikisi komisyonlarda kabul edilerek Temsilciler Meclisine gelmiş ve ancak oylamadan önce Amerikan Başkanlarının (Bill Clinton ve George W. Bush) doğrudan veya dolaysız müdahalesi ile durdurulabilmiştir. Ancak Ermeni görüşlerini benimseyen Kongre üyeleri bu tür karar tasarılarını sunmaya devam etmişlerdir.
Son olarak 20 Mayıs 2013 tarihinde Temsilciler Meclisinde sunulan ve H.RES.227 numarası taşıyan bir tasarı, özetle, ABD Başkanından Türkiye ve Ermenistan arasında dengeli yapıcı, istikrarlı ve devamlı ilişkiler kurulması için çalışmasını istiyor ancak bu ilişkilerin temelinin Türkiye’nin Ermeni soykırımını ve sonuçlarını tanıması olduğunu belirtiyordu. 435 kişilik Temsilciler Meclisinde sadece 50 ortak sunucu bulabilen bu tasarı bir yıla yakın bir süreden beri Dışişleri Komitesinde gündeme alınmadan beklemektedir.
Söz konusu tasarının kabul edilme olasılığının fazla olmaması nedeniyle bu kez aynı konuda 3 Nisan’da Senato’ya bir karar taslağı sunulmuş bulunmaktadır. Öteden beri Ermeni görüşlerini destekleyen Senato Dışişleri Komitesi Başkanı Senatör Robert Menendez tarafından verilen bu tasarı, yukarıda değindiğimiz Temsilciler Meclisine sunulan tasarıdan daha ağır ifadeler içermektedir. Bunlar arasında 1915–1923 yılları arasında vuku bulmuş olan Ermeni soykırımı sırasında 1,5 milyon kişinin öldürüldüğü, 500.000 kişinin sürüldüğü, Ermenileri tarihi vatanlarındaki 2.500 yıllık varlığına son verildiği gibi bazı tarihsel nitelikte iddialar yanında Türk Hükümetinin 2011 yılında Kars’ta, Ermenistan ile barışı temsil eden bir heykeli yıktırdığı, ayrıca soykırımın inkârına devam etmekle de iki ülke arasında ilişiklerin gelişmesini engellediği gibi daha güncel eleştiriler de bulunmaktadır.
Tasarının işlem bölümünde şu hususlar yer almaktadır:
1. 24 Nisan 2014 tarihinde Ermeni Soykırımı yıldönümünün anılması
2. Yukarıda değindiğimiz H.RES. 227’de belirtildiği gibi, Amerikan Başkanının Türkiye ve Ermenistan arasında dengeli yapıcı, istikrarlı ve devamlı ilişkiler kurulması için çalışması, bu ilişkilerin temelinin Türkiye’nin Ermeni soykırımını ve sonuçlarını tanıması
3. ABD Başkanın ülkenin dış politikasının insan hakları, insanlığa karşı suçlar, etnik temizlik ve soykırım konularına uygun bir anlayış ve duyarlığı yansıtmasını sağlaması
Amerikan dış politikasının soykırım ve diğer insanlığa karşı suçlara daha fazla önem vermesini amaçlayan bu son husus hariç ilk iki madde doğrudan Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili olup önümüzdeki 24 Nisan’ın ABD’de törenlerle anılmasını ayrıca Türkiye ile Ermenistan arasında ilişki kurulmasının Türkiye’nin soykırım iddialarını ve sonuçlarını tanımasına bağlamaktadır.
Bu tasarının kabul edilme olasılığı var mıdır? Robert Menendez’in Senato Dışişleri Komitesi Başkanı olması tasarının bu Komitede kabul edilme şansının bulunduğunu düşündürmektedir. Bundan sonraki aşama olan Senato Genel Kurulunda ne olabileceğini tahmin etmek ise zordur.
Tasarıda bu yıl 24 Nisan’da Ermeni soykırımının anılması ön görüldüğünden önümüzdeki iki hafta içinde oylamaya konulması beklenmektedir.
----------------------------------------
TASARININ İŞLEM BÖLÜMÜNÜN İNGİLİZCE ASLI ŞÖYLE:
"(1) to remember and observe the anniversary of the Armenian Genocide on April 24, 2014."
"(2) that the President should work toward an equitable, constructive, stable, and durable Armenian-Turkish relationship that includes the full acknowledgment by the Government of the Republic of Turkey of the facts about the Armenian Genocide; and"
"(3) that the President should ensure that the foreign policy of the United States reflects appropriate understanding and sensitivity concerning issues related to human rights, crimes against humanity, ethnic cleansing, and genocide documented in the United States record relating to the Armenian Genocide."
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
D.L. PHİLLİPS’İN TÜRKİYE-ERMENİSTAN PROTOKOLLERİ DİPLOMATİK TARİHİ (TAM METİN)
Ömer Engin LÜTEM 01.04.2012 -
SARDARAPAT: OLMAYAN ZAFER
Ömer Engin LÜTEM 28.05.2015 -
TATİLLERDEN SONRA ERMENİ SORUNU II
Ömer Engin LÜTEM 05.09.2011 -
NORMELLEŞME VE BARIŞMA
Ömer Engin LÜTEM 19.05.2011 -
YENİ PAPA VE ERMENİ SOYKIRIM İDDİALARI
Ömer Engin LÜTEM 07.06.2013
-
BULGARİSTAN’IN TAZMİNAT TALEBİ
Ömer Engin LÜTEM 06.01.2010 -
TÜRKİYE-YUNANİSTAN MÜBADELESİ ÜZERİNE
AVİM 25.02.2020 -
ARJANTİN MAHKEMESİ KARARI
Ömer Engin LÜTEM 04.04.2011 -
AVRUPA’DA GEÇTİĞİMİZ HAFTA (16 EKİM – 22 EKİM 2017)
Hazel ÇAĞAN ELBİR 23.10.2017 -
ABD’DEKİ ERMENİLERİN SAYISI
Ömer Engin LÜTEM 22.03.2010
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS