14.05.2014
Anadolu Ajansı/SARAYBOSNA
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı'nın medya sponsorluğunda gerçekleştirilen ve "Balkanların Davos'u" olarak adlandırılan bölgenin en büyük yatırım konferansı Saraybosna İş Forumu'na katıldı.
Forumun açılış konuşmaları öncesinde Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, ardından dualar okundu. Formun açış konuşmasını yapan Davutoğlu, Soma’da yaşanan kazada hayatını kaybedenler için Saraybosna’da duyduğu destek mesajlardan dolayı teşekkür ederek, Türkiye’de 3 gün yas ilan edildiğini hatırlattı.
Saraybosna’ya gelmeden once Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuğunu anlatan Davutoğlu, "Sayın Başbakanla Bosna Hersek'e gidip gitmememi görüştük. Kendileri gitmemi istedi, ‘bu, milletimiz için üzgün bir gün fakat git ve selamlarımı ilet, Bosna ve Balkanların kaderi kaderimizdir’ dedi" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, ‘’Eminim ki kurban yakınlarına sorsam onlar da ‘Saraybosna’ya git’ diye söylerler çünkü Saraybosna tolerans ruhunun bulunduğu şehirdir’’ dedi.
Bölgesel stratejik işbirliğinin önemini vurgulayan Davutoğlu, Saraybosna’da ilk İş Forumu’na katıldığını hatırlattı. Davutoğlu, "Şimdiki duruma bakarsak kritik tarihi dönüm noktasında olduğumuzu söyleyebiliriz. Tarihi akışları kaçıranlar zaman kaybederler, gelişme yolunda durgunluk yaşar. Ben stratejik anlamda 3 devlet tipinden bahsederim; birincisi vizyonlu ve iyi hükümetli devletler, onlar büyüyor; ikincisi ise vizyonda çok yaratıcı değil fakat uluslararsı sistemde statüsünü koruyan devletlerdir; üçüncüsü ise vizyonusuz ve administasyonu olmayanlar, onlar kırılgandır. Vizyon, tarihin akışını anlayabilmek ve ulusal kapasiteyi iyi bilmektir. Coğrafi konum ve nufüs, size verilen bir şey nasıl kullanacağımız size bağlı" ifadelerini kullandı.
Kendisine daha once Londra’da Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasını nasıl arttırdığını sorulduğunu hatırlatan Davutoğlu, yeni gaz veya petrol yatakların keşfedilmediği ancak insan kapasitesi keşfedildiğini anlattığını aktardı.
‘’Türkiye son 12 yılda bir hükümet devamlılığını gösterdi’’ diyen Davutoğlu, önceki dönemlerde krizlerin yaşandığını kaydetti. Davutoğlu, "Türkiye’de iktidara geldiğimizde firmanın kurulması 3 ay sürerdi ve ilk reformlarımızdan bunun birkaç saate indirmekti. İyi hükümet ve vizyonu olan ülkeler büyümeye devam edecek’’ dedi.
Şubatta Bosna Hersek’e geldiği zaman ülkede eylem ve protestoların yaşadığını ifade eden Davutoğlu, ekim ayında ülkede seçimlerin yapacağını ve bu bağlamda buradaki liderlerin birleşmesi gerektiği kaydetti. Davutoğlu, ‘’Ekimde seçim olacak ve liderler birleşmeli. Biz Bosna Hersek’I destekliyoruz’’ ifadesini de kullandı.
Bölgesel işbirliği örneği
Balkanlar bölgesinin burada bulunan ülkelerin birleşmesi ve ortakça hareket etmesi ile bölgesel büyüme göstereceğini anlatan Davutoğlu, bölgesel işbirliğinin örneği olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ı gösterdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ‘’Bütün bu tecrübelerle Balkanları yükselen bölge yapabiliriz fakat bunun için güçlü siyasi irade ve ortak yaklaşım gerekir. Eğer bu ülkeler ortak olmazsa büyük pazarlar için çok küçük oyuncular olur’’ dedi.
Ziraat Bankası’nın Bosna’da faaliyette olduğu ve Karadağ ve Kosova’da şubeler açacağını söyleyen Davutoğlu.Balkanlar kadar çok kıullanışlı ve potansiyeli yüksek bir bölge görmediğini ifade etti. Davutoğlu, Balkanların artık çatışma bölgesi değil, insanların tatillerini geçirdiği bir bölge olduğunu anlattı.
Sadece Bosna’nın arkadaşı olarak değil durumu takip eden biri olarak bu ülkeyi parlak gelecek beklediğini ifade eden Davutoğlu, işleyen devlet mekanizmaları ve hukuk üstünlüğüyle birlikte ülkenin büyük başarılara ulaşacağını söyledi.
Diğer konuşmacılar
Forum’da konuşma yapan Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, ülkesinin Türkiye ile olan işbirliği dolayısıyla duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vuyanoviç, ‘’Karadağ’ın Türkiye gibi büyük ve gelişmiş ülkelerlem olan işbirliği büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda bölgedeki işbirliklere büyük önem veriyoruz’’ diye konuştu.
Eski slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk ise Balkanlar bölgesindeki durumun ‘’artık iyiye gittiğini ve bölgenin artık Avrupa Birliği’nin fokusunda olması gerektiğinin" önemini vurguladı. Bölgede trajik olayların yaşandığını ifade eden Turk, bütün bu geçmişteki trajik olayların siyasi gelecek için bir ders olması gerektiğini vurguladı.
Bu yıl beşincisi düzenlenen Forum'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Slovenya'nın eski Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Katar Dışişleri Bakanı Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, dünyanın en büyük yatırım fonlarından biri olan Katar Investment Authority Genel Müdürü Ahmad Al Sayed, Malezya Prensi Perak Raja Dr. Nazrin Shah ile iş ve siyaset dünyasının çok sayıda isim katıldı.
Davutoğlu ikili temaslarda bulundu
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, temasları çerçevesinde Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya ile Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El Attiye ile görüştü.
Parlamento binasında yapılan görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Şubat ayında Bosna Hersek’i ziyaret ettiği sırada yetkililerle ikili ve bölgesel anlamda ekonomik ilişkilerin görüşüldüğünü anımsattı.
Davutoğlu, Türkiye olarak 100 milyon avro değerindeki kredi ile ülkedeki geri dönüşüm ve kırsal alanların gelişimine destek verildiğini ifade etti.
Katar ile Türkiye’nin Bosna Hersek’e destek konusunda görüşmeler yaptığını ifade eden Davutoğlu, Saraybosna İş Forumu’nun da bu verimli görüşmelerin yapılması için önemli fırsat yarattığını belirtti. Davutoğlu, ‘’Umarım bu görüşmeler istihdam sağlanması konusunda verimli olur ve kısa sürede meyvesini verir. Biz her zaman Bosna Hersek ile birlikte, Bosna Hersek ve Balkanların parlak geleceği için çalışacağız’’ dedi.
Katar Dışişleri Bakanı Attiye ise Bosna Hersek’in sunabileceği büyük potansiyellere, Türkiye’nin başlattığı inisiyatifin ardından dikkat etmeye başladıklarını anlattı. Katar’ın Bosna Hersek’e 2 şekilde yaklaşacağını ifade eden Attiye, ‘’Birincisi stratejik yatırımlar olacak, yani enerji sektörü. İkincisi ise Katar-Bosna Hersek Dostluk Fonu kurulması olacak. Bu daha ufak çaplı işletmelere destek olacak’’ diye konuştu.
http://www.aa.com.tr/tr/politika/328083--balkanlar-i-yukselen-bolge-yapmak-icin-guclu-siyasi-irade-gerekir
Henüz Yorum Yapılmamış.
- UKRAYNA ORDUSU EN BÜYÜK KAYBINI KRAMATORSK’TA VERDİ Avrupa - AB 13.05.2014
- GUARDİAN: AİHM’NİN KIBRIS KARARI, KIRIM’A EMSAL OLABİLİR Avrupa - AB 13.05.2014
- AB RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR GETİRDİ, UKRAYNA KRİZİNİ ÇÖZMEK İÇİN TEMASLAR SÜRÜYOR Avrupa - AB 13.05.2014
- KIRGIZİSTAN VE TACİKİSTAN ARASINDA SINIR SORUNU Asya - Pasifik 13.05.2014
- 'BALKANLAR ARTIK ÇATIŞMAYACAK' Balkanlar 13.05.2014
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS