1 Ekim 2020 tarihinde, Avrupa Birliği (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Özel Zirvesi’nde aldığı kararlar ve 6 Ekim 2020’de Avrupa Komisyonu Türkiye raporu, AB ve Türkiye gündemini meşgul etmiştir. Aralarında Doğu Akdeniz’in de bulunduğu AB – Türkiye ilişkilerini ilgilendiren konu başlıklarının değerlendirmeleri bilhassa Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından eleştiri ile karşılanmıştır.
Avrupa Komisyonu tarafından raporu oluşturulan Özel Zirve’de, Türkiye’yi ilgilendiren hususların rahatsız edici boyutu şaşırtıcı olmasa da genel olarak Türkiye’nin stratejik öneminin göz ardı edildiği dikkat çekmektedir. AB’nin Türkiye bakış açısı Doğu Akdeniz başlığı altında yedi maddede incelenmiştir.
AB’nin, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortamda ve Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesinde stratejik çıkarı bulunduğunun altı çizilmiştir. Söz konusu işbirliğinin önem derecesi Türkiye için de aynıdır. Avrupa Komisyonu tarafından ayrıca, iyi niyetli bir şekilde diyalog sürdürülmesinin, AB çıkarlarına aykırı olan ve uluslararası hukuku ve AB Üye Devletleri’nin egemenlik haklarını ihlal eden tek taraflı eylemlerden kaçınmanın mutlak bir gereklilik olduğu vurgulanmıştır. Bu nokta her iki taraf için de önem taşımaktadır. Zira Avrupa Komisyonu’nun bu noktada gözünden kaçan bir husus bulunmaktadır. 2003 yılından beri, Yunanistan’ın ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, dolayısıyla AB’nin tek taraflı faaliyetleri göz ardı edilmektedir[1]. Tüm görüş farklılıklarının barışçıl diyalog yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesi hususunda Türkiye de aynı hassasiyetleri göstermektedir. Avrupa Konseyi, Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışmasını yinelemektedir ancak Doğu Akdeniz’in önemli bir ülkesi olan Türkiye’yi bu paragrafta dahi dışarıda bırakmaktadır[2]. Dolayısıyla, Doğu Akdeniz’de AB yaklaşımlarının realist ve adil olması gerekmektedir.
AB, Yunanistan ve Türkiye'nin son zamanlarda güven artırıcı adımlarını ve iki ülkenin Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge'nin sınırlandırılmasına yönelik doğrudan istikşafi görüşmelere devam edeceklerinin duyurusunu memnuniyetle karşıladığını da dile getirmektedir. Bu çabaların sürdürülmesi ve genişletilmesi gerektiğini de vurgulamıştır. Ancak Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerde tek taraflı olunmaması vurgulanmaktaysa da, benzer vurgunun AB’nin keşif çalışmaları sırasında benimsediği tutum da göstermesi hayati önem taşımaktadır.
Öte yandan, raporda, Avrupa Komisyonun’nun, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin egemenlik haklarının ihlal edilmesini şiddetle kınadığını belirtmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri sürerek benzer eylemlerden gelecekte kaçınması gerektiğini belirtmiştir. Avrupa Konseyi, Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge'nin sınırlandırılmasının, uluslararası hukuka tam saygı içinde, iyi niyetle diyalog ve müzakere yoluyla ele alınması gerektiğinin altını çizmiştir. Ancak, Avrupa Konseyi’nin belirtmekten sürekli olarak kaçındığı bir gerçek vardır. GKRY’nin egemenlik haklarının ihlal edilmesi söz konusu değildir. Çünkü, GKRY’nin AB’ye katılmasının 1960 Garanti Anlaşması çerçevesinde hukuka aykırı olduğu hukukçularla vurgulanmıştır. Garanti Anlaşmasının 1. Maddesi, “Kıbrıs Cumhuriyeti herhangi bir devletle tamamen veya kısman herhangi bir siyasi veya iktisadi birliğe katılmamayı taahhüt eder. Bu itibarla herhangi bir diğer devletle birleşmeyi veya adanın taksimini doğrudan doğruya veya dolayısı ile teşvik edecek her nevi hareket yasak ve ilan eder.”[3] Dolayısıyla, GKRY’nin AB’de yer alması hukuka ters düşen bir durumdur. Bu sebeple eğer bir ihlâlden bahsedilecekse, Garanti Anlaşmasının hatırlatılmasında fayda vardır.
Avrupa Konseyi’nin, Birleşmiş Milletler (BM) himayesi altında müzakerelerin hızlı bir şekilde yeniden başlatılmasını desteklediği belirtilmiştir. Ayrıca Avrupa Konseyi, Kıbrıs sorununun, BM çerçevesinde AB'nin üzerine kurulduğu ilkeler doğrultusunda, 550 ve 789 sayılı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları dahil olmak üzere ilgili BMGK kararlarına uygun olarak kapsamlı bir çözümüne ilişkin tam olarak bağlılığını sürdürdüğünü ifade etmiştir. Avrupa Konseyi, Türkiye'den de benzer bir yaklaşımı beklediğini belirtmiştir. Raporda ayrıca AB, BM İyi Niyet Misyonu'na bir temsilci atamak da dahil olmak üzere müzakerelerin desteklenmesinde aktif bir rol oynamaya hazır olduğu belirtilmiştir[4].
Avrupa Konseyi’nin liderler toplantısında aldığı bir başka karar ise, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve GKRY’ye yönelik yasadışı olduğu iddia edilen faaliyetlerinin durdurulması halinde, Avrupa Konseyi’nin, Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna ilişkin yeni bir Türkiye-AB gündemi başlatmasıdır. Avrupa Konseyi tarafından öne sürülen iki durum, Türkiye-AB ilişkilerinin ilerleyemediği iki ayrı konudur. Bu iki konunun birbiriyle ilişkilendirilmesi halihazırda tıkanmış iki konunun ilerlemesini engellemesi yüksek bir ihtimaldir. Doğu Akdeniz’deki sıcak gelişmeler olmasaydı dahi Gümrük Birliği konusunda adım atması beklenen tarafın AB olduğunun hatırlatılmasında fayda vardır[5]. 2016 AB-Türkiye Bildirisi ile uyumlu olarak, üst düzey diyaloglar, göç konularından, gümrük birliği düzenlemelerinde sürekli işbirliğinden bahsedilmiştir, ancak ileriye yönelik adım atma sırası AB’dedir.
AB Genişleme raporunda dikkat çeken bir diğer husus ise, Türkiye’nin hassasiyetleri bilinmesine rağmen “Batı Balkanlar ve Türkiye”[6] ayrımının yapılmasıdır. Türkiye Balkanların, dolayısıyla Avrupa coğrafyasının bir parçasıdır. “Batı Balkanlar” ifadesi Türkiye ile AB arasındaki mesafenin açılması amacını barındırmaktadır. “Batı Balkanlar”ın da bu amaç doğrultusunda AB ve Türkiye arasında tampon bölge olarak değerlendirilmesine yol açmaktadır. Bu ifade ilk defa bu raporda kullanılmamıştır. AB’nin 29 Mayıs 2019 tarihli “Batı Balkanlar ve Türkiye’de Reformlar: Yıllık Değerlendirmeler ve Öneriler” başlıklı raporunda, önceki Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilci / Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, “Batı Balkanlar”ın Avrupa’nın bir parçası olduğunu gelecekte de AB’nin bir parçası olacağı ifadelerine yer vermişti[7].
Avrupa Komisyonu kararlarında görüldüğü gibi, AB – Türkiye ilişkilerinde ilerlemesi beklenen taraf yalnız Türkiye’dir. Hususlar teker teker ele alındığında, görülebilir ki yalnız Türkiye’nin çabaları AB ile ilişkilerin ivme kazanması için yeterli bir girişim değildir. Avrupa Konseyi’nin gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceği ve buna ilişkin olarak Aralık 2020 son tarih olarak belirlenmiştir. Bu tarih yalnız Türkiye için değil, AB’nin Türkiye ile ilişkilerin tarafsız bir gözle analiz edilmesi açısından da önem taşımaktadır.
Avrupa Konseyi’nin Doğu Akdeniz konusunda çok taraflı bir konferans çağrısı da Zirve’den çıkan bir diğer husustur. Böyle bir çağrı Türkiye'de olumlu bir yankı bulmuştur, zira bu çağrı ilk olarak Türkiye’den gelmiştir.
Her iki rapor da yalnız Türkiye’nin yapması gerekenleri sıralıyor gibi görünse de aslında AB’nin atması gereken hususları da içinde barındırmaktadır. Bilhassa ilerleme raporunda, bazı fasılların müzakerelere hala açılmamış olması ise AB’nin savunduğu değerlerle örtüşmemektedir. Gündeme gelmeyen fasıllar olmasına karşın, Türkiye’nin açık olan 17 fasılda ilerleme kaydettiği de belirtilmektedir[8].
Avrupa Birliği, her fırsatta devletler hukuku kaidelerini önemsediğini ve bu doğrultuda değerlerini korumayı hedeflediğini belirtmektedir. Ancak hukuk normları tek taraflı değerlendirmeyle sonuç vermez. Ancak ortak çıkarlar gözetilirse ilerleme kaydedilebilir. Türkiye AB üyelik sürecinde üzerine düşenleri yapmaya gayret eden bir aday ülkedir. Türkiye’nin bu niyetine raporda değinilmesi sevindirici bir gelişmedir. Ancak AB’nin de Türkiye’nin bakış açısına saygı göstermesi karşılıklı saygı ve güvenin geliştirilmesinde önem taşımaktadır.
*Fotoğraf: https://m.bianet.org/bianet/siyaset/208384-avrupa-konseyi-istanbul-a-heyet-gonderecek-kaygiliyiz
[1] “Greek Cypriot’s Unilateral Activities in the Eastern Mediterranean”, mfa.gov.tr, http://www.mfa.gov.tr/greek-cypriot_s-unilateral-activities-in-the-eastern-mediterranean.en.mfa
[2] “European Council Conclusions On External Relations, 1 October 2020 – II. External Relations, Eastern Mediterranean”, concilium.europa.eu, https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/10/01/european-council-conclusions-on-external-relations-1-october-2020/
[3] “2003-03-19 Türkiye'nin Kıbrıs'taki Varlığı Uluslararası Hukuka Dayalıdır”, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı, https://www.ab.gov.tr/p.php?e=28372
[4] “European Council Conclusions On External Relations, 1 October 2020 – II. External Relations, Eastern Mediterranean”, concilium.europa.eu, https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/10/01/european-council-conclusions-on-external-relations-1-october-2020/
[5] Hazel Çağan Elbir, “Avrupa Birliği’nin Trump’tan Önemli Sorumlulukları Var”, AVİM, 13 Haziran 2018, https://avim.org.tr/tr/Yorum/AVRUPA-BIRLIGI-NIN-TRUMP-TAN-ONEMLI-SORUMLULUKLARI-VAR
[6] “Communication from the Commission to the European Parliament, The Council, The European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions”, European Commission, 6 Ekim 2020, https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/20201006-communication-on-eu-enlargement-policy_en.pdf
[7] “Brexit’in Türkiye – AB İlişkileri Konusunda Düşündürdükleri”, AVİM, 16 Aralık 2019, https://avim.org.tr/tr/Analiz/BREXIT-IN-TURKIYE-AB-ILISKILERI-KONUSUNDA-DUSUNDURDUKLERI
[8] “Communication from the Commission to the European Parliament, The Council, The European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions”, European Commission, 6 Ekim 2020, https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/sites/near/files/20201006-communication-on-eu-enlargement-policy_en.pdf
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA PARLAMENTOSU VE AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI SEÇİMLERİ
Hazel ÇAĞAN ELBİR 12.06.2019 -
AVRUPA’NIN ORTA ASYA İLGİSİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 27.06.2019 -
AVRUPA’NIN AŞIRI SAĞ İLE SINAVI: AVUSTURYA
Hazel ÇAĞAN ELBİR 22.12.2017 -
AVRUPA’DA YABANCI DÜŞMANLIĞI KONUSUNDA SUNULABİLECEK ÖRNEKLERİN SAYISI ARTIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 17.12.2018 -
TÜRKİYE - ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞME SÜRECİNİ BALTALAMAYI HEDEFLEYEN GİRİŞİMLER
Hazel ÇAĞAN ELBİR 16.12.2022
-
KİTAP İNCELEMESİ: “ARMENIA’S FUTURE, RELATIONS WITH TURKEY, AND THE KARABAGH CONFLICT”
Gülperi GÜNGÖR 05.02.2020 -
JUSTIN MCCARTHY’NİN “TÜRKLER VE ERMENİLER: MİLLİYETÇİLİK VE OSMANLI İMPARATORLUĞUNDA ÇATIŞMA” KİTABININ BÖLÜM BÖLÜM ÖZET VE ANALİZLERİ - 1
Ekin GÜNAYSU 26.10.2015 -
AVRUPA’DA YABANCI DÜŞMANLIĞI KONUSUNDA SUNULABİLECEK ÖRNEKLERİN SAYISI ARTIYOR
Hazel ÇAĞAN ELBİR 17.12.2018 -
ERMENİ APOSTOLİK KİLİSESİNİN BİR BAŞPİSKOPOSU VE BİR KATİL EL ELE - ERİVAN’DAKİ EYLEMLERİN PERDE ARKASI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 15.05.2024 -
ORTA ASYA ÜLKELERİNDE YABANCI YATIRIM VE ÇİN’İN ROLÜ
Gülperi GÜNGÖR 16.12.2020
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"ERMENİ SORUNUNU ANLAMAK" BAŞLIKLI KONFERANS