Yakın tarihimizin acı veren olaylarından birisi birinci dünya savaşında Anadoluda ermeni vatandaşların zamanın yönetimi tarafından tehcire tabi tutulması, savaş koşulları içinde çok sayıda insanın bu yer değiştirme ve göç sırasında hayatını kaybetmesi, keza çok sayıda ailenin bugünün siyasi coğrafyası itibarıyla Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün gibi Ortadoğu ülkelerinde yeni bir hayata başlaması, birçoğunun da geleceklerini Osmanlı devleti sınırları ötesinde aramak zorunda kalmasıdır.
Tehcir politikasının ve uygulamasının gerekçeleri, uygulama koşulları, Anadolu halkının içinde bulunduğu durum, Birinci Dünya savaşı müttefik güçlerinin Osmanlı devletini çökertebilmek için kullandığı yöntemler, millet sistemine karşı gelişen ulusal devlet kavramı ve benzeri birçok unsur türk ve ermeni halkı, özellikle ermeni diyasporası tarafından farklı algılanmakta ve yorumlanmaktadır. Cereyan eden olaylar her iki halkın tarih belleklerinde silinmez izler bırakmıştır. Türkler ermenilerin suçlamalarını, ermeniler türklerin maruz kaldıklarını kabul etmemek birtarafa, şiddetle, hatta nefretle reddetmektedir.
Konunun siyasi propogandaya dönüştürülmesi, bir ulusu hedef alan karalama ve nefret kampanyası haline getirilmesi, mağdur ve kurbanların sayılarının oyuncaklaştırılması sorunu daha da çetrefil ve ortak nokta bulunulamaz hale getirmiştir. Katledilen tek bir canın dahi hesabının verllemeyeceğinin, vebalinden arınılamayacağının göz ardı edilerek, sanki sayı artırılırsa haklılık payı da artar anlayışı ile hareket edilmesi makul tartışma ortamını da kilitlemiştir. Olayların tarafsız bilim adamları ve tarihçiler tarafından araştırılması, incelenmesi, varılacak sonuçla uyumlu bir çözüm bulunması önerilerinin de kabul görmemesi ile uzlaşma ümitleri tam bir çıkmaza girmiştir.
Ancak devletler ve halklar, hele tarihsel bir birliktelikten geliyorlarsa ve varlıklarını bundan böyle de komşu olarak sürdürme durumundaysalar, kendilerine bahşedilen aklın gereği bir uzlaşma arama, birlikte barış içinde yaşama çabası gösterme dışında bir yol bulunmamaktadır. Ulaşılan bugünkü noktada, türk-ermeni uzlaşmasının yolu karşılıklı helalleşme olarak görülmektedir.
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
TÜRKİYE – ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Alev KILIÇ 05.02.2013 -
HAZAR DENİZİ DOĞAL GAZININ AVRUPA’YA TAŞINMA GÜZERGAHI BELLİ OLDU
Alev KILIÇ 01.07.2013 -
ORTAK GÜVENLİK ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ MOSKOVA ZİRVESİ
Alev KILIÇ 23.12.2012 -
2022 YILINA BAKIŞ
Alev KILIÇ 05.01.2022 -
AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNDE ERMENİ İDDİALARI REDDEDİLDİ
Alev KILIÇ 18.12.2013
-
PAŞİNYAN’DAN BARIŞ SÜRECİNE TEK TARAFLI BAKIŞ
Tuğçe TECİMER - Selenay Erva YALÇIN 12.02.2025 -
ERMENİSTAN İĞNEYİ KENDİSİNE BATIRMAYI NE ZAMAN ÖĞRENECEK
Alev KILIÇ 05.11.2012 -
İSRAİL’DEN SURİYE’YE HAVA SALDIRISI
Hande Apakan 18.03.2014 -
BAŞBAKAN’IN MESAJI
Ömer Engin LÜTEM 23.04.2014 -
ATEŞKES’İN ONSEKİZİNCİ YILINDA AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ
Alev KILIÇ 30.10.2012
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“TÜRKİYE-AZERBAYCAN-ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNDE YENİ JEOPOLİTİK DÖNEM” BAŞLIKLI KONFERANS