Bu yazı, ilk olarak AVİM tarafından 26 Aralık 2022'de İngilizce dilinde yayınlanmış bir makalenin çevirisidir.
Kendisini “The Jesuit Review of Faith and Culture (Cizvit İnanç ve Kültürü Üzerine İnceleme)” olarak tanıtan America Magazine’in beş editörüyle ahiren yapmış olduğu bir röportaj sırasında Roma Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis, Ukrayna halkının “şehitlerinden” söz ederken Rus olmayan etnik kökeni farklı işgalci askerleri “muhtemelen en zalimler”[1] şeklinde tanımlamıştır.
Papa Francis aşağıdaki açıklamada bulunmuştur:
“Ukrayna’dan bahsettiğim zaman, şehit olan bir halktan söz ediyorum. Şehit edilmiş bir halkınız var ise, onları şehit etmiş bir taraf vardır. Ukrayna konusunda konuştuğum zaman, zalimlik hakkında konuşuyorum, zira ülkeye giren birliklerin gaddarlığına dair çok fazla bilgiye sahibim. Genellikle, en zalim olanlar muhtemelen, Çeçenler, Buryatlar ve diğerleri gibi, Rusya’dan gelen, ancak Rus geleneğinden olmayanlardır. İşgal eden şüphesiz Rusya devletidir. Bu gayet açıktır. Kimi kınadığımın iyi bilinmesine rağmen, bazen gücendirmemek ve daha doğrusu genel olarak kınamak için belirtmemeye çalışıyorum. Bir isim soyadı belirtmeme gerek yok.”[2]
Papa Francis’in bu ağır önyargısını tam olarak anlamak için, hikayenin perde arkasındaki karakterlerini iyi tanımak gerekmektedir. Sadece Çeçenler ve Buryatlardan bahsedildiğinden, söz konusu ayrımcılık başlangıçta ırkçılığa dayalı gözükmektedir. Rusya Ordusu çok sayıda etnik kökenden olanlardan oluşmasına karşın, onlar Ruslardan ayrı tutulmaktadır.
Çeçen ve Buryatların, farklı dinlere mensup olmaları bu noktada önem taşımaktadır. Çeçenler çoğunlukla Müslüman olup, Buryatlar ise Tibetli Budist ve Şaman’dır.[3] Aksi halde, konu sadece kültürel veya ulusal “gelenek” meselesi olsaydı, Papa Francis, işgalci Rus Ordusunu oluşturan Ruslar dahil olmak üzere, diğer birçok etnik grubu da hedef alabilirdi.
Basının, işgalci Rus Ordusu içindeki Hristiyan olmayan birliklere yönelik ayrımcı tutumu yeni bir olgu değildir. Tam aksine, bu tutum uzun bir zamandan beri devam etmektedir. Liberal basının Ukrayna’daki savaşı haber yapan bir kısmı Rus Ordusundaki Buryat askerlerinden “barbarlar”, “pandalar” ve daha da kötü sıfatlarla söz etmeye çoktan başlamıştı.[4]
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürütmekte olduğu askeri operasyonunda orantısız biçimde etnik azınlıkları birincil savaş gücü olarak kullandığı doğrudur. İnsan hakları örgütleri ve bağımsız medya kuruluşları, Rus güçleri tarafından işlenmiş savaş suçlarına ilişkin yeterli oranda kanıtları belgelemişlerdir. Ancak, Ukrayna’da savaşan Rusya’nın ulusal azınlıklarına mensup askerlerinin, etnik Ruslardan daha kötü davrandığına dair kanıt bulunmamaktadır.[5]
Roma Katolik Kilisesi (Vatikan) lideri, neden “Rus olmayan gelenek”ten gelen kişilere iftira atmanın yararlı olabileceğine inanır? Bazıları Vatikan'ın, Rusya’nın Ukrayna'daki savaşının sadık destekçisi olan Rus Ortodoks Kilisesi'ni düşmanlaştırmaktan kaçınırken, anlaşmazlığa arabuluculuk yapmaya çalıştığını ileri sürmektedir. Zira bu tutum sayesinde Vatikan, en ağır suçları Hristiyan olmayanlara atfederek, Rus Ortodoks Kilisesi ile müzakerelerin devam etmesi için kapıyı açık tutabilir. Papa Francis’in, bahse konu röportajdan önce de, Vatikan'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa müdahale etmek ve çözmek için elinden gelen her şeyi yapacağını yinelediğinin not edilmesi gerekmektedir.[6]
Papa Francis’in Hristiyanlığı birleştirme amaçlı çabalarına rağmen, bu girişimin en azından yüzeysel anlamda geri tepmiş olduğu gözükmektedir. Rus Ortodoks Kilisesi’nin ayrımcı yorumlar konusunda sessiz kalmaya devam ettiği görülmektedir. Ancak, Rus hükümeti bu fırsatı sert bir tepki göstermek için kullanmış ve Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zakharova, Papa'nın Çeçenler ve Buryatlar hakkındaki sözlerinin Rus düşmanlığından daha da kötü olduğunu belirten bir açıklama yapmıştır.[7]
Dünya liderleri ve hükümetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşını durdurmanın yollarını aramakta ve bu yönde çaba göstermekte olduğu gözükmektedir. Bu çabaların bir kısmı iyi niyetle yapılmakta ve dünya barışına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'nin gayretleri iyi niyetli çabaların bir örneğidir. Uluslararası basında Türkiye'nin bu çabaları için bazı ülkelerin ve Birleşmiş Milletler'in övgülerini ve teşekkürlerini okumaktayız. Yukarıda bahsi geçen mülakatta dile getirilen bazı fikirlerin, bu amaca hizmet ettiğini söylemek mümkün değildir. Bu bağlamda, Rus birlikleri tarafından yapıldığı ileri sürülen şiddeti, askerlerin ırksal veya dinsel kökenine bağlamak barışa herhangi bir katkı sağmayacaktır. Tam aksine, bu tür açıklamalar veya imalar, dünya barışını baltalamakta ve geçmişin yaralarını derinleştirmektedir. Papa'nın Buryatlar ve Çeçenlerle ilgili açıklamalarının ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Vatikan'dan özür mesajı aldığı basında belirtilmektedir.[8] Bununla birlikte, dünyanın önde gelen siyasi ve dini liderlerinin sorunların çözümüne yardımcı olmaya çalışırken, işleri daha da kötüleştirmekten dikkatli bir şekilde kaçınmalarında yarar bulunmaktadır.
*Fotoğraf: Casa Santa Marta’da Papa Francis ile America Magazine’nin bazı çalışanları -Kaynak: VaticaNews.va
[1] Dina Newman, “Why Pope Francis Was Wrong About Ethnic Minorities In Russia”, Media Diversity Institute (blog), 08 Aralık 2022, https://www.media-diversity.org/why-pope-francis-was-wrong-about-ethnic-minorities-in-russia/.
[2] The Editors, “Exclusive: Pope Francis Discusses Ukraine, U.S. Bishops and More”, Magazine, America The Jesuit Review, 28 Kasım 2022, https://www.americamagazine.org/faith/2022/11/28/pope-francis-interview-america-244225.
[3] Elise Ann Allen, “Vatican Confirms Papal Apology, Russia Praises ‘Ability to Admit Mistakes’”, News Website, Crux, 15 Aralık 2022, https://cruxnow.com/vatican/2022/12/vatican-confirms-papal-apology-russia-praises-ability-to-admit-mistakes.
[4] Ульяна Виноградова, “‘“Самые жестокие и беспощадные”’: Анатолий Анатолич показал бурят, которые зверствовали в Буче”, OBOZREVATEL NEWS, 12 Mayıs 2022, https://news.obozrevatel.com/show/people/samyie-zhestokie-i-besposchadnyie-anatolij-anatolich-pokazal-buryat-kotoryie-zverstvovali-v-buche.htm; Dina Newman, “The ‘Savage Warriors’ of Siberia: How an Ethnic Minority in Russia Came to Be Unfairly Blamed for the Worst War Crimes in Ukraine”, Media Diversity Institute (blog), 12 Ağustos 2022, https://www.media-diversity.org/the-savage-warriors-of-siberia-how-an-ethnic-minority-in-russia-came-to-be-unfairly-blamed-for-the-worst-war-crimes-in-ukraine/.
[5] Pjotr Sauer, “‘Racist’ Interview with Pope Francis Causes Fury in Russia”, The Guardian, 29 Kasım 2022, blm. World news, https://www.theguardian.com/world/2022/nov/29/interview-pope-francis-fury-russia.
[6] Reuters, “Pope Francis Says Vatican Ready to Mediate to End Ukraine Conflict - Paper”, Reuters, 18 Kasım 2022, blm. Europe, https://www.reuters.com/world/europe/pope-francis-says-vatican-ready-mediate-end-ukraine-conflict-paper-2022-11-18/.
[7] Михаил Котляр, “«Это извращение». В Москве ответили на слова папы Римского о жестокости бурят и чеченцев”, News Website, Газета.Ru, 2022, https://www.gazeta.ru/politics/2022/11/28/15856213.shtml.
[8] Hugues Lefèvre, “Vatican Apologizes to Russia after Pope’s Remarks”, Aleteia, 15 Aralık 2022, https://aleteia.org/2022/12/15/vatican-apologizes-to-russia-after-popes-remarks/.
© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
AVRUPA REÇETESİ=ERMENİ ÜZÜNTÜSÜ: MİLLİYETÇİLİK GÖRÜNTÜSÜ ALTINDA NEFRET SÖYLEMİ
Teoman Ertuğrul TULUN 11.10.2018 -
DİPLOMASİ VE TARİHÇİLİKTE BİR ÇINAR: EMEKLİ BÜYÜKELÇİ BİLAL ŞİMŞİR’İN HATIRASINA
Teoman Ertuğrul TULUN 02.04.2024 -
YUNANİSTAN'IN DÜŞMANCA TUTUMUNA VE 1947 PARİS ANTLAŞMASI’NIN ASKERSİZLEŞTİRMEYE İLİŞKİN HÜKÜMLERİNİN İHLALİNE KARŞI RUSYA'NIN TEPKİSİ
Teoman Ertuğrul TULUN 23.01.2023 -
15. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNE GİDEN YOLDA AVİM
Teoman Ertuğrul TULUN 30.01.2023 -
PAPA’NIN AZERBAYCAN ZİYARETİ: EVRENSEL KARDEŞLİK İÇİN BİR SINAMA
Teoman Ertuğrul TULUN 17.09.2016
-
ALTAY CENGİZER İLE 3 NİSAN 2015 CUMA GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLEN SOHBET TOPLANTISI
Ali Kenan 07.04.2015 -
SASSOUNİAN’IN TAHLİYESİ TALEBİ TEKRAR GÜNDEMDE
Hazel ÇAĞAN ELBİR 29.05.2018 -
SASUNYAN’IN ŞARTLI TAHLİYESİNE KALİFORNİYA VALİSİ ONAY VERMEDİ
AVİM 01.06.2020 -
ERMENİSTAN’IN TÜRKİYE SINIRINDAKİ NÜKLEER SANTRALI
Alev KILIÇ 23.10.2012 -
ERMENİSTAN- DİASPORA KONFERANSI
Ömer Engin LÜTEM 15.12.2017
-
THE TRUTH WILL OUT -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2023 -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2022 -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
Türk-Ermeni İlişkileri Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2021 -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2020 -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2019 -
Türk-Ermeni Uyuşmazlığı Üzerine Ömer Engin Lütem Konferansları 2018 -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
Ermeni Sorunu Temel Bilgi ve Belgeler (2. Baskı)
-
EU-TÜRKİYE COOPERATION IN CENTRAL ASIA AND SOUTH CAUCASUS: TOWARDS SUSTAINABLE ENGAGEMENT IN ENERGY AND CONNECTIVITY -
AVİM 2023 YILLIK RAPOR | ANNUAL REPORT -
ÇAĞDAŞ BATI AVRUPA AKADEMİ DÜNYASINDA IRKÇILIĞIN VE YABANCI DÜŞMANLIĞININ ARAŞTIRILMASININ ZORLUĞU: FRANSA ÖRNEĞİ
-
"BİR ERMENİ OKULUNUN PANORAMASI: SANASARYAN KOLEJİ" BAŞLIKLI KONFERANS