1915 OLAYLARI KONUSUNDA VİLNİUS, LİTVANYA’DA DÜZENLENEN KONFERANS
Paylaş :
PDF İndir :

20.12.2019


13 Aralık 2019 tarihinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’da, Türkiye’nin Vilnius Büyükelçiliği tarafından “1915 Olayları Hakkında Mitler ve Propaganda” başlıklı bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak davet edilen AVİM Kıdemli Analisti Dr. Turgut Kerem Tuncel, 1915 olaylarını soykırım olarak değerlendiren çevrelerin, tezlerini kabul ettirmek adına kullandıkları söylem ve yöntemlerin bir değerlendirmesini yaptı. Dr. Tuncel, son yıllarda özellikle Doğu Avrupa’da ciddi bir endişe kaynağı olan “hibrit tehditler” kavramsallaştırmasının, bu söylem ve yöntemlerin anlaşılması için oldukça kullanışlı bir çerçeve sunduğunu belirtti. Soykırım tezinin savunucularının temel stratejisinin soykırım tezini tartışılamaz bir gerçek olarak dogmalaştırmak olduğunun altını çizen Dr. Tuncel, şayet konuyla ilgili bir çözüm bulunması isteniyorsa yapılması gereken şeyin açık, dürüst ve rasyonel tartışmaları mümkün kılacak mekanizmaların oluşturulması olduğunu söyledi.

Konferansın bir diğer davetli konuşmacısı olan AVİM Misafir Araştırmacısı Dr. Maxime Gauin ise konuşmasında, tartışılamaz bir dogma hâline getirilmeye çalışılan soykırım tezi savunucularının iddialarını gündeme getirirken başvurdukları kaynaklarda kullandıkları seçicilik, çarpıtma ve yalan belge üretme gibi yöntemler hakkında somut örnekler verdi. Dr. Gauin, konuşmasını, çalışmalarında ortaya koyduğu bu yöntemler hakkında şimdiye kadar muhataplarından herhangi bir cevap almadığını ve kendilerinden cevap beklediğini vurgulayarak tamamladı.

13 Aralık 2019’ta Vilnius’da düzenlenen “1915 Olayları Hakkında Mitler ve Propaganda” başlıklı konferans ile ilgili Litvanya basınında çıkan bir habere aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

https://slaptai.lt/gintaras-visockas-kaip-lietuvoje-buvo-izeistas-turkijos-ambasadorius/

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten