VİZE SERBESTİSİ, İKTİDAR-MUHALEFETİ “BİRLEŞTİRİYOR”
Paylaş :
PDF İndir :

20.10.2016


20.10.2016
Kosovahaber.net
Meclis Dışişleri Komisyonu üyeleri ile yapılan toplantıda Meclis Başkanı Kadri Veseli, Karadağ ile Sınır Anlaşması’nın onaylanmaması sonucu Avrupa Birliği’nden Kosova vatandaşlarının vize serbestisinden mahrum kalmamalarının talep edileceği Meclis’in açıklama yapması için komisyon üyeleriyle mutabakata vardı.

Bu açıklamada, Kosova ve Karadağ arasında sınırın belirlenmesine dair görüş farklarına rağmen iktidar koalisyonu ve muhalefetin, bu sürecin en kısa zamanda sona ermesi konusunda hemfikir oldukları belirtilmektedir.

Açıklamada, “Prensipteki bu konsensüsü esas almakla biz halk temsilcileri olarak, Kosova vatandaşlarına Schengen bölgesine serbest dolaşım hakkının tanınması için Avrupa Birliği üye ülkelerinden anlayış gösterilmesini talep ediyoruz. Kosova kurumlarının,  vize serbestisi rehberiyle talep edilen tüm yükümlülükleri yerine getirdiklerini bilginize sunmaktayız.”şeklinde değerlendirmeler yer almaktadır.

Meclis’in bu girişimi, iktidar koalisyonun büyük ortağı Kosova Demokratik Partisi-PDK tarafından gerekli adım olarak değerlendirildi. PDK milletvekili Blerta Deliu-Kodra konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bununla Kosova vatandaşlarının vize serbestisinin esiri olmayacağına dair AB ve Brüksel’in dikkatinin çekildiğini söyledi.

İktidar koalisyonun diğer büyük ortağı Kosova Demokratik Birliği-LDK milletvekili Adem Salihaj ise bu açıklamanın halen sunulmadığından dolayı bununla ilgili yorum yapmak istemediğini ifade etti.

“Açıklamayı halen almış değiliz ve bununla ilgili bilgi sahibi değiliz. Bu açıklamanın neleri içerdiğini bilmiyoruz.” diye belirtti Salihaj.

Diğer yandan ana muhalefet partisini teşkil eden Vetëvendosje Hareketi’nde ise bu tür bir sürece dahil olmaya hazır oldukları açıklandı.

“ Vetëvendosje,  Karadağ ile sınırın doğru belirlenmesine yakın ilgi göstermekle beraber gerekli iradeye de sahiptir ve bunu   gerçekleştirmek için doğru bir sürece dahil olmaya hazırız.  Ancak bu, sınırın belirlenmesinin sıfır noktaya geri dönmesiyle mümkün olduğu anlamındadır.” diye kaydeden Vetëvendosje temsilcisi Shkodran Hoti, vize serbestisi sürecindeki her bir gecikmenin bu Hükümet’in sorumsuzluğunun sonucu olduğunu söyledi.

AAK-lı Muharrem Nitaj, sözün beraberce uyumlaştırılmak istenen bir  açıklamaya ait olduğunu ifade etti.

Oysa Nisma milletvekili Zafir Berisha, bu açıklamanın herhangi bir taslağını henüz almadıklarını bildirdi.

“Karadağ ile anlaşmazlığı çözme hazırlığını ifade edeceğimiz bir açıklamayı AB-ye gönderebileceğimizi, Meclis Dış Politika Komisyonu’nda tartıştık.” diye belirtti Berisha. 
http://www.kosovahaber.net/?page=2,9,36795




Henüz Yorum Yapılmamış.