TÜRKMENİSTAN, VİYANA’DA "YABANCI TERÖRİST SAVAŞÇILAR" KONFERANSINA KATILDI
Paylaş :
PDF İndir :

14.02.2020


TRT Avaz (13 Şubat 2020)

Yabancı terörist savaşçıların güncel durumu, hukuki süreçleri, topluma yeniden kazandırılmaları gibi başlıkların ele alındığı konferansta, Türkmenistan’ın BM daimi temsilcisi tarafından “Türkmenistan’ın 2020-2024 Terörle Mücadele Ulusal Stratejisi” konulu bir sunum yapıldı.

Geçen yıl Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından onaylanan “2020-2024 Terörle Mücadele Ulusal Stratejisi;  BM Küresel Terörle Mücadele Stratejisinde ortaya konan ilkeler, BM Terörle Mücadele İcra Direktörlüğü'nün önerileri de dâhil olmak üzere, şiddet yanlısı aşırılık ve terörizmle mücadelede uluslararası iyi uygulamalara dayanıyor.

BM ve AGİT temsilcileri, konferansta yaptıkları konuşmalarda; Türkmenistan'ın bölgede güvenlik ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasındaki öncü rolüne dikkat çekerek, Türkmenistan'ın, Orta Asya'da şiddet yanlısı aşırılık ve terörle mücadele konusunda ulusal bir strateji benimseyen ilk ülke olduğunu vurguladılar.

Konferansta, terörist oluşumlara katılımın önlenmesi, yabancı teröristlerin seyahat imkanlarının sınırlandırılması, terörist gruplara katılmış yabancılara yönelik hukuki süreç ve rehabilitasyon, yeniden entegrasyonlarının sağlanması gibi konular tartışıldı.

Üst düzey konferansa Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi (UNOCT) Başkanı Vladimir Voronkov, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto’nun yanı sıra AGİT’e üye ülkelerin büyükelçi ve temsilcileri katıldı.

Konferansta, BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve Orta Asya'daki Bölgesel Önleyici Diplomasi Merkezi Başkanı Natalia German, AGİT Aşgabat Merkezi’nin Başkanı Natalya Drozd, Türkmenistan'ın terörle mücadele stratejisi konusundaki konuşmacıları oldular.

UNOCT Başkanı Vladimir Voronkov,  "Terörle mücadelede kalıcı ve doğru sonuçlar elde edebilmek için üye ülkeleri desteklemek, yeni kurumlar oluşturmak ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde hareket etmek bizim için en öncelikli konuların başında yer alıyor" değerlendirmesinde bulundu.

UNODC Başkanı Ghada Fathi Waly de bölgesel ve uluslararası kurumlar başta olmak üzere geniş katılımlı iş birliğiyle söz konusu sorunun üstesinden gelinebileceğini ifade etti.

https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/turkmenistan-viyana-da-yabanci-terorist-savascilar-konferansina-katildi/5e45416801a30a1010916be1

 




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten