TÜRKMENİSTAN-AFGANİSTAN BÖLGESEL ALTYAPI GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI
Paylaş :
PDF İndir :

12.02.2020


TRT Avaz (11 Şubat 2020)

Türkmenistan’ın Mari kentinde düzenlenen çalıştaya, her iki ülkenin Dışişleri, İçişleri, Savunma ve Enerji bakanlığı temsilcileri ile petrol ve gaz sektöründen uzmanların yanı sıra “İstanbul Süreci”ne dâhil devletlerin temsilcileri de katılıyor.

Aşkabat'ta bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Merkezi'nin desteğiyle düzenlenen çalıştayda;  “Afganistan İçin Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci” bağlamında bölgesel ulaşım altyapısının işlevselliğini artırmak,  potansiyel tehdit yönetimi ve bölgesel sınır ötesi işbirliği konuları ele alınıyor.

Çalıştayın birinci günü, Türkmenistan ve Afganistan'ın ilgili kurumları arasındaki işbirliği ile TAPI gaz boru hattı ve elektrik hatlarının inşası da dâhil olmak üzere bölgesel altyapı projeleri ele alındı.

Dün başlayan çalıştay üç gün sürecek.

 

Afganistan İçin Asya'nın Kalbi İstanbul Süreci

Afganistan’a destek sağlamak için 2011 yılında Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da bir konferans düzenlenmiş ve “İstanbul Süreci” başlatılmıştı. Konferansa, bölge ve bölgenin komşularından oluşan  “Asya’nın Kalbi” oluşumu ülkeleri katılmış ve Afganistan konusunda; siyaset ve güvenlik, ekonomi, eğitim, kültür, hukuk alanlarında yapılacak işbirliği ve uluslararası kuruluşlar ile bölge ülkelerinden beklentileri kapsayan 23 maddelik bir metin üzerinde mutabık kalmışlardı.

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan Krallığı, Tacikistan Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri Krallığı’ndan müteşekkil “Asya’nın Kalbi” ülkeleri tarafından 2 Kasım 2011 tarihinde kabul edilen “İstanbul Süreci”, üye ülkelerde yapılan çeşitli toplantılarla devam ediyor.

https://www.trtavaz.com.tr/haber/tur/avrasyadan/turkmenistan-afganistan-bolgesel-altyapi-guvenligi-calistayi/5e42864101a30a2d80c5fb36




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten