PAŞİNYAN’IN “LE TEMPS DU POİVOİR” RÖPORTAJINDAN BİR KESİT
Paylaş :
PDF İndir :

06.09.2019


Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 31 Ağustos'ta Nouvelles d’Arménie Magazine dergisine röportaj vermiştir. Ermeni haber sitesi ArmenPress'te Fransızca olarak yayınlanan ropörtaj'da Paşinyan'ın değindiği konular ve bu konulara verdiği cevaplar dikkat çekicidir.

Nouvelles d’Arménie Magazine (N.A.M.) : Kadife Devrim’den stratejik partnerimiz (ortağımız)  Rusya’nın duyabileceği şüphelerin üstesinden gelmeyi başardığınızı düşünüyor musunuz? Ermenistan halen Rusya'nın güvenilir stratejik partneri mi yoksa tam tersi mi?

Nikol Paşinyan (N.P.): Soruyu dile getirme şekliniz Rusya’nın Ermenistan’dan şüphe etme hakkına sahip olduğunu ve bizim ise bu hakka sahip olmadığımızı ima etmekte. Rusya her zaman bizden şüphe etme hakkına sahip ve biz de şüpheli konumda olacağız. Neden hiç kimse Ermenistan ve Rusya ilişkilerinde karşılıklı şüphe olup olmadığını sorgulamıyor? Örneğin Rusya Azerbaycan’a silah sattığında şüphe duymalı mıyız duymamalı mıyız?  Kendimizi, yüzlerce yıllık kompleksimizden kurtarmamız gerektiğini kastediyorum. Biz bağımsız/egemen ortaklarız.  Eğer bizden şüphe etmeye hakları varsa, bizim de onlar kadar onlardan şüphe duymaya hakkımız var.  Genel olarak bu esasta ilişkilerimizin devamlı gelişmesinin ve iyileşmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Herkesin haysiyetini gözeten/haysiyetine saygılı ilişkiler kurmamız gerekiyor. Bu gün ilişkilerimizin bu haysiyeti gözeten ilişkiler olduğuna eminim. Bizim de şüphelenme hakkı olanlar kadar şüphelenmeye hakkımız var. Kimse bize duyulan kuşkuların dağıtılmasının gündemimizin bir parçası olduğunu beklememelidir.

N.A.M.: Hem Rusya’nın stratejik ortağı olmak hem de aynı zamanda demokrasi ve basın özgürlüğü gibi Batı değerlerini savunmak mümkün müdür?

N.P.: İsrael Ori’yi hatırlayalım. Seyahatine Avrupa’da başladı, Avrupa başkentlerini dolaştı sonra Rusya’ya gitti ve eylemleri ile Rusya’yı bölgemize müdahale etmeye ikna etmeyi başardı. Diğer ülkeler bu rolü oynamaya hazırdı ama çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelmedi/olmadı. Neden Rusya ile olan stratejik ilişkimize bu kadar önem veriyoruz? Çünkü her zaman Rusya’yı bölgemize Avrupa değerlerini getiren bir güç olarak nitelendirdik. Bu gerçek çok önemlidir. Biz geri kalmış bir Asya devletinin müdahalesini istemedik, Rusya’nın müdahalesini istedik. Rusya’yı davet etmemizin sebebi Avrupa’nın en ilerici ve dinamik devletlerinden biri olmasıydı. Petro ne yaptı? Gençlerini Avrupa’da eğitim almaları için neden gönderdi? Neden Avrupa değerlerini benimsedi? Neden onları (gençleri) başka bölgelere/yerlere göndermedi? Avrupa değerleri ve Rusya değerleri ne ifade ediyor? Günümüz Rusya’sı Petro’nun değerleri değil mi, doğru mu yanlış mı? Eğer doğruysa, Rusya’nın değerleri ve Batı değerleri arasında bir çelişki yoktur. Gerçek şudur ki, Avrupa’nın kendisi bile aynı şeyleri aynı şekilde tasarlamıyor/yapmıyor/düşünmüyor; Polonya’nın Avrupa değerlerine kendine has bir yaklaşımı var, Fransa’nın da kendine has, İngiltere bu gün Brexit’i tercih ediyor. Bu ne anlama gelmekte? Bu aynı Avrupa değerleri sadece Avrupa değerleri değildir, bizim de değerlerimizdir. Neden? Çünkü biz de bu değerlerin gelişimde çok büyük bir yere sahiptik. Grégoria de Nareg’in Lamentations kitabı şimdiki Avrupa üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Bence Avrupa değerleri bizim değerlerimiz, Fransa’nın, İngiltere’nin ve Rusya’nın olduğu gibi; çünkü onları birlike yarattık. Bu yüzden amacımız Ermenistan’da Avrupa değerlerini uygulamak değil,  bir bütün halinde dünyaya getirmek için Avrupa tavasında geliştirip karıştırdığımız değerlerin uygulanmasını sağlamaktır. Bunlar bizim değerlerimizdir ve devrimimizin bunun en iyi delilidir. Avrupa’daki en demokratik devrimi gerçekleştirmemiz nasıl mümkün oldu? Çünkü demokrasi, genetik kodumuza basılmış bir değerdir. Ermenistan’ın ilk cumhuriyet döneminde kadınlar çoktan/zaten oy kullanma hakkına sahipti, oysa uygar dünyanın birçok ülkesinde kadınların bu hakkı yoktu. Avrupa’nın ortasında, 60’lı yıllara kadar kadınlar bu hakka sahip değildi. O zaman bu değeri Avrupa’ya bizim ihraç ettiğimizi söyleyebilir miyiz?

N.A.M.: Türkiye ve Rusya arasında bir yakınlaşma gözlemliyoruz, bu Ermenistan için bir tehdit oluşturuyor mu?

N.P: Bu soruyu daha önceki cevaplarımdan birinde cevapladım.

(Fransızca’dan tercüme eden Berfin Mahide Ertekin)

Röportajın tamamına https://armenpress.am/fre/news/986526/ adresinden ulaşılabilir. 

 




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten