TRT Haber (9 Ocak 2018)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) pazar günü yapılan erken genel seçimin galibi Ulusal Birlik Partisi (UBP) olmasına rağmen hiçbir partinin tek başına iktidara gelebilecek oy oranına ulaşamadı.
8 siyasi partinin yarıştığı erken genel seçimde UBP, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP), yüzde 5 barajını geçerek meclise giren 6 parti oldu.
UBP, oyların yüzde 35,58'ini alarak 21 milletvekiliyle mecliste temsil hakkı kazandı ancak oy oranı tek başına iktidar olmasına yetmiyor.
KKTC'de Cumhuriyet Meclisinde bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için 50 sandalyeden en az 26'sını alması gerekiyor.
İkili ya da üçlü koalisyon seçenekleri gündemde
Seçim sonuçlarına göre hiçbir partinin tek başına iktidar olamaması, ikili ya da üçlü koalisyon seçeneklerini gündeme taşıdı. Ancak 12 milletvekili çıkaran CTP ve 9 milletvekiline sahip HP’nin, daha önce UBP ile koalisyona gitmeyeceklerine ilişkin açıklamaları, "ikili koalisyon" ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor.
Seçimlere ilk kez giren ve yüzde 17,08 oyla meclisin 3. partisi olan HP’nin Genel Başkanı Kudret Özersay, seçimin ardından yaptığı açıklamada, verdikleri sözün arkasında durduklarını ve mevcut statükoya ortak olmayacaklarını belirterek koalisyon hükümetine kapılarını bir kez daha kapattı.
'Üçlü koalisyon' gündemde
CTP ve HP’nin aldığı karara uyması ve Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP ile hükümet kurmaya yanaşmaması halinde bu kez meclise giren diğer partilerle “üçlü koalisyon” kurulması olasılığı gündeme gelecek.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan hükümeti kurma görevini alması beklenen UBP liderinin, seçim barajını geçen diğer sağ partilerle üçlü koalisyon kurma olasılığı var fakat barajı geçen diğer üç partiden ikisinin üçer, birinin de iki milletvekili çıkarması muhtemel koalisyon hükümeti için sıkıntı yaratabilir. Üçlü koalisyon durumunda meclisteki milletvekili sayısı beş olan muhtemel hükümet ortaklarından ikisi, mecliste grup kuramayacak ve komitelerde yer alamayacak. Bu durum, zorlukları da beraberinde getirecek.
UBP'nin hükümeti kuramaması halinde Cumhurbaşkanı Akıncı, görevi ikinci parti olan CTP'ye verecek. CTP de UBP dışında kalan partilerle geniş tabanlı hükümet kurmak için diğer partilerin kapısını çalabilecek.
KKTC yeniden seçime gidilebilir
İkili ya da üçlü koalisyon seçeneklerinin başarılı olamaması durumunda hükümetin kurulamayacağı ve seçim hükümetine gidilebileceği yönünde tartışmalar da gündemde yerini alıyor.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- KKTC'DE SEÇİMİN ARDINDAN KOALİSYON SEÇENEKLERİ MASADA Avrupa - AB 10.01.2018
- TÜRKMEN YASASI IRAK PARLAMENTOSUNDA Irak 10.01.2018
-
ALMANYA'DA YENİ KUŞAK CİHATÇI TEHLİKESİ: GERİ DÖNEN ÇOCUKLAR Avrupa - AB 10.01.2018
-
HIRVATİSTAN CUMHURBAŞKANI KOLİNDA GRABAR KİTAROVİC: TÜRKİYE'NİN AB YOLUNDA TUTULMASI BİRLİK AÇISINDAN HAYIRLIDIR Balkanlar 10.01.2018
- NIMITZ’İN YENİ İSİM TEKLİFLERİ: ”KUZEY”, ”YUKARI” VEYA ”YENİ MAKEDONYA” Balkanlar 10.01.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS