Kırım Haber Ajansı, 09 Ocak 2018
Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Vladimir Yelçenko, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin Donbas’taki barışı koruma operasyonu görevi üstünde çalışmaya hazır olduğunu, ancak Rusya’nın tüm önemli hükümleri reddettiğini anlattı.
Eurointegration.com.ua haber sitesine konuşan Yelçenko, “BM Güvenlik Kurulu barışı koruma operasyonunun görevini belirleme konusunda çalışmaya başlamaya hazırdı. Fakat Rusya tüm önemli hükümleri reddederek, BM barış gücünün sadece AGİT gözlemcilerini korumasını öngören kendi garip operasyon fikrini savundu.” diye anlattı.
Barış gücü askerlerin Ukrayna-Rusya sınırında yerleştirilmesi gerektiğini, ancak Rusya’nın bu seçeneği reddettiğini kaydeden Yelçenko, “Bu kimsenin hiçbir zaman aşmayı kabul etmeyeceği bir ‘kırmızı çizgi’. Bu yüzden bana göre bu konuda yakın zamanda bir ilerleme kaydedilmeyecek. Evet, bir şans vardı, ancak Rusya bunu kullanmadı veya kullanılmasına izin vermedi.” diye kaydetti.
Rusya’nın en başından beri Donbas topraklarında BM barış gücünün olmasını istemediğini vurgulayan Ukrayna temsilcisi, “Bence bu sadece bir oyundu… Onlar mevcut durumu korumak veya bu krizi onlarca sene sürdürerek Rus şartlarında bir “barış gücü” operasyonu istiyor. Onların şartlarını kabul etseydik, daha sonra ne yapacağımızı ve bölgeden Rusya'yı nasıl çıkaracağımızı bilemediğimiz, bir barış operasyonuna sahip olurduk.” şeklinde konuştu.
Bilindiği gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 20 Eylül’de katıldığı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında BM’ye Donbas’a barış gücü gönderme çağrısı yaptı. Poroşenko, “Donbas’a barış gücü gönderilmesi ile ilgili talebi tasdik etmek istiyorum. Bu ne kadar erken gerçekleştirilirse o kadar iyi.” diyerek Ukrayna-Rusya sınırının, Ukrayna yönetiminin geçici olarak kontrolü altında olmayan bölgesi üzerinde uluslararası bir kontrol mekanizmasının güvenliği sağlaması gerektiğini ekledi.
5 Eylül tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesine Birleşmiş Milletler (BM) barış gücünün gönderilmesinin “yerinde” olduğunu ifade ederek Rusya Dışişleri Bakanlığı’na Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ilgili kararı sunma görevi verdiğini bildirdi.
Ruslar, Donbas’a barış gücünün AGİT misyonunun korunması için ve sadece Rusya yanlısı teröristler ile Ukraynalı askerler arasındaki ayırım çizgisine göndermek istiyor, ayrıca misyon için görüşmelerin başlaması adına Ukrayna’nın, ayrılıkçı teröristlerin kurduğu sözde Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin sözde yönetimlerini kabul etmesini talep ediyor. Ayrıca Rusya’nın teklifine göre barış misyonunun ağır silahların bulundurma ve sınırları kontrol etme hakkı olmayacak.
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
HIRVATİSTAN CUMHURBAŞKANI KOLİNDA GRABAR KİTAROVİC: TÜRKİYE'NİN AB YOLUNDA TUTULMASI BİRLİK AÇISINDAN HAYIRLIDIR Balkanlar 10.01.2018
- ÜNLÜ RUS UZMAN: ERMENİSTAN'A EN FAZLA İHRACAT TÜRKİYE'DEN YAPILIYOR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 10.01.2018
- TÜRKMEN YASASI IRAK PARLAMENTOSUNDA Irak 10.01.2018
- 'RUSYA, DONBAS'A BARIŞ GÜCÜ GÖNDERME MÜZAKERELERINI ENGELLEDI' Asya - Pasifik 10.01.2018
- "AFGANISTAN’A YAPILAN GIDA YARDIMLARI PAZARDA SATILIYOR" Asya - Pasifik 10.01.2018
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS