KAZAKİSTAN LATİN ALFABESİ TABANLI YENİ PARALARI TANITTI
Paylaş :
PDF İndir :

04.05.2019


Turan Haber Ajansı (3 Mayıs 2019)

Kazakistan Ulusal Bankası ülkenin yeni latin alfabesinde hazırlanmışyeni paralarını basına tanıttı

Banka yaptığı açıklamada, yeni Tenge paralarının 26 Nisan'da 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 tenge cinsinden çıkarılacağını bildirdi.


100 Tenge madeni parası mevcut resmi döiz kuruna göre yaklaşık olarak 26 cent (abd) değerindedir. 

Banka, yeni sikkelerin tasarımının 20 Mart'ta göreve başlayan ve Nursultan Nazarbeyev'in ardından devler başkanlığı koltuğuna oturan geçici Cumhurbaşkanı Qasym-Zhomart Toqaev tarafından onaylandığını söyledi. 

Madeni paralar, Ön yüzlerinde Kazakistan'ın devlet armasını ve Qazaqstan kelimesi yerine Qazaqstan Respyblikasy (Kazakistan Cumhuriyeti) olarak değiştirildi. 

Paraların diğer yüzünde ise, ulusal para birimi, tenge adı ve Kazakistan Ulusal Bankası - QUB kısaltması yer alıyor. 

Yeni madeni paralar eski paralar ile karşılaştırıldığında önceki sikkelerden ağırlık ve büyüklük bakamından farklı değil. 


Nazarbayev'in Nisan 2017'deki açıklamasına göre Kazakistan'daki tüm belgeler, yayınlar, ve sokak tabelaları ile işaretleri 2025 senesine kadar latin esaslı alfabeye geçileceğini açıklamıştı 

Devet başkanı Nazarbayev bu tasarıyı Ekim 2017'deki bir kararname imzaladıştı. Nazarbayev bu çalışması ile Kazakistan kültürünü vurgulamak tanıtmak istediği açık bir şekilde görülüyor. Ülkesini Rusya ve Sovyet dönemi etkisinden uzaklaştırmak istediği görülüyor. 

1929'da Sovyet yetkililer, Sovyetler Birliği'ndeki Müslüman azınlıkların kullandığı geleneksel Arap alfabesi harfleri Latin alfabesiyle değiştirdi. 

1940'da Latin alfabesi Rus dilinde kullanılan alfabesi olan Kiril alfabesiyle değiştirildi.

Kasım ayında Sovyet sonrası Kazakistan’da Latin kökenli alfabede basılacak ilk Kazak dili gazetesi yayınlandı. 

https://www.turanhaberajansi.org/haber/7412/kazakistan-latin-alfabesi-tabanli-yeni-paralari-tanitti.html




Henüz Yorum Yapılmamış.