28/07/2015
Yeni Şafak
Irak Dışişleri Bakanı Caferi, Türkiye'nin operasyonlarıyla ilgili "Kendi ve bizim güvenliğimizi koruma noktasında Türkiye'nin attığı her adımın yanındayız" dedi.
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütü DAEŞ hedeflerine karşı operasyonlarıyla ilgili, "Kendi ve bizim güvenliğimizi koruma noktasında Türkiye'nin attığı her adımın yanındayız" dedi.
Caferi, resmi temaslar için Bağdat'a gelen İranlı mevkidaşı Cevat Zarif ile Yeşil Bölge'deki ofisinde görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya değinen Caferi, nükleer sorunun ABD ile İran yönetimi arasında uzun süren gerginliğe yol açtığını dile getirerek, bu gerginliğin İran ve ona komşu ülkeler üzerinde de etkisini olduğunu belirtti. Caferi, "Bu problemin çözümü güçlü ve cesur iradeye bağlıydı. Bu süreçte önemli bir yakınlaşma meydana geldi. İran İslam Cumuriyeti liderliği ve cesurluğuyla bu probleme karşı zor ama imkansız olmayan çözümler getirebileceğini gösterdi" dedi.
"Terör bugün tüm bölge ve dünya ülkelerinde savaş davulunu çalıyor" diyen Caferi, "Yakın zamana kadar bazı ülkeler terör tehdidinden uzak olsa da bu ülkeler bir anda savaş davuluyla karşı karşıya kaldı. Dünyayla birlikte teröre karşı mücadele vermekten başka çaremiz yok. Irak bugün uluslararası barışı savunan ve terörle mücadele eden herkesin yanında yer alıyor. Çünkü terörün riskleri uluslararası boyutludur ve bize göre gerçek bir savaş yürütülüyor" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'nin attığı her adımın yanındayız"
Irak Dışişleri Bakanı Caferi, Türkiye'nin Suriye'deki DAEŞ hedeflerine yönelik operasyonlarına da değinerek, şunları söyledi:
"Türkiye, yeri, tarihi ve tecrübesinin yanında güçlü ekonomiye sahip bir ülke. Türkiye'nin iradesinin bizim irademizle birleşmesini temenni ederiz. Bugün yaşadığı bazı terör olaylarının bedelini ödüyor. Geçtiğimiz günlerde de terörle mücadelede uluslararası koalisyon uçaklarının uçuşunu kolaylaştırdı. Kendi ve bizim güvenliğimizi koruma noktasında Türkiye'nin attığı her adımın yanındayız."
DAEŞ'e karşı ülkesinin savaş ve mücadele iradesinin galip geleceğini de sözlerine ekleyen Caferi, "DAEŞ, ilk Suriye'de ortaya çıktı fakat bugün tehdidi tüm dünyayı sardı" ifadesini kullandı.
Öte yandan İranlı Bakan Zarif, gerçekleştirdikleri nükleer anlaşmanın "yapay bir sorunu" çözdüğünü ileri sürerek, bölgede dostluk ve dayanışma esasına dayalı diyaloğun gelişmesi gerektiğine işaret etti.
Zarif, Irak halkının terörle mücadele birincil savunma hattını teşkil ettiğini söyleyerek, ülkesinin terörle mücadelesinde Irak hükümeti ve halkının yanında olduğunu vurguladı.
Bir gazetecinin "Yapılan anlaşmaya karşı bazı Körfez ülkelerinin tutumu" hakkında soruya yönelik Zarif, "Bu anlaşmadan bölgedeki dostlarımızın korkmaması gerektiğini düşünüyoruz. Gerçekleşen anlaşma bölgeye daha fazla barış ve güvenlik getirecek, bunlardan da korkmamak lazım" değerlendirmesi yaptı.
Bölgenin güvenliği
Zarif, İran'nın nükleer anlaşması öncesi ve sonrası güçlü bir devlet olduğunu savunarak, şunları kaydetti:
"Bu güç, komşu ülkelerle işbirliğinin çıkarı ve hizmeti doğrultusunda olacak. Hiçbir komşu ülkeyle bir sorunumuz yok. Suriye, Irak ve Yemen'deki gelişmelerle ilgili bazılarıyla görüş ayrılıkları yaşayabiliriz. Fakat bölgedeki her ülkenin güvenliği bizim güvenliğimiz niteliğindedir" diye konuştu.
Cevat Zarif, "Aramızda bazı ihtilafların olmasına rağmen Türkiye'deki dostlarımızla bölgesel konuları konuşuyoruz" diyerek, şunları dile getirdi:
"Bu ihtilaflardan biri uluslararası olarak tanınan sınırlar dışındaki gücün kullanımıdır. Suudi Arabistan hükümetinin Yemen halkına yönelik güç politikasını reddediyoruz. Bunun da hiçbir şeyi çözeceğini düşünmüyoruz. Bu gibi bölgesel konuları Suudi Arabistan dahil olmak üzere tüm bölge ülkeleriyle diyalog yoluyla çözmeye hazırız."
Bağdat temasları öncesi Necef ve Kerbela'yı ziyaret eden Zarif, burada Şiilerin dini otoritesi Ayetullah Ali es-Sistani ve diğer mercilerle görüşmüştü.
Zarif'in Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile görüşmesi bekleniyor.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- ABD: TÜRKİYE’NİN PKK’YA KARŞI KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR Irak 27.07.2015
- 'RUSYA, SURİYE'DEKİ YATIRIMLARINA DEVAM EDEBİLİR' Asya - Pasifik 27.07.2015
- KAZAKİSTAN DTÖ ANLAŞMASINI İMZALADI Asya - Pasifik 27.07.2015
- AB, 'NÜKLEER ANLAŞMANIN' ARDINDAN BÖLGE ÜLKELERININ ENDİŞELERİNİ GİDERMEYE ÇALIŞIYOR Avrupa - AB 27.07.2015
- ROMANYA'DAN MACARİSTAN BAŞBAKANI'NA 'REVİZYONİZM' TEPKİSİ Balkanlar 27.07.2015
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 08.05.2026
“GÜNÜMÜZDE DİNİN SİYASET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: PATRİKHANE ÖRNEĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
