IRAK'TA AMERİKAN SİSTEMİN SONU
Paylaş :
PDF İndir :

03.05.2016


Yeni Yüzyıl, 02 Mayıs 2016

ABD, Irak’ta istediği ‘merkezi hükümet’ idealini bir türlü gerçekleştiremedi. Bölünme açık açık dile getirilirken, Batılı yorumcular Şiilerin Meclis’i işgal etmesini ‘Amerikan işgaliyle kurulan politik sistemin iflası’ şeklinde yorumladı.

IRAK’TA Başbakan Haydar İbadi öncülüğünde, bölünmenin, mezhep savaşının ve yolsuzluğun önüne geçmek amacıyla yapılmak istenen reformlar, ülkedeki siyasi krizin ne kadar derin olduğunu gösterdi. Ülkenin en güçlü Şii lideri Mukteda el-Sadr taraftarları önceki gün, yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’ye girerek Irak Parlamentosu’nu işgal etti. Göstericiler geceyarısı Meclis binasını kendi rızalarıyla terk ederken bu kez Yeşil Bölge’deki festival alanına ilerlediler. Eylemcilerden Muhammed Abduzzehra, festival alanında eylem başlattıklarını ve bu eyleme siyasi etkilerden arınmış bir teknokrat hükümeti kuruluncaya kadar devam edeceklerini aktardı.

 

Teknokrat hükümeti kurulamıyor

 

Irak Başbakanı Haydar İbadi, yolsuzlukla mücadele için ülkede parti, etnik ve mezhepsel ayrılıkları dengelemek amacıyla seçilen bazı bakanları teknokratlarla değiştirmek istiyor. Ancak siyasi partiler değişikliğe karşı çıkıyor. Sadr ise, İbadi'ye bakanları partizan olmayan teknokratlarla değiştirmesi yönünde baskı yapıyor. Başbakanlık koltuğuna 2014 yılında gelen İbadi, yolsuzlukla ve mezhepsel ayrılıklarla mücadele sözü vermişti. Fakat teknokratlardan oluşan yeni bir kabineyi henüz oluşturamadı.

 

Beyaz Saray politikası kuşkulu

 

İngiliz Independent gazetesinden Patrick Cockburn, konuyla ilgili dünkü yazısında şu ifadeyi kullandı: “Bağdat’taki olaylar, Irak işgalinden sonra ABD’nin ülkede kurduğu politik sistemin dağılmakta olduğunu gösteriyor.” Washington Post gazetesindeki manşet haberde ise ABD’nin IŞİD’le mücadele planının güçlü ve istikrarlı bir Irak gerektirdiğini, bu durumda Amerikan hükümetinin Irak politikasının kuşku götürdüğü belirtildi.

 

‘Biden’ın ziyareti şüpheli’

 

IRAK’TAKI en güçlü Şii lider Mukteda el- Sadr ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak ziyaretini “şüpheli” olarak nitelendirdi. Sadr şunları söyledi: "Yolsuzluk yapanlar Irak'taki reformları engellemeye devam ediyor. Hükümetteki herhangi bir bakan bizim adayımız değil... Biden’ın Irak ziyareti şüpheli. Şimdiye kadar hiçbir bakan ve temsilcimiz hükümette bulunmuyor. Hiçbir siyasetçinin yanında da oturmuyoruz. Bu kabinenin de yarısı teknokrat yarısı da siyasi parti adaylarından oluşsun istendi, ben buna karşıyım. İbadi'ye de hizipçilik yanlılarından büyük baskılar söz konusu. Bunlardan kurtulmasını temenni ediyoruz."

 

Baskını yapanlar yargılanacak

 

IRAK Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Bağdat'ta hükümet binalarının yer aldığı korunaklı Yeşil Bölge'ye girerek parlamento binasını basan Şii lider Mukdeta es-Sadr yanlılarının bulunması ve yargılanması talimatı verdiği bildirildi. İbadi'nin, "söz konusu kişilerin bulunarak yargılanmalarını ve hak ettikleri cezayı almalarını" istediği ifade edildi.




Henüz Yorum Yapılmamış.