DANİMARKA MECLİSİNDE SOYKIRIM TARTIŞMASI ‘AB-TÜRKİYE ARASINDAKİ MÜZAKERELERİN DONDURULMASI KABUL EDİLMEDİ’
Paylaş :
PDF İndir :

20.01.2017


Gazete Kuzey 19 Ocak 2017

İrfan Kurtulmuş

Danimarka Meclisinde soykırım tartışması ‘AB-Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulması kabul edilmedi’

Danimarka Parlamentosunda dün Avrupa Birliği(AB)-Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulması ile Ermeni yasa tasarısının görüşülmesi gibi iki önemli konu gündeme damgasını vurdu.

Danimarka üçlü koalisyon hükümetine dışardan destek veren aşırı sağ eğilimli Danimarka Halk Partinin, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin durdurulması konusunda daha önce verdiği yasa önerisi kabul edilmedi.

Meclis Genel Kurulundaki oturumun ilk gündem maddesi olan yasa tasarısı, son karar aşaması görüşmesi tartışmaların sonunda yapılan oylamada “41 Evet” oyuna karşın “67 Hayır” oy’la reddedildi.

Bazı muhalefet partilerin, AB-Türkiye müzakerelerin dondurulması yönünde görüş belirtmelerine karşın, hükümet partileri Liberaller, Liberal İttifak ve Muhafazakar Parti ile ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar, Türkiye gibi büyük bir ülkeyle diyaloğun devam etmesi gerektiğini öne sürerek yasa önerisine karşı olduklarını belirterek hayır oyu verdiler.

Soykırım tartışması

Parlamentonun öğleden sonraki oturumunda, Birlik Listesi ile Alternativet Partinin verdiği,1915 olaylarının soykırım olduğu yönünde karar alınmasını isteyen yasa tasarısı tartışıldı.

Alternativet Partiden Rasmus Nordqvist ile Birlik Listesi’nden Nikolaj Villumsen tarafından geçtiğimiz ekim ayında verilen,

“1915-1923 yılları arasında Ermenilere karşı yapılan soykırımı inkar etme yönünde hükümetin tutumu nedir? Ve hükümet Alman Federal Meclisi ile Avrupa Parlamentosu(AP)gibi aynı eşitlikte soykırımı kabul edecek mi?” soru önergesi görüşüldü.

Birlik Listesi’nden Nikolaj Villumsen kürsüden ‘Soykırım’ kararı alınmasını neden istediklerini savunduğu konuşmasında, HDP’li milletvekili Garo Paylan’ın soykırımı dile getirdiği için hapis cezasıyla karşı karşıya olduğu örneğini de verdi.

Tarihi ve hukuki bir konu

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen verdiği cevapta, 1915 yılında ne olduğunu tam olarak kimsenin bilmediğini, hükümetin böyle bir trajediyi gizlemek gibi bir tutumunun olmayacağı gibi otorite olmak istemediğini söyledi.

Türkiye ile Ermenistan arasında diyalogdan yana olduklarını, soykırımın tarihi ve hukuki bir konu olduğuna değinen Dışişleri Bakanı Samuelsen, ”Danimarka hükümetinin yargı mercii olmadığını, modern Türkiye’de soykırım kelimesinin yasak olması gibi ifade özgürlüğü kısıtlamalarını kabul etmediklerini” belirtti.

Tarihi sorunlar tarihçiler karar vermeli

Danimarka koalisyon hükümeti büyük ortağı Liberallerin sözcüsü Michael Aastrup Jensen, ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat sözcüsü Nick Haekkerup ve Halk Parti sözcüsü Sören Jespersen gibi önemli sözcüler kürsüye gelerek yaptıkları konuşmalarda, ‘tarihi sorunları tarihçilerin araştırıp karar vermesi gerektiğini bunun siyasilerin görevi olmadığı yönünde görüş belirttiler.

Oylama 26 Ocak’ta

Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen’in, Türk hükümetinin Ermeni sorununda eleştirilmesi konusunda ortaya koyduğu iki metin, bazı parti sözcüleri arasında tartışmalara yol açtı.

Danimarka Parlamentosunun, Ermeni tasarısında Türkiye’ye karşı tutumu 26 Ocak Perşembe günü yapılacak oylamayla belirlenecek.




Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten