CUMHURBAŞKANI HASHİM THAÇİ YEMİN ETTİ
Paylaş :
PDF İndir :

08.04.2016


07.04.2016

Kosovahaber.net

 

Kosova Meclisinde bugün Hashim Thaçi’nin Cumhurbaşkanı görevine başlaması vesilesiyle yemin töreni düzenlendi. Törende yeni Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi yemin ettikten sonra iktidar milletvekillerine ve tören toplantıya katılan konuklara bir konuşma yaptı. 

Arnavutça ve Sırpça selamlamasından sonra Cumhurbaşkanı Thaçi,  bu günü hayatında gurur verici ve özel bir gün olarak nitelendirdi. Konuşmasında Thaçi,  30 yıllık kariyerinden söz etti ve Anayasayla uyumlu olarak ülkenin ve vatandaşların hizmetinde olacağını belirtti. 

Cumhurbaşkanı “Siyasi ve hayati kariyerim son otuz yılda Kosova’nın geçtiği gelişmeleri yansıtmaktadır.  Kosova’ya özgürlüğü ve bağımsızlığı getiren tüm süreçlerde angaje oldum. Çağdaş Kosova devletinin özgürlüğü, bağımsızlığı ve konsolidasyonunda alınan tüm kararlarda yönetim bölümü olmaktan gurur duymaktayım.  Kosova’yı birlikte değiştirdik” şeklinde konuştu. 

Thaçi, Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı görevinde de yeni, demokratik, Avrupai ve çok etnikli bir Kosova için angaje olmaya devam edeceğini söyledi. 

“Ülkemize ve vatandaşlarımıza inancım ve ümidim tamdır.  Kosova kurumlarına, Meclis, ve Hükümete güvenim tamdır. İyi yönetim ile devam edileceğine güveniyorum” şeklinde konuşmasına devam eden Thaçi,  Cumhurbaşkanı olarak Anayasa ve tüm yasalara saygının gösterilmesinin ve Kosova çıkarlarının garantisi olacağını belirterek,  etnik, dini, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan tüm vatandaşların temsilcisi olacağını kaydetti. 

Bağımsızlık Bildirgesi ve Kosova Anayasası gibi yüce değerlere bundan böyle de saygı göstereceğini söyleyen Thaçi,  Kosova vatandaşlarının vizyonunu ve amacının Avrupa Birliği,  ve NATO’ya entegre olmak ve  ABD ile ebediyen dostluğun sürdürülmesi olduğunu vurguladı. 

“İnsan hak ve özgürlüklerinin korunması, adalet, eğitim, sağlıkta reformlar, ekonomik kalkınma ve Kosova’ya yabancı yatırımcıları getirmekte çalışacağım” diyen Thaçi,  Kosova vatandaşlarının daha huzurlu bir yaşamı, istihdamı ve sosyal refahı hak ettiklerini ileri sürdü. 

Cumhurbaşkanı Thaçi, Kosova’nın önümüzdeki günlerde vatandaşlarımızın tüm Avrupalılar gibi serbest dolaşmasını sağlayacak vize serbestîsiyle ilgili öneriyi beklediğini ifade etti. 

Kosova Meclisi milletvekilleri önünde yaptığı konuşmasının devamında Kosova’nın bölgedeki konumuna da değinirken,  Kosova’nın bugün  bölgede barış ve istikrar etmeni olduğunu,  tüm bölge ülkeleriyle iyi komşuluk ilişkilerini geliştirdiğini, aynı zamanda  Sırbistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine ait diyaloga devam edilmesinde kararlı olduğunu kaydetti. 

“Bu süreçte uluslar arası camianın desteği vardı ve bundan sonra da olacak. İki ülke halkının aralarında acı bir geçmişi var. Geçmişi düzeltemeyiz, fakat tekrarlanmamasında kararlıyız” şeklinde konuşan Kosova’nın yeni Cumhurbaşkanı, geleneksel ve Avroatlantik değerleri esasınca geleceğin imar edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Her iki ülkenin Avrupa Birliği’ne bir an önce üye olması üçün çaba harcaması gereğine işaret eden Cumhurbaşkanı Thaçi, bu ülkelerin birbirine engel değil yardımcı olması gereğine işaret etti. Thaçi’ye göre diyalogun alternatifi yoktur. Ona göre şimdi diyalogun karar vermek ve uygulamalarda yeni dinamik ve enerjiye sahip olması gerekir. Thaçi, ülkenin başkanı olduğu gibi diyalogun da geniş bir siyasi ve halk uzlaşması oluşturulması üzerinde çalışacağını belirtti.

Kosova’nın uluslararası konumundan konuşan Cumhurbaşkanı Thaçi, Kosova’nın bölgesel, Avrupai ve dünya girişimleri üyeliği yönünde daha aktif çalışacağını vurguladı.

Thaçi konuşmasının devamında şöyle dedi:

”Kosova uluslararası partnerlerle BMÖ’ye üye olmak için daha sıkı çalışacak. Kosova dünya anti terörist bloğunun aktif üyesidir.   Her nerede ve her ne zaman gözlenirse Kosova her tür köktendincilik ve aşırıcı elementlere kararlı mücadele edecektir. “

Konuşmasının son bölümünde Kosovalı vatandaşlara seslenen Başkan Thaçi, Kosova Başkanı olmanın bir onur olduğu kadar büyük bir siyasi, ulusal ve anayasal sorumluluk getirdiği bilincinde de olduğunu da belirtti.

Kosova Meclisi milletvekilerine hitap eden konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi şöyle dedi:

”Bu ödevleri sizlerle yoğun iletişim ve işbirliği içerisinde gerçekleştireceğimi vaat ediyorum. Biz, geçmiş kahramanlıklarımızla gurur duyuyoruz. Bugün olduğumuz konum için çok sayıda nesil fedakarlıkta bulundu. Bugün buradan bir kez daha Kosova’nın bağımsızlığı ve özgürlüğü için feda olan herkese saygı ifadesinde bulunuyoruz. Çalışmalarımda Kosova Anayasası ve yasalarına, yurttaşlık iyi geleneğine, Avro,Atlantik değer ve kriterlerine saygı göstereceğim. Her zaman siyasi ve partiler arası diyalog; sivil toplum, medya ve serbest girişimlerle iletişime açık olacağım. Devlet başkanı olarak Kosova Cumhuriyeti birliğini temsil edip koruyup geliştireceğim."

 

http://www.kosovahaber.net/?page=2,9,34470




Henüz Yorum Yapılmamış.