Kırım Haber Ajansı (11 Temmuz 2017)
Uzmanlara göre Çin eğer mevcut yönelimini devam ettirirse 2020 yılına gelindiğinde Orta Asya enerji ihracatının yarısını elinde tutacak.
Türk Dünyası’nda enerji zengini ülkeler
Orta Asya'da bulunan büyük enerji potansiyelinin Rusya'nın ve İran'ın engellemeleri ile Hazar Denizi'nden uluslararası pazara açılamadığı biliniyordu. Ayrıca Kazakistan'ın enerji kaynaklarının da yine Rusya rotasına bağımlı bir halde olduğu gözlemlenmekteydi. Türkmenistan ise güneyindeki Afganistan'da yaşanan sorunlardan dolayı Hint Okyanusu'na açılacak rotadan mahrum kalmıştı.
Çin bu noktada Orta Asya ülkelerine yeni bir rota sunmaya başladı. 2006 yılında imzalanan Orta Asya ve Çin doğalgaz boru hattı anlaşması sonrası Çin Orta Asya enerji pazarında genişleyerek etkisini arttırmaya başladı.
Türkmenistan'dan başlayarak Özbekistan'ı transit geçerek Kazakistan-Çin sınırına ulaşan bu boru hattı, bölge ülkelerinin Rusya ve İran'a olan bağımlılıklarını azaltmada fayda sağlayacağı öngörülüyor. Çin bu tarihten sonra boru hattını Kazakistan'ın batısındaki, Hazar Denizi kıyısındaki petrol ve doğalgaz sahalarına uzatmayı içeren projeleri de başlattı. Ayrıca Türkmenistan'da ve Özbekistan'daki çeşitli doğalgaz sahalarına da boru hatlarının uzatılması çalışmaları başlatıldı.
Uzmanlara göre Çin eğer bu yönelimini devam ettirirse 2020 yılına gelindiğinde Orta Asya enerji ihracatının yarısını elinde tutacak. Bunun klasik Rusya - Avrupa rotasını temelinden değiştiren bir durum olacağı ifade ediliyor. Örneğin Kazakistan'da petrol üretimi sahalarında aslan payı hala Amerikan ve İtalyan şirketlerde olsa da bağımsız uzmanlar petrol üretiminin %40'ının Çinli şirketlerin elinde olduğunu belirtiyor. Özellikle enerji piyasasındaki fiyat düşüşleri Çin'in hisseleri toplamasına yardımcı oldu. Rus şirketi Lukoil Kazakistan'daki üretiminin yarısını 1.09 milyar dolara Çinli bir şirkete sattı.
Türkmenistan 2016 yılında 35 milyar metreküp doğalgazı Çin'e ihraç etti. Ülkenin hedefi 2021 yılında 65 milyar metreküp doğalgazı Çin'e ihraç ederek Çin'in doğalgaz talebinin beşte birini karşılamak. Çin ayrıca Özbekistan ile de 15 milyar dolarlık bir doğalgaz anlaşması imzaladı.Özbekistan'ın ortalama 4 milyar metreküp doğalgaz ihracatı söz konusu.
Tüm bunlar alt alta sıralandığında Rusya'nın Orta Asya'daki hakimiyetinin giderek ekonomik ve enerji alanlarında Çin'e kaydığını gözlemleyen uzmanlar bunun ileride bir çıkar çatışmasına dönüşebilecğeini belirtiyor. Özellikle Çin'in İpekyolu'nu canlandırma projesi olan "Bir Kuşak, Bir Yol" projesi Rusya'nın Trans-Sibirya rotası yerine Orta Asya'yı merkeze aldığı için Rusya'nın by pass edildiği görüşleri kulaktan kulağa yayılıyor. Orta Asya'da siyasi ve askeri olarak hegemonyasını koruyan Rusya'nın, Çin'in bu yayılmacı politikasına nasıl cevap vereceği merak konusu.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- EŞBAŞKANLAR, SARKİSYAN-ALİYEV BULUŞMASININ TERTİPLENMESİ İÇİN YARDIM ÖNERİSİNDE BULUNDULAR Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 12.07.2017
- AP'DEN İNGİLTERE'NİN BREXİT ÖNERİSİNE ELEŞTİRİ Avrupa - AB 12.07.2017
-
TOWNSEND: ABD'NİN IRAK'TAKİ VARLIĞI DEVAM EDECEK
Irak
12.07.2017
- ECOFIN, 2017 İÇİN ÜLKELERE ÖZGÜ ÖNERİLERİ RESMEN KABUL ETTİ Avrupa - AB 12.07.2017
-
BAŞBAKAN YILDIRIM: BOSNA HERSEK'İN ACISI ACIMIZDIR
Balkanlar
12.07.2017
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 09.03.2026
“AB’NİN ORTA ASYA’YA ARTAN İLGİSİ” BAŞLIKLI KONFERANS
