19.08.2016
Anadolu Ajansı
Ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nde, 9 Ocak’ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kabul edilmesi için 25 Eylül’de referanduma gidilecek olmasına, Boşnaklar sert tepki gösterdi.
Bosna Hersek’teki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nde, 9 Ocak Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kabul edilmesi için 25 Eylül’de referanduma gidilecek olması, ülkedeki Boşnak ve Sırp siyasiler arasında gerilime neden oldu.
Sırp Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin, bahse konu referanduma karşı Boşnakların yaptığı itirazı reddetmesi üzerine, Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan halka “9 Ocak’ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını ve anılmasını destekliyor musunuz?” sorusunun sorulacağı referandumun 25 Ocak’ta yapılması kararlaştırıldı.
Boşnak milletvekilleri, 15 Temmuz’da Sırp Cumhuriyeti Meclisi’nde yapılan referandum oturumunu terk ederken, aynı oturumda referandumu organize edecek komisyon kuruldu. Referandumun entitede yaşayan azınlık halklara yönelik bir ayrımcılık olduğunu savunan Boşnaklar, Sırp Cumhuriyeti’nin sadece Sırp halkına ait olmadığını vurguladı.
Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin geçen yıl kasım ayında verdiği aleyhte karara ve Boşnak vekillerin tepkilerine rağmen referandum seçeneğinden geri adım atmayan Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ise referandumdan çıkacak sonucun Sırp Cumhuriyeti tarihinde milletin iradesiyle alınmış en güçlü karar olacağını savundu.
"Sırp Cumhuriyeti Günü Anayasa’ya aykırı"
9 Ocak 1992 tarihinde, Sırp Cumhuriyeti’nin kurulmasına ilişkin bildiri kabul edilmişti. 9 Ocak, bu nedenle söz konusu entite içerisinde “Sırp Cumhuriyeti Günü” olarak kutlanmaya devam ediyor.
Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, geçen yıl kasım ayında aldığı kararla, Sırp Cumhuriyeti’ndeki Milli ve Dini Bayramlara İlişkin Kanunun Sırp Cumhuriyeti Günü’ne dair maddesinin “Anayasaya aykırı” olduğunu bildirmişti. Mahkeme, gerekçeli kararında 1992 yılındaki bildirinin Boşnak ve Hırvat halklarının katılımı olmadan kabul edildiğini ve tek taraflı olduğunu belirtmiş, söz konusu kanunun ilgili maddesinin değiştirilmesini talep etmişti.
Anayasa Mahkemesi’nin kararını hiçe sayarak 9 Ocak’ı kutlamaya devam edeceklerini açıklayan Sırplar, son olarak Sırp nüfusun yoğun olduğu entite sınırları içerisinde referanduma gidilmesini kararlaştırdı.
Boşnak liderden sert tepki
Ülkedeki en büyük Boşnak partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı ve Devlet Başkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzetbegovic, Sırp Cumhuriyeti’nde yapılması planlanan referandumun Bosna Hersek Anayasası’nı ve Dayton Barış Antlaşması’nı ihlal ettiğini vurgulayarak, “Bu, Sırp Cumhuriyeti’ndeki Dayton karşıtı ilk ciddi ve organize referandumdur. Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik, er ya da geç bu entitede self-determinasyon referandumu da yapılacağını açıklamıştı. Geçen yılki parti kongresinde ise ‘Özgür, bağımsız gelecek ve sorumluluk’ isimli bir bildiri kabul edilmiş ve bu bildiriyle Sırp Cumhuriyeti’nde 2018 yılında bağımsızlık statüsü için referanduma gidilmesi çağrısında bulunulmuştu” ifadelerini kullandı.
İzetbegovic, 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumu “Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek’ten ayrılması referandumunun provası” olarak nitelendirirken, 20 yıl önce imzalanan Dayton Barış Antlaşması’nın yıkılmaya başlamasının, ülkedeki barışın da yıkılması anlamına geleceğini ve bunun 25 Eylül’de yapılmak istendiğini ifade etti.
Dodik’ten İzetbegovic’e cevap: Referandum prova değil
Boşnak liderin iddialarına yanıt veren Milorad Dodik ise Sırp Cumhuriyeti Günü’ne ilişkin referandumun İzetbegovic’in nitelendirdiği gibi bir ayrılık provası olmadığını savunarak, “Bu bizim statümüzle, hayatlarımızla ilgili. Hiç kimse bu şekilde bu referandumu küçümseyemez" dedi.
Boşnaklardan karşı referandum hamlesi
SDA Milletvekili Sadik Ahmetovic, Sırp Cumhuriyeti’ndeki referandum kararının ardından yaptığı açıklamada, kendilerinin de 1995 yılında soykırımın yaşandığı ve bugün Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Srebrenitsa’nın söz konusu entiteden ayrılması için referandum yapılması girişiminde bulunacaklarını söyledi.
Yerel seçime bir hafta kala referandum
Bosna Hersek’te 2 Ekim’de yerel seçim yapılacağı hesaba katıldığında, referandum için seçilen 25 Eylül tarihi de manidar görünüyor. Aşırı Sırp milliyetçiliğinin hala prim yaptığı ve oy getirdiği ülkede, yine milliyetçi söylemlerle referanduma gidilmesinin, hemen haftasında yapılacak yerel seçimi de etkileyeceği aşikar.
Ayrılığın provası mı?
Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna Hersek’ten ayrılması, uzun zamandır özellikle aşırı milliyetçi Sırp politikacıların, bilhassa Dodik’in ileri sürdüğü bir tez.
http://aa.com.tr/tr/analiz-haber/bosna-hersek-te-referandum-restlesmesi/631518
Henüz Yorum Yapılmamış.
- BULGARİSTAN'DAKİ SIĞINMACI SORUNU Balkanlar 22.08.2016
- "ASLA SOYKIRIM YOK SAVAŞ VAR" Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 22.08.2016
- RUSYA LİDERİ PUTİN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A BAŞSAĞLIĞI MESAJI GÖNDERDİ Asya - Pasifik 22.08.2016
-
PORTEKİZ: LİZBON'DAKİ IRAK BÜYÜKELÇİSİNİN İKİ OĞLU ÜLKEYİ KARIŞTIRDI
Avrupa - AB
22.08.2016
- BOSNA HERSEK’TE 'REFERANDUM' RESTLEŞMESİ Balkanlar 22.08.2016
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
