Yeniakit (17 Mayıs 2017)
ITC Başkanı Salihi, "Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Türkmenlerin gaspedilen topraklarının geri alınması, ülke anayasasına göre Irak'ın tüm zenginliklerinden yararlanmaları, hükümet yönetiminde adil şekilde temsil edilmesi gerekir" dedi
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi, Türkmenlerin ülke yönetiminde adil şekilde yer almaları ve terör örgütü DEAŞ sonrası topraklarını koruması için "Türkmen gücünün" oluşturulmasını istedi.
Bağdat'ın merkezi Yeşil Bölge'deki Reşit Otel'de Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilciliğinin katkısı ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi'nin himayesinde düzenlenen "Birleşik Irak'ta Türkmenlerin Geleceği" adlı toplantıda, DEAŞ sonrası Türkmen yol haritası ve projesini açıkladı.
Salihi, burada hükümete seslenerek, "Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Türkmenlerin gaspedilen topraklarının geri alınması, ülke anayasasına göre Irak'ın tüm zenginliklerinden yararlanmaları, hükümet yönetiminde adil şekilde temsil edilmesi gerekir." dedi.
-Türkmen gücü talebi
DEAŞ saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin geri alınan evlerine geri dönmesi için hükümetin çaba göstermesi gerektiğini ifade eden Salihi, "Türkmen Haşdi Şabi güçlerinin askeri donanım ve eğitilmesine destek, Türkmen öğrencilere askeri okul ile polis akademisinde kontenjan ayrılması ve bölgelerini korumak için Türkmen gücü oluşturulmasını talep ediyoruz."
Salihi, Türkmen tarihi eserlerinin onarılmasına da değinerek, Türkmen eğitim dilinin ülkede yaygınlaştırılmasına katkı sunmak için Başbakan Haydar el-İbadi'ye çağrı yaptı. Salihi, Kerkük ve Telafer Kalesi başta olmak üzere Türkmeneli coğrafyasında terör saldırıları nedeniyle tahrip edilen tarihi eserlerinin onarımı için destek istedi.
KÜRTLERLE DİYALOG ÇAĞRISI
Türkmen lider Salihi, Kerkük'teki anlaşmazlıkların çözülmesi için Kürt siyasi hareket ve sivil toplum örgütlerini Türkmenlerle diyaloğa çağırarak, IKBY'nin de Erbil'deki Türkmenlere siyasi ve kültürel haklarını vermesini istedi.
"TÜRKMENLER, IRAK'IN VEFALI EVLADIDIR"
Toplantıda konuşan Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, Türkmenlerin ülke yönetiminde yer alması gerektiğine işaret ederek, "Türkmenler, Irak'taki etnik renkliliğin temellerinden biridir. Türkmenler, Irak'ın vefalı evladıydı ve öyle olmaya da devam ediyor. Türkmenler, eski rejim ve halen terör grupları tarafından çeşitli mezalime maruz kaldı." ifadelerini kullandı.
"Irak'ın parçalanmasına izin vermeyiz." diyen Cuburi, "Irak'ı küçük devletlere bölme fikrini reddediyoruz. Irak, birdir parçalanmaz. Bölünme isteyen kendisine başka ülke baksın." değerlendirmesinde bulundu.
Türkmenlerin düzenlediği toplantıya, Ulusal Koalisyon (Şii) lideri Ammar el-Hekim, Başbakan ve Cumhurbaşkanı temsilcileri, siyasetçi ve ülkede bulunan yabancı misyon temsilcileriyle çeşitli Türkmen bölgelerinden gelen vatandaşlar katıldı.
Türkmen siyasi parti liderleri, sivil toplum örgütleri ile kanaat önderleri Bağdat'ta dün yapılan toplantıda, DEAŞ sonrası Türkmenlerin geleceğiyle ilgili yeni yol haritası ve Türkmen Projesini hazırlamıştı.
Henüz Yorum Yapılmamış.
- BİRLEŞİK IRAK'TA TÜRKMENLERİN GELECEĞİ Irak 18.05.2017
- ALMANYA’DAN TÜRKİYE YORUMU: ANAHTAR ORTAK Avrupa - AB 18.05.2017
-
ZAEV, HÜKÜMETİ KURMA YETKİSİNİ ALDI Balkanlar 18.05.2017
- TRUMP’A RUSYA ABLUKASI Asya - Pasifik 18.05.2017
-
IŞID, AFGANİSTAN DEVLET KANALI BİNASINA SALDIRDI: 2 ÖLÜ, 6 YARALI Asya - Pasifik 18.05.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS