Anadolu Ajansı (21 Aralık 2016)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Nishani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye ziyaretinde kendilerine gösterilen sıcak misafirperverlik ve ülkesi için sarf ettiği güzel sözler nedeniyle teşekkürlerini ileterek, "Dün yapılan Avrasya Tüneli açılış törenine davet edildiğim için de çok teşekkür ediyorum. Bu sadece Türkiye için değil, bizim için de çok önemli bir tarihi ana şahitlik ettik." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmelerde güvenlik ve barış konularını ele aldıklarını belirten Nishani, ülkesinin, İstanbul'da ve Türkiye'nin diğer şehirlerinde meydana gelen terör saldırıları karşısında Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirterek, şehitler için başsağlığı diledi.
Nishani, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin, "Gerçekten çok korkunç bir hareket. Arnavutluk bunu büyük bir şiddetle kınıyor ve Rus makamlarına başsağlığı diliyor." ifadesini kullandı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimini de kınadığını belirten Nishani, "Sayın Cumhurbaşkanına demokratik yollarla başa gelen Türk hükümetini ve kurumlarını yıkmak isteyenler karşısında bu darbenin etkilerinin üstesinden gelmek için dayanışma duygularımızı ifade ettik." diye konuştu.
Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açtığının altını çizen Nishani, Türkiye'nin olağanüstü bir durumla karşı karşıya olduğunu ve sığınmacılar için gösterdiği çabalara herkesin destek vermesi gerektiğini vurguladı.
İkili ilişkiler
Görüşmelerde ikili ilişkilerin de ele alındığını belirten Nishani, "İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik, tarihi ve geleneksel dostluk mükemmel seviyede. Bugün iş birliğimiz azami seviyede. Sayın Erdoğan ile bu ortak irademizi, stratejik iş birliğimizi geliştirmek ve daha ileriye götürmek için, ticari ve ekonomik iş birliğimizi artırmak için bir araya geldik." şeklinde konuştu.
Nishani, Türkiye'nin ülkesine altyapı, sağlık ve tarım alanlarında verdiği desteğin yanı sıra, Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) aracılığıyla güvenlik personeline verilen eğitim desteği için de teşekkürlerini iletti.
İki ülkenin iş birliği potansiyeline dikkati çeken Nishani, "Türk yatırımlarını Arnavutluk'ta daha fazla görebilmemiz için çok şey yapmamız gerek. Özellikle enerji, lojistik, altyapı ve diğer alanlarda yatırımlar yapılmasını bekliyoruz." dedi.
Türkiye ve Arnavutluk'un NATO'da ve terörle mücadele konularındaki iş birliğine de dikkati çeken Nishani, iki ülke arasındaki güvenlik ve istihbarat ortaklığının artması gerektiğini vurguladı.
Balkanlar'da barış ve istikrarın çok önemli olduğunu belirten Nishani, "Kosova'nın, bu genç devletin güçlendirilmesi ve bağımsızlığının dünyadaki diğer devletler tarafından tanınması konusunda iş birliğimiz devam edecektir." ifadesini kullandı.
Türkiye'deki Arnavutlar
Nishani, bir gazetecinin görüşmelerde Türkiye'deki Arnavut toplumunun da ele alınıp alınmadığını sorması üzerine, Türkiye'nin, topraklarından ayrılmak zorunda kalan Arnavutlara her zaman kapısını açık tuttuğunu belirterek, "İhtiyaç duyduğumuzda kapınızı açık tuttuğunuz için teşekkür ederiz." yanıtını verdi.
Türkiye'deki Arnavutların ülkeye entegre olduklarını ve yaşadıkları ülkeye katkı sağladıklarını vurgulayan Nishani, sözlerini şöyle tamamladı:
"Genç nesiller bu ülkenin saygın bireyleri olarak aynı zamanda kendi kökenlerini ve ulusal kültürlerini de taşımışlar. Türkiye'deki Arnavutluk toplumu iki halkın, iki ülkenin dostluk köprüsüdür. Her zaman daha dinamik ilişkilerin gelişmesi için de teşvik edici bir unsur olacaktır. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk makamlarına bu Türkiye'de yaşayan Arnavutluk kökenli toplumun kendi kökenlerini, geleneklerini, kültürlerini tanıtması noktasında teşekkür ediyorum. Türkiye'ye gelen Arnavutların burada saygın bireyler olmalarından biz de memnuniyet duyuyoruz."
Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu
Fotoğraf: Anadolu Ajansı
http://aa.com.tr/tr/turkiye/arnavutluk-cumhurbaskani-nishani-turkiyedeki-arnavutluk-toplumu-iki-ulkenin-dostluk-koprusudur/711578
Henüz Yorum Yapılmamış.
- GÜRCİSTAN PARLAMENTOSUNDA ERMENİ-GÜRCÜ İLİŞKİLERİNİN GELİŞİM PERSPEKTİFLERİ GÖRÜŞÜLDÜ Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 23.12.2016
- RUS BÜYÜKELÇİ KARLOV İÇİN MOSKOVA'DA İLK TÖREN Asya - Pasifik 23.12.2016
- AB, TÜRKİYE’DEKİ SIĞINMACI ÇOCUKLAR İÇİN 270 MİLYON EURO’LUK DESTEĞİ ONAYLADI Avrupa - AB 23.12.2016
- YUNANİSTAN'DA EMEKLİLERİN ÇİLESİ BİTMİYOR Balkanlar 23.12.2016
-
SON DAKİKA… SADDAM’IN KIZI İLK KEZ KONUŞTU: O GÖRÜNTÜLERİ HİÇ İZLEMEDİM
Irak
23.12.2016
-
25.01.2016
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
12.06.2024
THE TRUTH WILL OUT -
27.03.2023
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
17.03.2023
PATRIOTISM PERVERTED -
23.02.2023
MEN ARE LIKE THAT -
03.02.2023
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
16.12.2022
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
07.12.2022
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
07.12.2022
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
01.01.2022
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
01.01.2022
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
03.06.2020
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
08.04.2020
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
12.06.2018
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
02.12.2016
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
01.07.2016
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
10.03.2016
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
24.01.2016
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
AVİM Konferans Salonu 06.04.2026
“TÜRKİYE–GÜRCİSTAN İLİŞKİLERİ: STRATEJİK ORTAKLIK, BÖLGESEL BAĞLANTISALLIK VE ÇOK KATMANLI KURUMSAL İŞ BİRLİĞİ” BAŞLIKLI KONFERANS
