Akşam, 14 Kasım 2017
Ahıska Türkleri, 1944’te Sovyet lideri Stalin tarafından kapalı yük trenleri içinde vatanlarından Orta Asya’ya sürgüne yollanmış bir topluluktur. Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği, 14 Kasım 1944'te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan on binlerce Ahıskalı Türk’ü "sınır güvenliğini tehdit ettikleri" gerekçesiyle sürgün etmiştir. Bugün bu Türklerin tarif edilmez acılar çektiği, yerlerinden sürüldüğü, açlıkla ve ölümle imtihanının 73. yıldönümü.
On binlerce insanın hayatını kaybettiği yolculukların ardından Kırgızistan, Kazakistan, ve Özbekistan'a yerleştirilen Ahıska Türkleri, 12 yıl boyunca burada sıkıyönetim rejimi altında yaşamak mecburiyetinde bırakılmıştır.
Ahıska Türkleri kimdir?
Ahıska Gürcistan sınırları içerisinde ve yaklaşık olarak 220 köyden oluşan bir bölgedir. Rusların bu bölgeye verdiği coğrafî isim, Meshetya'dır. Bundan dolayı Meshet Türkleri olarak da isimlendirilirler. 1518’de Osmanlı’nın Çıldır Savaşı ile fethettiği bu bölge bu tarihten sonra Osmanlı sınırlarına eklenmiştir. 250 yıl boyunca Osmanlı Devleti’nin idaresinde kalmıştır. 1829 Edirne Antlaşması ile savaş tazminatı olarak Ruslara verilen bu bölge 1918 yılına kadar Rus hâkimiyeti altında kalmıştır.
Zulüm 1944’te başladı
Ahıska Türkleri için zulüm 1944 yılında başladı. Stalin tam iki saat içinde bu Türkleri tren vagonlarına doldurmuş ve kapalı tren vagonlarında Orta Asya'ya sürmüştür. Ahıska Türkleri Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a yerleştirildi. Stalin’in korkusu Türkler idi ve Karadeniz kıyılarını Türklerden temizlemek için böyle bir planı devreye sokmuştu. Bu sürgün zamanında 10 binden fazla insan açlık, yokluk, soğuk ve hastalıklarla boğuşarak can vermiştir.
Sonra neler yaşandı?
1989 yılında artık Sovyetler Birliği can çekişirken Türklere karşı son bir hamle daha yaptı. 4 Haziran 1989 günü Özbekistan Fergana’daki Ahıska Türklerine ikinci bir sürgün yapıldığı tarih olarak kayıtlara geçti.
Artık ülkelerine dönmek isteyen Ahıska Türklerini engellenmek ve o bölgeye tekrar yerleşmelerinin önünü tamamen kapatmak istiyorlardı. Bölgede bu tarihte bölgede yaşayan tüm Ahıska Türkleri göç etmek zorunda kaldılar. Azerbaycan, 1989 yılında Özbekistan'ın Fergana vadisindeki şiddetten kaçan Ahıska Türklerinin bir kısmını topraklarına yerleştirdi.
Türkiye de belli bir Ahıska Türk nüfusunu ülkeye kabul etti. Rusya'daki Ahıska Türklerinden 15.000 kadarı ise ABD'nin çeşitli kentlerine yerleşmek zorunda kalmıştır.
Gürcistan 2007 yılında Ahıska Türklerinin Gürcistan'a dönmelerini ön gören bir yasayı kabul etmiştir. Ancak sürgün edilmiş binlerce insanın mal ve mülk devri konusu büyük bir problem teşkil etmektedir. Günümüzde de çözülemeyen sorunlardan dolayı yüz binlerce Ahıska Türkü kendi vatanlarına geri dönememektedir. Kısacası Ahıska Türklerinin sürgünü hala devam etmektedir ve acılar hala dinmiş değildir!
Henüz Yorum Yapılmamış.
- AHISKA TÜRKLERİNİN SÜRGÜN EDİLİŞİNİN 73. YILDÖNÜMÜ Asya - Pasifik 15.11.2017
- SIRP LİSTESİ CUMHURBAŞKANI THAÇİ İLE İLETİŞİMİ DONDURDU Balkanlar 15.11.2017
- "İKİNCİ BİR ERMENİ DEVLETİNİN KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ" Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 15.11.2017
- SERGEY LAVROV, ERİVAN VE BAKÜ’YE ZİYARETTE BULUNACAK Kafkasya ve Türk-Ermeni İlişkileri 15.11.2017
- IRAK KÜRDİSTAN BÖLGESEL YÖNETİMİ: BAĞIMSIZLIĞIN REDDİ KARARINA SAYGI DUYUYORUZ Irak 15.11.2017
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
"TÜRK-ERMENİ İLİŞKİLERİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI" BAŞLIKLI KONFERANS