
Prof. Erik-Jan Zürcher, Nisan ayında 1915 Olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili olarak bir beyanat yayınlamıştı. 18 Nisan tarihinde Zürcher’in bu beyanatını çeşitli yönleriyle eleştiren bir yazı hazırlamıştım.[i] Bu yazımla ilgili olarak Jiyan.org sitesinde kısa bir değerlendirme yapılmıştır (değerlendirmeye ulaşmak için dipnot kısmına bakınız).[ii] Bu değerlendirmeye hitaben şunların ifade edilmesi gerekmektedir:
1. Soykırım terimiyle bağlantılı olarak “inkâr” kelimesi, esasen Yahudi Soykırımının (Holokost) gerçekliğine karşı çıkan insanlara yönelik kullanılan bir kelimedir. Bu tür insanların bu konudaki tavırlarını tetikleyen temelde iki anlayış vardır: 1) Adolf Hitler’e ve Nazi partisine karşı sempati duymaktadırlar ve 2) Çeşitli mazeretler öne sürerek Yahudilere düşmanlık beslemektedirler. Ancak “Ermeni soykırımı” söylemine karşı çıkan insanların genelde bu tür eğilimler yoktur: yani Osmanlı dönemine bir özlem duymazlar ve Ermeni karşıtlığı yapmazlar. Karşı çıktıkları temel nokta, 1915 olaylarına geçersiz bir şekilde hukuku bir terim olan soykırımın yakıştırılmasıdır. Bu sebeple “Ermeni soykırımı” söylemine reddedenlere topyekûn “inkârcı” demek ucuz bir yaftadan ibarettir ve insanları sığ bir şekilde sınıflandırma şeklidir.
2. Şu ana kadar 1915 olaylarıyla ilgili olarak okuduğum yerli ve yabancı kaynaklardan yola çıkarak “Ermeni soykırımı” söylemini kabul etmem mümkün değildir. Bu söylemi kabul etmek, bildiklerimi inkâr etmek anlamına gelir. Esas inkârcılık bu olur.
3. Yazımda Zürcher’in yüzüncü yıl beyanatının, onu “partizan bir tarihçi gibi yansıttığını” ifade etmiştim. Jiyan.org’un belirttiği şekliyle, yazımda bu beyanat onu “partizan bir tarihçi yapmaktadır” tarzı bir ifadem yoktur. Yansıtmak ile yapmak, farklı anlamları ifade eden kelimelerdir.
4. Yazımın herhangi bir yerinde, Osmanlı hükümetinin Ermeni tebaasını sevk ve iskâna tabi tutmasını “makul” olduğuna dair bir değerlendirmem yoktur. Yazımda Osmanlı hükümetinin, silahlı Ermeni gruplarla baş edebilmek için sevk ve iskânı gerekli gördüğünü ifade etmiştim. 1915’ten bu yana yüz yıl geçmesine rağmen, Osmanlı hükümetinin Ermeni tebaasını yok etmek niyetiyle hareket ettiğini ortaya koyan bir belge ortaya çıkmamıştır, bunun yerini böyle bir niyeti olmadığına işaret eden belgeler ortaya çıkmıştır. 2015’ten yüz sene öncesine gidip, günümüz standartlarıyla geçmişte gerçekleşen bir olayda “makuldü” ya da “makul değildi” yargısında bulunmak çok güçtür. Osmanlı Ermenilerinin çok acı çektiği bir gerçektir. Ama silahlı Ermeni grupların Osmanlı Müslümanlarına zulüm ettiği de bir gerçektir, Anadolu’da 518.000 Müslüman bu grupların zulmü yüzünden ölmüştür. Bu gruplar, kendileri gibi düşünmeyen Osmanlı Ermenilerine zorbalık yapmış, onlara da zulüm etmiştir. 1915 Olayları, Ermenilerin kendilerine ve çevrelerine anlattıkları şekilde cereyan etmemiştir.
5. Yazımda, “Hem tarih hem de hukuk Türkiye’nin yanındayken soykırımı neden kabul edelim?” diye bir ifadem bulunmamaktır. Yazımda yer alan ifade şu şekildedir: “Hukuk ve tarih Türkiye’nin yanındadır, o halde Türkiye neden soykırım söylemini benimsesin ki?“ Jiyan.org’un yansıttığı ifade ile benim ifadem arasında fark vardır. Jiyan.org’un ifadesinde, “soykırım vardır, ama tarih ve hukuk yine de Türkiye’nin yanında olduğu için Türkiye bu soykırımı kabul etmek zorunda değildir” anlamına çıkmaktadır. Benim ifademde ise anlatılmak istenen şudur: “Tarihi veriler ve hukuk, soykırım söylemini geçersiz kılmaktadır. Bu sebeple Türkiye bu söylemi kabul etmek zorunda değildir.”
6. Her hangi bir anlamda barışma; çarpıtmalar, abartmalar ve hatta bazen de uydurmalar üzerine kurulmuş ve belli bir hedefe karşı olumsuz fikirlerin yaratılması için kullanılan bir söylemi körü körüne kabul etmek ile elde edilemez. “Ermeni soykırımı” söylemi, tarihi verileri ve hukuku hiçe sayarak kurulmuş bir söylemdir ve günümüzde Türk ve Türkiye düşmanlığını pekiştirmek için kullanılan bir silaha dönüştürülmüştür. Böyle bir söylem, her hangi bir anlamda barışmaya nasıl hizmet edebilir?
[i] Mehmet Oğuzhan Tulun, “Prof. Dr. Erik-Jan Zürcher’in Yüzüncü Yıl Beyanatıyla İlgili Bazı Eleştiriler”, AVIM, http://avim.org.tr/tr/Analiz/PROF-DR-ERIK-JAN-ZURCHER-IN-YUZUNCU-YIL-BEYANATIYLA-ILGILI-BAZI-ELESTIRILER
[ii] Lütfen sayfanın en altında bulunan “Jiyan’ın notu” kısmına bakınız: “Alıntı - Bu Sadece Ahlâki Bir Mesele Değil – #100lesme”, Jiyan.org, http://jiyan.org/2015/04/23/tarihci-erik-jan-zurcher-bu-sadece-ahlaki-bir-mesele-degil-100lesme/
© 2009-2025 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır
Henüz Yorum Yapılmamış.
-
BİR CEZALANDIRMA YÖNTEMİ OLARAK SOYKIRIM SUÇLAMASI - III
Mehmet Oğuzhan TULUN 11.05.2021 -
SOYKIRIM VE ALMANYA - III
Mehmet Oğuzhan TULUN 02.08.2021 -
2019 İSTANBUL ERMENİ PATRİĞİ SEÇİMİ TALİMATNAMESİ VE İLGİLİ TARTIŞMALAR
Mehmet Oğuzhan TULUN 30.10.2019 -
ERMENİSTAN’DA TERÖRİST SEMPATİZANLIĞI - II
Mehmet Oğuzhan TULUN 09.09.2019 -
PROF. DR. ERİK-JAN ZÜRCHER’İN YÜZÜNCÜ YIL BEYANATIYLA İLGİLİ BAZI ELEŞTİRİLER – II
Mehmet Oğuzhan TULUN 11.06.2015
-
KUZEY AVRUPA’DA NEO-NAZİ AKIMININ GÜÇ KAZANMASI
Hazel ÇAĞAN ELBİR 17.09.2018 -
BİRÇOK SÜRECİN ORTASINDAKİ TİRAN ZİRVESİ: BALKANLAR’DA KAFASI KARIŞIK BİR AVRUPA BİRLİĞİ
Teoman Ertuğrul TULUN 05.01.2023 -
İSVEÇ'İN KORONAVİRÜS MÜCADELE STRATEJİSİ VE GEÇMİŞ ÖJENİK UYGULAMALARININ ACI HATIRALARI
Teoman Ertuğrul TULUN 07.05.2020 -
UKRAYNA TRAJEDİSİNDE MÜLTECİLER ARASINDA AYRIMCILIK MI VAR?
Hazel ÇAĞAN ELBİR 14.03.2022 -
PATRICK DEVEDJIAN: HAYATI BOYUNCA TERÖRİZMİ SAVUNMUŞ BİR NEO-FAŞİST
Maxime GAUIN 09.04.2020
-
THE ARMENIAN QUESTION - BASIC KNOWLEDGE AND DOCUMENTATION -
THE TRUTH WILL OUT -
RADİKAL ERMENİ UNSURLARCA GERÇEKLEŞTİRİLEN MEZALİMLER VE VANDALİZM -
PATRIOTISM PERVERTED -
MEN ARE LIKE THAT -
BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTININ YAŞANAN TARİHİ -
INTERNATIONAL SCHOLARS ON THE EVENTS OF 1915 -
FAKE PHOTOS AND THE ARMENIAN PROPAGANDA -
ERMENİ PROPAGANDASI VE SAHTE RESİMLER -
A Letter From Japan - Strategically Mum: The Silence of the Armenians -
Japonya'dan Bir Mektup - Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği -
Anastas Mikoyan: Confessions of an Armenian Bolshevik -
Sovyet Sonrası Ukrayna’da Devlet, Toplum ve Siyaset - Değişen Dinamikler, Dönüşen Kimlikler -
Ermeni Sorunuyla İlgili İngiliz Belgeleri (1912-1923) - British Documents on Armenian Question (1912-1923) -
Turkish-Russian Academics: A Historical Study on the Caucasus -
Gürcistan'daki Müslüman Topluluklar: Azınlık Hakları, Kimlik, Siyaset -
Armenian Diaspora: Diaspora, State and the Imagination of the Republic of Armenia -
ERMENİ SORUNU - TEMEL BİLGİ VE BELGELER (2. BASKI)
-
“ZİYA GÖKALP VE TURAN DÜŞÜNCESİ” BAŞLIKLI KONFERANS