ERMENİ ARAŞTIRMALARI ÖZEL SAYISI - “AMERİKAN KAYNAKLARINDAN KURTULUŞ SAVAŞI BAŞINDA ERMENİLERLE İLGİLİ GELİŞMELER” SEÇİL KARAL AKGÜN
Yorum No : 2015 / 92
28.06.2015
2 dk okuma

Ermeni Araştırmaları Dergisi’nin “Ermenilerin Sevk ve İskanı’nın 100ncü Yılı” başlıklı bu özel sayısında ODTÜ Tarih Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Seçil Karal Akgün’ün “Amerikan Kaynaklarından Kurtuluş Savaşı Başında Ermenilerle İlgili Gelişmeler” başlıklı makalesi yer alıyor.

Akgün bu çalışmasında Fransız İhtilali ile gelen milliyetçilik akımının Osmanlı İmparatorluğu içindeki azınlıkları nasıl etkilediğini ve özellikle Yunanlıların 1830’da İmparatorluk’tan ayrılmasının ardından Ermenilerin kendi ulus devletini kurma fikrinin emperyalist ülkelerce nasıl desteklendiğini anlatıyor.

Ermeni ihtilalci komitelerinin başlattığı ayaklanmaların Türk-Ermeni çatışmasına dönüşmesi ve özellikle dünya savaşı yıllarında Ermenilerin İtilaf devletleri ile işbirliği yapmasının yarattığı tepki üzerine Ermenilerin Osmanlı toprakları içerisinde yer değiştirilmesi süreçlerini de ayrıntılı olarak inceliyor.

Amerikan kaynaklarına dayanılarak yapılan bu araştırmada, savaşı bitiren güç olan Amerika’nın savaş süresince yapılan paylaşım planlarından dışlanması sebebi ile savaş sonrasında özellikle bulundukları bölgelerde çoğunluk olan uluslara Wilson prensipleri etrafında egemenlik sözlerinin verildiği vurgulanıyor.

Barış konferansı sırasında İtilaf devletlerinin Wilson prensipleri ile etki alanlarını kaybetmekten endişe duyarak Amerika’yı, Türk toprakları ve bu topraklarda Amerikan mandası altında bir Ermeni devleti kurulması hususunda ikna çabaları da yine Amerikan belgelerine dayalı olarak ortaya konulmaktadır.

Akgün son olarak Amerika’nın Anadolu’ya çalışmalar yapılması amacıyla gönderdiği heyetlerin saptamalarını incelemekte ve bu çalışmaların sonucunda Türklerin öne sürüldüğü gibi Ermenilere zulüm ve baskı uygulamadığı, bu topraklarda Ermenilerin çoğunlukta bulunmadığının ortaya çıkmasıyla Amerikan Kongresi’nin Amerikan mandası önerisini reddetmesi süreçlerini incelemektedir. Nitekim Akgün Ermenilerin barış görüşmelerinde Batılı devletlerin desteğine sahip olmadıklarını anlamalarını da bu çalışmasında incelemektedir.

 

Dergiye abone almak veya yeni sayı temini için şu formu doldurup faks, posta veya eposta ile aşağıdaki adrese ulaştırınız.

 

YILLIK ABONELİK ÜCRETİ POSTA DÂHİL 25 TL

İSTEME ADRESİ: Süleyman Nazif Sok. No:12/B D:3-4 06550 Çankaya/ANKARA

Banka Hesabı: Terazi Yayıncılık, Garanti Bankası-Çankaya/Ankara Şb. 181/6296007

Posta Çeki Hesabı: Terazi Yayıncılık, Ankara/Çankaya/Merkez 5859221

IBAN NO: TR960006200018100006296007

Tel: 0 312 438 50 23-24

Faks: 0 312 438 50 26

E-posta: teraziyayincilik@gmail.com

 


© 2009-2024 Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Tüm Hakları Saklıdır

 



Henüz Yorum Yapılmamış.

Kaynaklar:

Analiz
Yorum
Blog
Rapor
Bülten